ZIMSKE GADOSTI

Istočna obala SAD-a zatrpana snijegom

Foto: AFP
Istočna obala SAD-a zatrpana snijegom
11.02.2010.
u 12:46
Nezapamćeno snježno nevrijeme zatrpalo je cijelu istočnu obalu SAD-a, a pored nevolja ima i razloga za radost – naročito djece koja ne moraju u školu.
Pogledaj originalni članak

Nevrijeme koje je snijegom zatrpalo područje od New Jerseyja do Virginije ponovno je udarilo, a hrpe snijega zakrčile su sve od američke prijestolnice do New Yorka. U Washingtonu državne službe ne rade već četvrti dan, zatvorene su i škole, a cesta Interstate 76 u Philadelphiji zatvorena je za promet zbog nanosa snijega, što je taj grad od milijun i pol stanovnika ostavilo sa samo jednom glavnom prometnicom u funkciji.

Istočnu obalu rijetko pogađaju takve mećave; u Washingtonu je u samo sat vremena napadalo novih pet centimetara. Ni Washington ni Philadelphia niti Baltimore ne pamte toliko snijega i moguće je da su to najveći nanosi u povijesti; zadnji put je toliko snijega zabilježeno još za britanske vladavine, 1772. U svojim dnevnicima to su spomenuli George Washington i Thomas Jefferson, ali tad nije bilo meteorološke službe koja bi mjerila točnu količinu.

U istočnoj Pennsylvaniji više od 200 vozila, uglavnom kamiona, zarobljeno je u snijegu na cestama; Nacionalna garda te države dežura s terencima Humvee (vojnom verzijom Hummera) punima hrane i deka za prvu pomoć zaglavljenim i smrznutim putnicima.

U južnoj polovici New Jerseyja uopće ne voze autobusi, a i drugdje su linije u prekidu i zimske službe, koje su već potrošile cijeli proračun za obranu od snijega koji tamo ne pada baš često, bore se da osposobe prometnice. Neki od 100.000 stanovnika Pennsylvanije električnu energiju nemaju još od prethodne oluje koja je harala prošli tjedan.

Proračun za zimske nepogode u Marylandu dodatno opterećuju računi za motele, u koje su socijalne službe po hitnom postupku smjestile beskućnike da se ne bi smrznuli na ulicama. No nije sve tako crno – zima smeta i kriminalcima pa u Washingtonu u zadnjih tjedan dana nije bilo niti jednog ubojstva. U New Yorku, gdje je gradonačelnik proglasio "snow day" i zatvorio škole, to je tek treće jednodnevno zatvaranje škola zbog snijega u zadnjih šest godina. Brodvejska kazališta snalaze se da bi spasila posjećenost nudeći velike popuste; onaj tko uspije kroz nanose snijega prokrčiti prtinu do Broadwaya, može najpopularnije mjuzikle poput "Mamme Mie", za koje karte stoje više od 100 dolara i moraju se rezervirati tjednima unaprijed, pogledati za 40 do 60 dolara.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
23:23 12.02.2010.

Oprosteno. Zelim Vam srecu.

OB
-obrisani-
16:40 11.02.2010.

Mica maca ceka neko bolje vrijeme.

OB
-obrisani-
16:22 12.02.2010.

ija cekam bole vrijeme ,ali nikako da dodje