Uskoro u prodaji

Iz kutjevačog podruma potekle neke nove graševine

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Iz kutjevačog podruma potekle neke nove graševine
08.05.2013.
u 15:31
Za pjenušac je kao ekspedicijski liker rabljena ledena berba, rečeno je, grožđe je brano ranije kako bi zadržalo potrebnu svježinu
Pogledaj originalni članak

U nezahvalnoj lanjskoj vinogradarskoj godini, u podrumu Kutjeva d.d. napravili su zaokret i uspjeli su dobiti pitke graševine koje se odlikuju bogatim mirisima i  aromama, voćnošću, lepršavošću, svježinom, uz mineralnost kao odraz specifičnosti tla kutjevačkog vinogorja. Kutjevčani su, nakon dosta vremena, ponovo upriličili zagrebačku degustaciju, u restoranu Vinodol i predstavili novost, jako dobar suh, svjež pjenušac Maximo od graševine iz 2011 i drugu novost, graševinu Turković, te vrhunsku i graševinu De Gotho, sve iz 2012. 

O novim vinima govorili su enolog Ivan Marinclin i uvijek nadahnut sommelier Drago Humski. Za pjenušac je kao ekspedicijski liker rabljena ledena berba, rečeno je, grožđe je brano ranije kako bi zadržalo potrebnu svježinu, a graševina Turković (nazvana u čast slavnog ampelografa i nekadašnjeg vlasnika podruma) prvi će put na tržište za mjesec dana. Vrhunska je s najboljih položaja – Vetovo, Hrnjevac i Vinkomir – a miješana je u tankovima na dozrijevanju. Nje je najviše, namijenjena je kupcima u Zagreb i na Jadranu. Kasna berba De Gotho (staro ime Kutjeva) je 50 posto fermentirala u već jedanput rabljenim baricima od slavonskog hrasta, na prirodnim kvascima, druga je polovica iz inoxa. Za polusuhu, ali vrlo skladnu i kompleksnu „Turkovićku“ upotrebljeno je 20 % prezrelog grožđa.

Degustacije je popraćena prikladnim specijalnim zalogajčićima šefa kuhinje Miće Tolića.

>>\'Samo dragi Bog zna hoće li ove godine biti rasta\'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.