RAZGOVOR

Izbori nam ne bi donijeli stabilnost

15.01.2003.
u 00:00
* Sunčani Hvar neće biti razlog pucanja koalicije
Pogledaj originalni članak

Nakon zimske stanke, saborski zastupnici nastavljaju rad, ali u javnosti se sve češće nagađa da će u središtu njihove pozornosti biti izbori. O tome hoće li se predizborna groznica osjetiti i u radu parlamenta, razgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog sabora Zlatkom Tomčićem.

Hoće li trenutačne socijalne tenzije utjecati na planirani rad Sabora, odnosno hoće li se u tom smislu neke teme nametnuti i izvan planiranog ritma?

- Evidentno je da je na političkoj sceni, otprilike od prosinca, nastalo znatnije komešanje. Isto tako, očita je i nevjerica u javnosti dokad će ova vlast egzistirati. Takva nevjerica postoji i u cijelom nizu parlamentarnih stranaka, pa i u vladajućoj koaliciji. Očito je da je počelo određeno političko namještanje među strankama. S druge strane, sve je dinamičnija sindikalna scena. U takvim okolnostima nije isključeno da se u Saboru pojave i neke teme na koje nisam osobno računao.

Zašto se ne ide u nove izbore kako bi se političke karte nanovo posložile i kako bi se osigurala stabilnost države?

- Nisam siguran da novim izborima Hrvatska postaje stabilna. To je moja osobna, ali i dilema HSS-a. To više jer se sadašnja vlast nalazi u vrlo ozbiljnoj fazi u kojoj treba, u korist društva i države, kapitalizirati neke stvari koje smo do sada radili. U roku mjesec dana treba podnijeti definitivan zahtjev za kandidaturu za punopravno članstvo u EU. Čekaju nas i iznimno značajni reformski potezi, prije svega u području radnog zakonodavstva, pravosuđa... Uzmete li u obzir i širi kontekst moguće nestabilnosti na svjetskoj političkoj sceni, zbog prijetnji ratom na Srednjem istoku, nisam siguran da bi nam parlamentarni izbori donijeli stabilnost.

Nije li najava generalnog štrajka poruka radništva da više ne vjeruje vlasti i da je vrijeme za promjene? Hoće li HSS preuzeti odgovornost i za ono na što možda nije mogao utjecati?

- Ako ste u kolu koje vodi državu, onda, bez obzira na vaša i razmišljanja vaše stranke, preuzimate pravo i obvezu na podjelu i dobra i zla, pozitivnih i negativnih učinaka vladanja...

Droge sporedne teme

Ali, u tom kolu neki jako šepaju?

- Prihvaćam da su nekim plesačima noge sve teže i da sve teže prate potreban ritam. Još sam duboko uvjeren da se isplati pokušati odgoditi parlamentarne izbore. Ne držim da su prijevremeni izbori gotova stvar. Moramo, međutim, naći model odricanja od promocije samo sebe i vlastite stranke. Često me se optužuje da sam zapravo ja započeo predizbornu kampanju. To odlučno odbijam! Ponekad se stvari ne shvaćaju dovoljno ozbiljno dok ne izbije incident. Vrlo često ova se vlast bavi sporednim temama.

Kojim?

- Nije nam potrebna javna rasprava o legalizaciji lakih droga, o homoseksualnim brakovima. Te teme kod nas treba staviti u rang drugog ili trećeg prioriteta.

Upravo zbog takvih stavova HSS optužuju za konzervativizam, pa i nazadnjaštvo jer se tumači da te teme i te kako pokazuju slobodno razmišljanje modernog čovjeka.

- Da, ljudski način razmišljanja može ići i prema vlastitoj destrukciji. Ljudske i slobode medija mogu vrlo često biti zlouporabljene, iskorištene za uništavanje temeljnih ljudskih vrijednosti društva.

Prihvaćena transformacija Hfp-a

Hoće li Sunčani Hvar biti granica na kojoj ćete se prestati zalagati za očuvanje koalicije i na kojoj će puknuti ljubav HSS-a i SDP-a? Kome će biti prodan? Jeste li se o tome dogovorili s premijerom Račanom?

- Niti smo se dogovorili kome će biti prodan Sunčani Hvar, niti to može biti u ingerenciji međustranačkog dogovaranja. Bez obzira na to kakva će odluka biti donesena, Sunčani Hvar neće biti ta točka na kojoj koalicija može puknuti. Ona može puknuti ne dogovorimo li se o načinu daljnjeg vođenja procesa privatizacije. Čini mi se da smo nakon zadnjeg sastanka SDP-a i HSS-a na dobrom putu da problem saniramo. Projekt HSS-a prihvaćen je - radi se na materijalu o transformaciji Hrvatskog fonda za privatizaciju u fond za upravljanje državnom imovinom. U postupku je i izrada zakona o stečaju, kojim će biti riješeno pitanje vjerovničkog državnog portfelja, vjerojatno formiranjem državne agencije za vjerovnička potraživanja. Idući ponedjeljak o tome će raspravljati koalicija. Bilo bi jako mudro da i Sunčani Hvar pokušamo utopiti u taj novi koncept. Vlada neće moći donijeti odluku samo na temelju izjašnjavanja lokalne samouprave i menadžmenta. Morat će se ustanoviti zašto se tri godine lutalo u različitim konceptima privatizacije cijelog turističkog kompleksa.

Hoće li možda zbog svega pasti neka ministarska glava?

- Neću prejudicirati stvari, jer nije dobro da predsjednik Sabora sugerira predsjedniku Vlade što treba učiniti. Siguran sam da će raprava otkriti čitav niz nespretnosti, šlampavosti i zlonamjernosti u vođenju privatizacijske politike, pa i u slučaju Sunčanog Hvara.

Je li točno da će vaš budući koalicijski partner morati platiti cijenu time što će vas podržati na izborima za predsjednika države?

- Medijska Hrvatska toliko je maštovita da me ponekad ne zaprepašćuje, nego iskreno nasmijava.

Darko Đuretek

Pogledajte na vecernji.hr