Apsurd

Ni za Poreznu upravu nismo svi jednaki

Foto: Jana Peršić
ispostava trešnjevka
Foto: Jana Peršić
ispostava trešnjevka
25.03.2015.
u 18:54
Ni projekt e-građanin ne obuhvaća mogućnost printanja poreznih potvrda od kuće
Pogledaj originalni članak

Želite li izvaditi poreznu potvrdu u nekoj od ispostava Porezne uprave, provjerite vrijeme tijekom kojeg primaju stranke. Iako je službeno radno vrijeme područnih ureda i ispostava Porezne uprave od 7.30 do 15.30 sati, rad sa strankama odvija se od 8 do 15 sati. No, načelo jednakosti ne poštuje se ni u ovom slučaju kao ni kada smo svjedočili listama poreznih dužnika s milijunskim iznosima čiji računi godinama nisu bili blokirani iako su trebali biti.

Tako primjerice, ispostava Trešnjevka u Parku Stara Trešnjevka porezne potvrde građanima (nezaposlenima, umirovljenicima, stalno zaposlenima) izdaje od 8 do 15 sati, dok obrtnicima i samostalnim djelatnicima potvrde izdaje u kraćem periodu – od 8 do 13.30 sati! Dakle, prema podjeli radnog vremena ove ispostave moglo bi se pretpostaviti da, ako vodite vlastiti posao, imate više slobodnog vremena na raspolaganju od drugih građana koji porezne potvrde vade na šalteru, dok obrtnici i slobodnjaci imaju vlastitog referenta.

Iz Porezne uprave odgovaraju da ovisno o potrebama određenih ustrojstvenih jedinica svaka ispostava može odrediti drukčiji raspored radnog vremena, o čemu odluku donosi ravnatelj Porezne uprave ili osoba koju on za to pisano ovlasti. Ističu i da je s 1. siječnjem ove godine počela reorganizacija kojom se nastavlja proces specijalizacije poslova pa će "svi građani i porezni obveznici svoja prava, kao i do sada ostvarivati sukladno načelima ekonomičnosti i efikasnosti".

S obzirom na to da je Vlada tijekom 2013. godine pokrenula projekt e-građanin kako bi modernizirala, pojednostavila i ubrzala komunikaciju građana i javne uprave te povećala transparentnost javnog sektora, Poreznu upravu pitali smo mogu li samostalni djelatnici i obrtnici kod kuće isprintati poreznu potvrdu.

"Trenutačno ne postoji takva mogućnost. Preko usluge e-građanin omogućen je uvid u poreznu knjigovodstvenu karticu i JOPPD obrazac", poručili su iz Porezne uprave.

>> U 2015. naplaćeno 900 milijuna kuna PDV-a više nego lani

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:16 25.03.2015.

Oni se više ni medija ne boje....žali bože pisanja i komentirnja.

Avatar jocker-3
jocker-3
20:01 25.03.2015.

Neka jednom kažu koji su to ljudi"građani"a koji to nisu?