DRASTIČNI REZOVI

Teška vremena za njemačkog giganta: Želi otpustiti 30.000 radnika, planiraju i smanjiti ulaganja

FILE PHOTO: Volkswagen’s Golf VIII and Tiguan production in Wolfsburg
Foto: Fabian Bimmer/REUTERS
1/2
19.09.2024.
u 23:13

U području istraživanja i razvoja predviđa se da bi od 13.000 zaposlenih moglo biti otpušteno između 4.000 i 6.000 radnika, pri čemu djelomično umirovljenje i otpremnine vjerojatno neće biti dovoljni da ublaže udar

Posrnuli Volkswagen koncern mogao bi ukinuti do 30.000 radnih mjesta u Njemačkoj. Osim toga, financijski direktor Arno Antlitz želi smanjiti sredstva na 160 milijardi eura za planiranje ulaganja u sljedećih pet godina, izvijestio je Manager-Magazin, pozivajući se na vlastite informacije.

Nedavno je VW odvojio 170 milijardi eura za srednjoročno planiranje od 2025. do 2029. godine, a mogućnost otpuštanja zaposlenika predmet je rasprave u kontekstu predloženih mjera štednje. Glasnogovornik tvrtke nije želio komentirati tu informaciju, prenosi Fenix Magazin.

VW se bori s visokim troškovima u osnovnoj marki VW osobnih automobila. Proizvođač automobila ukinuo je desetljećima na snazi sigurnost zaposlenja kod sindikata u Njemačkoj, a raspravlja se o zatvaranju tvornica i prisilnom otpuštanju. Šef marke Thomas Schäfer želi podići operativni povrat ulaganja na ciljnu razinu od 6,5 posto u narednim godinama. Pregovori s IG Metallom počinju 25. rujna.

Pritisak je očito toliki da su na stolu dalekosežni rezovi zaposlenih. Prema Manager Magazinu, očekuje se da će broj zaposlenih u Njemačkoj u srednjem roku pasti za 30.000, a generalni direktor Oliver Blume smatra da su takvi rezovi dugoročno realni.

VEZANI ČLANCI:

Njegov prethodnik, Herbert Diess, već je naišao na snažan otpor s idejama o ukidanju radnih mjesta ovih razmjera i morao je brzo otkazati odgovarajuće planove. Prema pisanju časopisa, stvari bi mogle biti posebno gorke u istraživanju i razvoju. Prema nekim predviđanjima, od oko 13.000 zaposlenih u Njemačkoj, njih 4.000 do 6.000 moralo bi dobiti otkaz. Djelomično umirovljenje i otpremnine ne bi bile dovoljne mjere za to.

FOTO Hrvatska se priprema za poplave: 'Dečki su se pojavili poput anđela s neba, sad ću mirno spavati'

FILE PHOTO: Volkswagen’s Golf VIII and Tiguan production in Wolfsburg
1/24
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije