Izrael odustao od napada na Gazu

12.05.2002.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

JERUZALEM - Očekivana izraelska vojna ofenziva u pojasu Gaze stavljena je na led, javio je u subotu ujutro izraelski radio pozivajući se na visoke dužnosnike u Jeruzalemu.

Navedeno je da su svi ekstremisti za koje se Izrael nadao da će ih uhititi tijekom te nove operacije napustili svoje domove, uglavnom zahvaljujući curenju informacija o vojnim planovima, pa je odlučeno da se za sada takva operacija ne poduzima.

Vojna ofenziva očekivala se nakon napada palestinskog bombaša samoubojice, navodno iz pojasa Gaze, koji je ubio 15 Izraelaca.

Prema drugim izvješćima, izraelskim rezervistima koji su tijekom tjedna dobili poruke s hitnim pozivima rečeno je kako će biti demobilizirani u nedjelju, koja je početak izraelskog radnog tjedna.

Osnivač Hamasa i njegov idejni čelnik šeik Ahmed Yassin izjavio je u intervjuu objavljenom u subotu da će nastaviti samoubilačke napade protiv Izraela.

Rekao je i da će Hamas podržavati Arafata sve dok se on bude odbijao "pokoriti diktatu" Izraela i SAD-a i dok ne postane borac protiv pokreta otpora. (H)

Pogledajte na vecernji.hr