ODBOR ZA OBRANU

Jandroković očekuje dolazak načelnika Glavnog stožera na sjednicu u ponedjeljak

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Gordan Jandroković obišao dio prostorija Hrvatskog vojnog učilišta u koje će se preseliti Hrvatski sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Gordan Jandroković o novoj sjednici Sabora
17.10.2024.
u 18:50
Sjednica saborskog Odbora jučer je prekinuta nakon što su je napustili HDZ-ovi članovi zbog onemogućavanja dolaska načelnika GS OS RH generala Kundida
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je  četvrtak kako ne očekuje da će predsjednik Republike ponovno spriječiti načelnika Glavnoga stožera OS RH da dođe na novu sjednicu Odbora za obranu u ponedjeljak, i poručio da će se, u suprotnom, politički snažno odgovoriti. 

"To je onda ozbiljna politička kriza, to je onda pokušaj predsjednika Republike da onemogući rad Hrvatskog sabora", ocijenio je Jandroković u emisiji Hravtskog radija "S Markova trga", govoreći o hipotetskoj situaciji da predsjednik RH Zoran Milanović ponovno onemogući načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga  RH generala Tihomira Kundida da dođe u Sabor i informira zastupnike o NATO-ovoj misiji sigurnosne i obučne potpore Ukrajini - NSATU.

Sjednica saborskog Odbora jučer je prekinuta nakon što su je napustili HDZ-ovi članovi zbog onemogućavanja dolaska načelnika GS OS RH generala Kundida. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić izjavio je da bez Kundida, koji je trebao objasniti zastupnicima sve o NATO-ovoj misiji i hrvatskom sudjelovanju u njoj, Odbor nema smisla.

Predsjednik Sabora Janroković je istaknuo kako je riječ o prvorazrednom političkom skandalu jer je predsjednik Republike Zoran Milanović spriječio načelnika Glavnog stožera OS RH da objasni zastupnicima aktivnosti misije u koju bi trebali biti poslani hrvatski časnici. Ocijenio je da Milanović to radi kako se ne bi otkrila istina da hrvatski vojnici ne idu u Ukrajinu, niti se Hrvatska na bilo koji način uključuju u ratni sukob.

Za ponedjeljak, 23. listopada, je planirana nova sjednica saborskog Odbora za obranu o sudjelovanja hrvatskih časnika u misiji NATO-a, a Jandroković kaže kako ne očekuje da će Milanović ponovno spriječiti dolazak Kundida. U suprotnom slučaju, poručuje, "sasvim sigurno politički ćemo itekako snažno odgovoriti". 

"To je važno zato da hrvatski građani i javnost čuju istinu. Dakle, ovo više nije pitanje samo politike. Ovo je iznimno važno jer se radi o odlukama koje dugoročno određuju smjer kojim će Hrvatska ići", ocijenio je Jandroković. Dodao je kako  bi Hrvatska, odbijanjem sudjelovanja, pokazala određenu razinu nelojalnosti partnerima te da bi je zemlje članice NATO-a s tim u skladu u budućnosti i tretirale.

"Ovo je strateška tema i pozivam sve da prate što se događa i da zaista vodimo računa o tome što su naši nacionalni interesi, što je važno za stabilnost i sigurnost Hrvatske i naših ljudi", poručio je predsjednik Sabora. Jandroković je uvjeren i da su svi oporbeni zastupnici već dobro informirani o toj misiji jer su, ističe, sve informacije javno  dostupne.  "Maksimalno pet hrvatskih časnika išlo bi u Njemačku kao neka vrsta logističke potpore. Nikakve vojne operacije, niti bilo kakve nazočnosti izvan prostora Njemačke ne bi bilo", poručio je te naglasio kako sve to piše u odluci Vlade.

Ocijenio je da dio oporbenih zastupnika nekritički slijedi predsjednika Republike, koji je u kampanji za predsjedničke izbore.  "Kada bi odstupili od proruske, antiukrajinske politike koju zagovara Milanović, vjerojatno znaju da bi ga značajno oštetili u predizbornoj kampanji", izjavio je Jandroković. Očekuje da će u ponedjeljak poruke sa sjednice saborskog Odbora za obranu doći do građana i javnosti i da će svakome biti jasno da se manipulira i politikantski nastoji onemogućiti aktivna participacija Hrvatske u aktivnostima NATO saveza. Jandroković očekuje da će saborski zastupnici biti vođeni zdravim razumom i nacionalnim interesom u glasanju o  sudjelovanju hrvatskih časnika u NATO misiji, za što je potrebna dvotrećinska većina glasova. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OR
OPG Rasprdić
19:05 17.10.2024.

Ja sam mislio da čeka Sanadera za vikend.