SUKOB OKO MISIJE NATSU

Miljenić o zabrani dolaska načelnika vojske u Sabor: 'Vojnicima tu nije mjesto, oni ne donose političke odluke'

Zagreb: Odbor za obranu o sudjelovanju Oružanih snaga u NATO misijama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
16.10.2024.
u 18:29

To je još jedan pokušaj da se iz potpuno neutralnog, stručnog pogleda objasni što znači misija NSATU-a - poručio je ministar Anušić.

Rasprava na relaciji Vlada – Ured predsjednika oko NATO-ove vojne misije NATSU preselila se danas i u Sabor, točnije na sjednicu Odbora za obranu. Međutim, raspravu o sudjelovanju hrvatskih časnika u vojnoj misiji, koja bi se u utorak trebala naći i na plenarnoj sjednici Sabora, zasjenila je izjava ministra obrane Ivana Anušića da je predsjednik države Zoran Milanović zabranio načelniku Glavnog stožera Tihomiru Kundidu da dođe na sjednicu odbora. – To je još jedan pokušaj da se iz potpuno neutralnog, stručnog pogleda objasni što znači misija NSATU-a – kazao je Anušić. Uslijedila je žestoka rasprava.

Mostov Miro Bulj kazao je da je problem što se bojkotira rad Hrvatske vojske i što se vojska nastoji pogurati u rat, ali i da "ovi igrokazi nisu na čast ni nama zastupnicima, predsjedniku, Ministarstvu obrane, a osobito vojsci". – Ovo je prvorazredni politički skandal, pretvaramo se u sitcom. Čuli smo ozbiljne, možda nikad ozbiljnije optužbe da se zabranilo načelniku Glavnog stožera da dođe. Nemojmo se poigravati formalizmima, tu smo zbog sadržaja – poručila je pak zastupnica Marija Selak Raspudić, koja je danas poslala i dopis šefu Odbora za obranu Arsenu Bauku u kojem traži posebnu sjednicu Odbora o misiji NSATU kako bi zastupnici mogli kvalificirano raspravljati o toj temi.

25.09.2024., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o sjednici odbora za obranu govorili su je Arsen Bauk i Ivan Anusic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

POVEZANI ČLANCI:

Zbog nedolaska načelnika Glavnog stožera HDZ-ovci su sjednicu i napustili, a nakon njezina prekida predstavnik predsjednika države na sjednici Orsat Miljenić objasnio je razloge zašto načelnik nije mogao sudjelovati u radu Odbora za obranu. – Načelnik Glavnog stožera nije politička funkcija i ne smije sudjelovati u donošenju političkih odluka. Predlagatelj je resorno ministarstvo, a ministar danas kaže da ne može bez njega obrazložiti odluku koju predlaže. Ima ispod sebe tisuću ljudi, urede, i on ne zna bez načelnika Glavnog stožera OSRH obrazložiti svoju odluku. Načelnik nije bio pozvan, ministar mu je rekao: Ideš sa mnom. Predsjednik ne dopušta politizaciju vojske, a to HDZ-ovci rade. Vojsku tjeraju da obrazlaže stavove Vlade, tjeraju je da donosi odluke. I zato predsjednik načelniku nije odobrio dolazak – kazao je Miljenić.

16.10.2024., Zagreb - U Saboru je pocela 3. sjednica Odbora za obranu na kojoj se raspravlja o sudjelovanju Oruzanih snaga RH u misijama NATO saveza, medju kojima je i NSATU za obucnu i sigurnosnu potporu Ukrajini koju je predsjednik Milanovic odbio potpisati. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Ovo pokazuje tendenciju HDZ-a da zarobi vojsku i da je pretvori u svoje poslušnike. Vi donesite odluke. Ako je donesete, vojska to mora napraviti. Ne mogu se skrivati iza načelnika. Vojnicima ovdje nije mjesto. Vojnici ne donose političke odluke, nego izvršavaju naredbe – kazao je Miljenić, koji je Odbor obavijestio i da je predsjednik dao suglasnost da se broj vojnika u zemljama NATO-a koje graniče s Ukrajinom poveća za 80 posto, ali i ponovio da Ukrajina nije u NATO-u te da misija vezana za Ukrajinu nije obveza za Hrvatsku. Sve je komentirao i premijer Andrej Plenković uoči sastanka na vrhu Europske unije. Nedopuštanje načelniku Glavnog stožera da dođe na Odbor za obranu nazvao je zloporabom vojske.

– Ovo je sad rasprava žele li Milanović i njegovi jataci Hrvatsku izvan NATO-a. Oni sramote Hrvatsku i ruše njezin kredibilitet. Vlada se tome protivi i apelira na zdrav razum zastupnika oporbe. Za izglasavanje odluke treba nam 101 glas. Nadam se da ti ljudi znaju čitati i pisati. Ne idemo u Ukrajinu i ne idemo u rat s Rusijom. Sve to načelnik zna pa je valjda nastupio strah – kazao je Plenković. Na istom je tragu bio jučer i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. – Ako ovdje pokažemo nelojalnost, na jednoj ovako simboličnoj gesti, tada će i drugi prema nama imati drukčiji stav – kazao je Jandroković.

>> FOTOGALERIJA Milanovićev život u slikama – od malih nogu do političke karijere

Zagreb: Odbor za obranu o sudjelovanju Oružanih snaga u NATO misijama
1/42

Komentara 8

VA
VanjaPlank
18:36 16.10.2024.

Miljenić je stari Ruski igrač u Hrvatskoj.Vidimo da su pojačali svoje djelovanje, izgleda su dobili naputke i direktive

BA
bacenheider
18:51 16.10.2024.

Ovo je skandal nad skandalima i sad se sve vidi!Nacelnik Glavnog stozera nesmije zastupnicima razjasnit misiju.

MO
MOSAD
19:03 16.10.2024.

Zamislimo ovaj vrlo vjerovatni scenarij.C.Gora uskoro ce imati referendum za izalazak iz NATOA.Sto ako Trump povuče vojsku sa Kosova (usput kako to da ZM vec nije povukao HV ,Kosovo nije članica),britanske majke zatraze da to isto napravi Engleska jer jee situacija tamo nestabilna a to ipak nije njihov rat ni njihov interes.HR vjetovatno u narednih 10 godina čini isto ,ima referendumi izlazi iz NATOA.Putin i Erdogen slazu se da granice nekadasnje NDH treba mijenjati....onda neka nam.se Bog smiluje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije