POLUDJELI HONORARAC

Japanac autom uletio u tvornicu, radnika pregazio na smrt

Foto: Reuters
Japanac autom uletio u tvornicu, radnika pregazio na smrt
22.06.2010.
u 15:57
Nezadovoljni radnik uletio je autom u Madino postrojenje Ushini u Hiroshimi; jednog kolegu pregazio je na smrt, a ozlijedio još deset, od kojih je jedan u kritičnom stanju
Pogledaj originalni članak

Toshiaki Hikiji (42), koji je dobio otkaz u travnju, navodno je nezadovoljan tom činjenicom krenuo u tvornici i ponio nož, namjeravajući ubiti nekoga, ali se umjesto toga autom zaletio preko sigurnosne rampe i uletio među radnike koji su ujutro dolazili na posao.

Hikiji je bio radnik na određeno vrijeme, "haken", za razliku od "seishain", stalno zaposlenih koji su po starom japanskom sustavu imali garantirano doživotno zaposlenje i sve beneficije u zamjenu za odanost tvrtki. S globalizacijom i financijskom krizom, u autoindustriji radi sve više "hakena" koji su vrlo nezadovoljni svojim statusom i smatraju da su "seishani", kojima je radno mjesto doživotno zagarantirano, privilegirani i premalo rade za mnogo veću plaću; sve su glasniji oni koji traže "istu plaću za isti rad", tj. izjednačavanje statusa hakena i sesishana (pregaženi Hiroshi Hamada bio je saishen).

Glasnogovornik Mazde Kotaro Minagawa kaže da je Toshiaki Hiji u travnju svojevoljno napustio posao, tražeći prekid ugovora "iz osobnih razloga" nakon samo osam dana u tvornici Ushini, i da nije bilo nikakvog izvješća o mogućim problemima.

- Molim se za duh poginulog, i molim se za oporavak desetorice ozlijeđenih – izjavio je direktor Mazde, Takashi Yamanouchi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
00:25 23.06.2010.

hehe, haken protiv seishain uvijek isti sukob onih sa stečenim pravima koji ta prava žele zadržati i onih obespravljenih