Trenci, kisela juha s trajbanim jajima, medenjaci, otkoštana purica, varivo od kisele repe i žute korabe, knedli sa šljivama, bazlamača sa šumskim voćem, pohani žablji kraci, prežgana juha, neka su od tradicionalnih jela Karlovačke županije, čiji će recepti uskoro biti objavljeni u jedinstvenoj kuharici.
Iz kuhinja naših baka
Udruga kuhara Karlovačke županije u suradnji s Turističkom zajednicom županije izdat će knjigu koja će sadržavati jela ovoga kraja i recepte.
– Ujedinili smo stotinjak tradicionalnih jela koja su pripremljena na moderniji način. Namjera je da postanu i dio ponude većine domaćih restorana – rekla je Ivana Vukmanić, predsjednica Udruge kuhara županije. Cilj je projekta stvoriti prepoznatljivu karlovačku gastronomsku ponudu, da bi gosti koji dođu kod nas mogli uživati u jelima i slasticama koje su pripremale naše bake, a sada se mogu pronaći samo u nekim kuhinjama.
– Gastronomska ponuda u mnogim privatnim restoranima i hotelima neizostavan je dio ukupne turističke ponude. Predstavljanjem tipičnih specijaliteta želi se skrenuti pažnja na turističke mogućnosti naše regije. Istodobno se pridonosi potvrđivanju struke i kuhara te razvija i nadograđuje kulinarska ponuda županije. U stvaranju te posebne i prepoznatljive ponude nastojimo naglasiti i ulogu domaćih proizvođača hrane, posebno namirnica karakterističnih za naše područje – rekla je direktorica županijskg TZ-a Dina Begić. Dodaje da je u tijeku fotografiranje gotovih jela.
Autentično posluživanje
– Bit će uvrštena u projekt koji bi trebao smjestiti Karlovačku županiju na gastronomsku kartu Hrvatske. U izradu kuharice uključen je poznati hrvatski gastronom, novinar i književnik Veljko Barbieri, koji je napisao prilog o povijesti gastronomije u našem kraju. Oduševljen je kvalitetom do sada snimljenih materijala – dodaje Dina Begić. Želja je da se jela u restoranima poslužuju, ako je moguće, na što autentičniji način - na tradicionalnim pladnjevima ili stolnjacima, a jednog dana i na posuđu s našim etno-motivima.