ispraćeni supružnici

"Jedrilica je bila gnijezdo koje su im uništile arogancija i bahatost"

Foto: Arhiva VL
\'Francesco Salpietro(2) cop\'
Foto: Nino Strmotić/Pixsell
\'08.08.2009., Hvar - Tomo Horvatincic, zagrebacki poduzetnik skidao se u brodu na hvarskoj rivi. Photo: Nino Strmotic/PIXSELL\'
Foto: VL
santa marina
Foto: Arhiva VL
Mariella Patelli
25.08.2011.
u 11:00
Federico Salpietro kazao je kako je jedrilica bila gnijezdo koje su im uništile arogancija i bahatost...
Pogledaj originalni članak

Cijeloj našoj obitelji ta je jedrilica bila neka vrsta gnijezda. Naše je gnijezdo uništeno arogancijom, bahatošću i ignorancijom – drhtava glasa i sa suzama u očima kazao je, među ostalim, Federico Salpietro (27), sin Francesca Salpietra (63) i Marielle Patelle (61), talijanskog bračnog para koji je 16. kolovoza poginuo u moru kod Primoštena, nakon što je na njih gliserom naletio tajkun Tomislav Horvatinčić.

Mladi Talijan svoj opširan govor održao je u Duomu u Padovi, gdje su se okupili brojna rodbina i prijatelji kako bi odali posljednju počast nesretnim supruzima.

Pljesak u crkvi

– Ponosan sam na vas – kazao je u jednom trenutku Federico Salpietro, nakon čega se padovskim Duomom prolomio pljesak.

Ništa manje emotivna nije bila ni njegova sestra Gaia (22), koja je kazala kako su njezini roditelji znali da ih ona voli iako im je to vjerojatno u životu premalo puta kazala.

Inače, golema crkva bila je premala da primi sve one koji su se došli oprostiti od supruga Salpietro. Ljesovi s njihovim tijelima bili su prekriveni talijanskom zastavom, a obred je predvodio don Michele, župnik obitelji iz Santa Giustine. On je u svojoj propovijedi naglasio kako ništa nije veće od ljubavi.

– Smrt može uzeti život, ali ne može uzeti ljubav. Velika prisutnost svih vas u ovoj crkvi i na ovom obredu dokazuje koliko su Francesco i Mariella bili voljeni – zaključio je don Michele.

I dok su se obitelj i prijatelji opraštali od nesretnih supruga, u Hrvatskoj su odvjetnici obitelji započeli pravnu bitku za – istinu.

Naime, na adrese DORH-a, Ministarstva pravosuđa i Vrhovnog suda Federico Salpietro uputio je jučer putem svoje opunomoćenice u Hrvatskoj, riječke odvjetnice Anamari Laškarin, predstavku kojom traži da mu se dopusti uvid u dokumentaciju Lučke kapetanije o pomorskoj nesreći u kojoj su poginuli njegovi roditelji. Za razliku od policije, od koje su i mladić i riječka odvjetnica dobili iscrpne informacije, odgovorni u Lučkoj kapetaniji bježe od njih. U ponedjeljak je odvjetnici čak rečeno da uopće ne može dobiti uvid u spis. O tome je obaviješteno i Ministarstvo pomorstva i sam ministar Božidar Kalmeta od kojega je obitelj Salpietro zatražila pomoć.

– S kapetanom Lakošem bio je dogovoreno da se s Federicom sastane u subotu, mladić je zbog toga produljio boravak, no kapetan je naknadno odbio sastanak. Željeli smo napraviti uvid u spis, odnosno u dokumentaciju o nesreći i dokaze koje je prikupila Kapetanija, na što imamo pravo – kaže odvjetnica dodajući da je razumljivo da mladić želi znati kako su mu stradali roditelji i uvjeriti se da istražni organi rade. Nakon brojnih telefonskih upita i odbijenica, odvjetnici je napokon u utorak dopušteno da samo pogleda dokumentaciju u Lučkoj kapetaniji, no nije joj dopušteno da napravi preslike.

Najvažnije su, kaže, radarske snimke, odnosno snimke UTMIS sustava praćenja na kojima se vide pozicije plovila u trenutku sudara na moru, a one, kaže odvjetnica, još nisu dostavljene ni Državnom odvjetništvu da bi se mogle usporediti s ispisom GPS-a s Horvatinčićeva broda. Obrazloženje je da snimke još nisu obrađene, da nije sastavljen konačni zaključak.

Važni dokazi

– To je važan dokazni materijal. Ako se dokazi ne prikupe na valjan način, pitanje je kako će se utvrditi što se dogodilo. Valjda nam je zajednički interes, i obitelji i istražnih organa, utvrditi istinu. Nas ne zanima mišljenje, želimo vidjeti dokazni materijal – kaže opunomoćenica oštećene talijanske obitelji.

Dodaje da bez dokumentacije ne mogu pratiti tijek postupka i eventualno tražiti izvođenje još nekih dokaznih radnji i vještačenja.

U međuvremenu, danas bi se trebalo odlučiti o žalbi tužiteljstva, a vezano za pritvor Horvatinčiću. Naime, Branko Ivić, istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku, prošlog je petka odredio jednomjesečni pritvor Horvatinčiću, i to samo zbog utjecaja na svjedoke. Šibenski ŽDO na tu se odluku žalio, tražeći da se Horvatinčiću pritvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Saslušanje svjedoka, od kojih je samo Horvatinčićeva suputnica bila izravni očevidac, počet će 6. rujna, a većina od ukupno 20 predloženih svjedoka osobe su kojima je Horvatinčić telefonirao nakon nesreće. Uglavnom je riječ o njegovim prijateljima, odvjetnicima..., ali i osoblju marine Kremik kod Primoštena te policajcima i djelatnicima Lučke kapetanije koji su kasnije došli na mjesto tragedije.

Njemački državljanin koji je čuo jak udarac na moru te odmah doplovio do jedrilice kako bi vidio treba li kome pomoći, već je saslušan izvanraspravno.

Odvjetnici Tomislava Horvatinčića Branko Baica i Velimir Došen jučer su ponovno posjetili Horvatinčića u pritvoru. Novinarima su izjavili kako je Horvatinčić u šoku zbog svega što se dogodilo te da je zdravstveno u lošem stanju.

Potvrdili su da je Horvatinčić odmah nakon tragedije preko svojih ljudi ponudio pomoć obitelji stradalih Talijana, a jučer nam je pokazano i pismo talijanskom veleposlanstvu u kojem se u Horvatinčićevo ime izražava sućut zbog tragedije talijanskih državljana.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

LO
lojtra1
11:35 25.08.2011.

Nešto mi govori da ministarstvo turizma a niti ikoje drugo, ni na koji način nije pokušalo ublažiti bol preživjelom djelu talijanske obitelji, vjernim hrvatskim turistima. Nakon onoga što nije nitko otišao na sprovod izginulom CIJELOM poljskom državnom vrhu ništa me od njih ne može začuditi, iznenaditi ili dodatno razočarati.

DU
Deleted user
11:45 25.08.2011.

Horvatinčić je upravljao neregistriranim gliserom Gliser kojim je Tomislav Horvatinčić skrivio nesreću u kojoj je poginuo bračni par iz Italije nije bio registriran. Registracija mu je istekla još prije tri godine! Gliser u vlasništvu tvrtke Santa Marina, kojoj je predsjednik uprave upravo Horvatinčić, u Hrvatskom registru brodova vodi se kao jahta za iznajmljivanje. Prema važećim pravilnicima i Pomorskom zakoniku, jahte za osobne potrebe moraju svakih pet godina napraviti tzv. obnovni pregled, kojim se utvrđuje njihova ispravnost za plovidbu, ali kod jahti za iznajmljivanje to se mora činiti svake godine. No, na Horvatinčićevom gliseru godišnji pregled napravljen je 2008. godine, otkrio je za Novi list izvor blizak istrazi, pa je istekom 2009. godine prestala i valjanost svjedodžbe o sposobnosti jahte za plovidbu. Ipak, Horvatinčića nijednom u posljednje tri godine nije na moru zaustavila Lučka kapetanija i provjerila papire, pa je zagrebački poduzetnik izbjegao izdavanje zabrane plovidbe za gliser, kao i kazne od 5 do 10 tisuća kuna (za pravnu osobu), odnosno od 800 do 5.000 kuna za fizičku osobu.

Avatar dariodario551
dariodario551
11:19 25.08.2011.

Dve godine proklinjem toga Horvatinčića stalno iznova želeći da mu se dogodi zlo,koje je i meni nanio. Dve godine ima kako me na silu iz stana izbacio Đubre prokleto Napokon sam doćekao Crko dabogda u Zatvoru