BIVŠI PREDSJEDNIK

Jimmy Carter kritizirao Obamu zbog ISIS-a: Čekali smo predugo

Foto: U.S. National Archives/Wikimedia Commons
Jimmy Carter kritizirao Obamu zbog ISIS-a: Čekali smo predugo
09.10.2014.
u 12:51
Carter smatra da postoji mogućnost za uspjeh u borbi protiv militanata ako snage na terenu obave svoj posao nakon zračnih napada
Pogledaj originalni članak

SAD je predugo čekao na reakciju u situaciji s Islamskom državom, misli bivši američki predsjednik iz redova Demokratske stranke Jimmy Carter.

– Kao prvo, predugo smo čekali. Dopustili smo Islamskoj državi da prikupi novac, sposobnost, snagu i oružje dok je još bila u Siriji. Kada su prešli u Irak, sunitski muslimani nisu prigovorili zbog njihove prisutnosti te je trećina teritorija u Iraku napuštena – rekao je Carter za Star Telegram.

Carter, koji je bio predsjednik od 1977. do 1981. godine, smatra da postoji mogućnost za uspjeh u borbi protiv militanata ako snage na terenu obave svoj posao nakon zračnih napada. Naglasio je da u Siriji takvih snaga u ovom trenutku nema.

– Morate imati nekoga na terenu tko će usmjeravati naše projektile i pobrinuti se da su mete pogođene. Onda morate imati nekoga tko je voljan boriti se protiv ISIS-a nakon napada – rekao je Carter.

Carter je rekao da je teško shvatiti koja je točno politika predsjednika Baracka Obame na Srednjem istoku.

– Mijenja se s vremena na vrijeme – rekao je Carter, dodajući kako su dva Obamina ministra obrane nakon napuštanja svojih fotelja bili vrlo kritični zbog nedostatka pozitivne akcije kod Obame.

>> Islamska država zauzela više od trećine Kobanija

>> 'Užasno je gledati događaje u Kobaniju, ali to nije naš strateški interes'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

RA
Rangostar
13:29 09.10.2014.

Da možda kritizirao mladjeg Busha da ne ide u rat osnovan na lažima,sad bi možda bila druga pjesma.

SA
Sauron
13:41 09.10.2014.

Smradovi američki prvo su ih naoružali a sad ih njihovi najjači saveznici (Saudijska arabija UAE) financiraju.....moša biti stvarno bez ikakvog morala i kompasa da počneš naoružavati Al Qaidu koju par godina prije proglasiš najvećim neprijateljem......sramota je što se događa dana u svijetu....sramota

UM
umpahpah
16:03 09.10.2014.

Sami pali, sami se ubili. Ne treba ih zaliti. Sto vise pogine amera i isilovca to bolje za europu i svijet.