NEUREĐENA STRELJANA

Kad ćemo puške i pištolje moći isprobavati u Varaždinu?

Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell
Kad ćemo puške i pištolje moći isprobavati u Varaždinu?
21.04.2011.
u 09:00
Građani, policajci i zaštitari ne mogu pucati malim i velikim kalibrom. Tvrtka Dega još nije uredila streljanu, iako je zauzvrat od Varaždina dobila vlasništvo nad dijelom objekta i mogućnost da dogradi poslovne prostore
Pogledaj originalni članak

Zašto moramo plaćati strijeljanje u Čakovcu i Koprivnici, trošiti na putovanja i ostavljati novac u drugim gradovima? Varaždinci imaju dosta kratkog naoružanja, no nemaju ga vježbati. Oružje treba provjeriti svakih godinu, dvije te ga znati koristiti. Moraju to činiti i tvrtke koje koriste naoružanje. Kad će Varaždin ponovo dobiti pravu streljanu u Međimurskoj ulici, koju je tvrtka Dega trebala urediti? - pita Ilija Ivezić, gradski vijećnik i vlasnik zaštitarske tvrtke Arsenal-Ivezić. Ima 300 zaštitara, od kojih 200 gravitira Varaždinu.

Od policije doznajemo da u Varaždinskoj županiji ima 3344 registriranih komada kratkog vatrenog oružja.

- Policijska uprava Varaždinska nema svoju streljanu. Vježbovno gađanje redovito se provodi na streljanama koje udovoljavaju svim zakonskim uvjetima - kaže glasnogovornica Marina Kolarić. Drugim riječima, i policajci su prisiljeni vježbati izvan županije.

A u kakvom je stanju Športska streljana Varaždin u Međimurskoj, objasnio nam je Josip Plečko, trener Streljačkog društva Varaždin.

- Zadnjih godinu i pol nema strijeljanja malim i velikim kalibrom. Samo zračna puška, za koju imamo samo 12 mjesta. Prije tri godine Grad Varaždin potpisao je ugovor s Degom. Od grada su dobili etažno vlasništvo nad dijelom objekta te mogućnost da si dograde poslovne prostore. Sve su lijepo uredili, no nisu ispunili ono što su trebali zauzvrat. Trebali su nam urediti novo strelište za veliki kalibar, proširiti unutarnju zračnu streljanu za još 400 metara četvornih, opremiti je uređajima te na njenom kraju napraviti otvor za strijeljanje malim kalibrom izvan objekta. A sad više ne možemo upotrebljavati ni staru malokalibarsku streljanu, jer zbog njihovih radova više nije ograđena kako treba, pa naši uspješni sportaši Željko Posavec, Tanja Perec i drugi nemaju gdje vježbati za europsko prvenstvo - nabraja.

Komentar smo tražili i od gradonačelnika Ivana Čehoka.

- Dega je to trebala urediti, napraviti modernu streljanu, no zbog krize našla se u nekim poteškoćama, a nastale su i neke nesuglasice oko projekta. Organizirat ćemo sastanak kako bi se to nastavilo. Trebaju ispoštovati ugovor, grad će zaštititi svoj interes - kratko je rekao.

U međuvremenu, streljači pribjegavaju vatrogasnim mjerama. Povisili su zid oko starog strelišta za veliki kalibar i uredili hvatište zrna te se nadaju dozvoli za korištenje, iako nije u reprezentativnom stanju.

Ovih dana, neslužbeno doznajemo, u Varaždin je stiglo rješenje iz Ministarstva unutarnjih poslova prema kojem će se nakon godinu i pol ipak smjeti strijeljati na tom strelištu, no još nije stiglo do streljača. Policija, zaštitari i građani tako će ipak moći strijeljati velikim kalibrom, na daljinu od 25 metara.

- Još nismo dogradili što smo trebali jer više od godinu dana nismo mogli dobiti građevinsku dozvolu. Ni sam nisam siguran zašto. Projekti nisu odgovarali, baš se tad mijenjao zakon o projektiranju – komentar je Damira Dubravca, direktora Dege, tvrtke koja se bavi rasvjetom. U dogovoru s gradom i streljačima, tvrdi, na temelju originalnog projektnog zadatka, krenuli su novim putem. Za najviše tri mjeseca predat će novi zahtjev za građevinsku dozvolu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PO
Pomeja
08:06 01.05.2011.

Mozete. Teske kalibre u streljani Zelendvora. Samo zamolite g.Silica. Tamo sam pogodio na 80 m dva puta u \"crno\". U 2 hica.