Veleposlanik potvrdio: 30-ak Boysa ide kući

Kad se Boysi vraćaju kući? Sve se radi u tajnosti. 'Dečki su nestašni, ali su naši!'

08.12.2023.
u 22:43
- Ne bojim se za svoju sigurnost, iako sam i ja meta ovdje jer branim Hrvate u teškom slučaju. No, zahvaljujem grčkom pravosuđu na uvjetima koje su im osigurali. Čuvari u zatvorima kazali su mi da su navijači iz Hrvatske jako disciplinirani i još jednom ću kazati kako sam u svemu ovome, i ja ponosan na njih, rekao nam je grčki odvjetnik...
Pogledaj originalni članak

Nakon što su po pred sud u Ateni iz 14 zatvora diljem Grčke tamošnji pravosudni organi izveli i ispitali sve Hrvate utamničene nakon krvavih nereda u kolovozu i smrti navijača AEK-a Michalisa Katsourisa, stigle su i prve odluke o ukidanju istražnog zatvora za desetke hrvatskih navijača. 

Dogovor je to između tužiteljstva i sudaca istrage, koji su tri dana ispitivali uhićene Boyse u Ateni, a onda već sutradan, u terminu koji je nedavno predvidjela i hrvatska Vlada, donijeli prva rješenja o puštanju 40-ak BBB-a da se brane za slobode. Zasad se ne znaju niti sva imena niti visina jamčevine za sve koji su rješenja dobili do petka poslijepodne, a proces se nastavlja u ponedjeljak te obrana očekuje kako će većina navijača biti pušteni iz istražnih zatvora uz izrečene mjere opreza..

- Zasad sam tek upoznat da imamo pozitivna rješenje, odnosno 30 takvih odluka. Nisam ih još primio, u ponedjeljak ujutro očekujem sve materijale i onda ćemo moći razgovarati detaljnije o mjerna opreza, odnosno o jamčevini - ostao je 'zakopčan' u petak navečer Athanasios Kaimenakis, odvjetnik koji brani većinu BBB-a, istaknuvši više puta kako se sada riječ o delikatnom momentu u kojem svaka krivo prenesena izjava može imati utjecaj na suce istrage. 

Dosad pod istragom četiri AEK-ovca 

No ipak vjeruje, kao i svih proteklih dana i mjeseci koliko je 'unutra' u ovom slučaju, da će biti prihvaćene žalbe za sve navijače koje brani. Kaimenakis, inače nekada sam navijač pripadnik jedne od jačih frakcija navijača Panathinaikosa, prati svaki tekst i svaku objavljenu izjavu te je oprezan i zbog sigurnosti navijača koje brani. Raštrkani su diljem Grčke, pa će organizacija puta za Hrvatsku biti izazov za sigurnosne službe. Navijači AEK-a s kojima su Boysi upali u krvavi fajt i dalje su involvirani u slučaj posebno nakon što su uhićena i četiri njihova pripadnika pod istim optužbama kao Boysi, osim tereta zločinačke organizacije. 

- Nisam ni sudac, ni političar, ja sam fajter  i naš cilj od početka je da dečke izvučemo van. Ne bojim se za svoju sigurnost, iako sam i ja meta ovdje jer branim Hrvate u teškom slučaju. No, zahvaljujem grčkom pravosuđu na uvjetima koje su im osigurali. Čuvari u zatvorima kazali su mi da su navijači iz Hrvatske jako disciplinirani i još jednom ću kazati kako sam u svemu ovome, i ja ponosan na njih, rekao nam je Kaimenakis. 

Iako smo od nekoliko roditelja BBB-ovaca koji su zaglavili po grčkim zatvorima dobili informacije da se jamčevine već uplaćuju, o tome je Kaimenakis ostao bez komentara.

- Više ćemo znati u ponedjeljak, kada pročitam sve odluke. Mjere opreza su zabrana dolaska na utakmice u Grčku te uplaćena jamčevina,kazao je grčki odvjetnik. 

U petak poslijepodne stigla i potvrda od jedne od obitelji navijača (podaci poznati redakciji) koji je među prvih 20 Boysa koji su primili rješenje na žalbu o ukidanju istražnog zatvora.

- Javio se kući, sada trebamo skupiti jamčevinu, javio je da će ih pustiti’, za VL kazali su članovi obitelji.

Neslužbeno, zbog sigurnosti hrvatskih navijača u Grčkoj nastoji se i dalje u tajnosti zadržati informacije o njihovom kretanju i puštanju te povratku u Hrvatsku

Skrivaju se informacije u povratku zbog sigurnosti i osvete AEK-ovaca 

Skrivaju se i dalje sa svih strana bilo kakve detaljnije informacije o mogućim datumima i ruti povratka. Kada su ih dovodili na sud proteklih dana, one koji su smješteni u zatvorima po grčkim otocima, 'skupljali' su u policijskoj postaji na Peloponezu i potom pod pratnjom specijalne policije dovodili u Atenu. Jedan manji broj mlađih navijača smjestili su u jednom pritvoru u Ateni, ostali su raštrkani diljem Grčke.

- Ovo je osjetljivi trenutak, očekujemo daljnje rješavanje žalbenih zahtjeva u ponedjeljak, rekao nam je ranije tijekom dana Kaimenakis.

Kako doznajemo od pojedinih članova obitelji BBB-a koji su se javili kući nakon što su saznali da će biti pušteni, jamčevine su određene na tisuću eura za svakoga od njih. 

Navijači za koje budu donesene odluke o privremenom puštanju, izaći će na slobodu kada sud zaprimi dokaz o uplaćenoj jamčevini. 

Hrvatski veleposlanik u Grčkoj Aleksandar Sunko za Večernji list je kazao da dinamika cijelog procesa dalje ovisi o grčkim organima i tehničkim pitanjima. 

- Mi ne možemo utjecati na transfere novca kao niti na transfer naših državljanina u ovom dijelu, od početka su smješteni diljem Grčke i to je sada zanimljivo pitanje za njih kako će organizirati njihov transfer natrag. Mi ćemo surađivati i postoji načelno odluka da se pomogne, ali pričekajmo da se dovrši proces sa žalbama jer o svakoj se odlučuje pojedinačno, pa će tako biti i u ostalim tehničkim stvarima. Nema sigurnosne ugroze, ne bih rekao. Situacija je bila naelektrizirana u početku, izgubljen je mladi život, ali nikakvih pritisaka ni prijetnji mjesecima nema. Povratak naših navijača kući sada nije pitanje sigurnosti, nego tehničkih detalja, ali sve nakon što papri sa suda stignu u ponedjeljak. Zasad imamo što neslužbene, što službene potvrde za 30-ak navijača kojima se ukida istražni zatvor, pojasnio je Sunko u petak navečer za Večernji list.

Premijer i Vlada pogodili tajming 

Da bi tajming puštanja BBB-a mogao biti upravo onakav kakav je prognozirao ranije i ministar pravosuđa Ivan Malenica, dao je naslutiti i njegov državni tajnik, Juro Martinovć iz Ministarstva pravosuđa i uprave, kada je govorio u emisiji Otvoreno o daljnjim procedurama. 

- Od početka s Grcima pričamo o dinamici procesa, to je ono što možemo. I tražili smo da se process buda dinamičniji. Pravno je od početka jasno kako će biti nemoguća misija utvrditi sve krimene koji se stavljaju na teret, sva su djela u sferi apstrakcije.

Boyse bi se, kao što smo ranije izvještavali, moglo zatvorski kazniti proporcionalno kaznama koje su već odradili u istražnom zatvoru, a optužbe bi se za neke koji su bili u blizini događaja mogle svesti na sudjelovanje u tučnjavi sa smrtnim ishodom.

-  Ako imaju jake dokaze za neke, onda neka ih zadrže, ali ići na to da se 102 mlada čovjeka od kojih se većina ne poznaje optuži na udruživanje u zločinačku organizaciju, to je nemoguće, ta optužba nema kvalitetu za zločinačko udruženje. Nadam se da se veći broj vraća kući, nestašni su dečki ali ipak su naši.

VEZANE VIJESTI

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

EB
Em-Be.123
02:42 09.12.2023.

Kakva sreća za narod i državu! Umjesto stadiona predlažem Kradezeju da izgradi zatvor za huligančine...ili još bolje: farmu gdje će se baviti korisnim poslovima u proizvodnji krumpira, kupusa i luka, i ranč - na kojem bi čobanili, i odmjeravali svoju pamet i snagu sa stokom sitnog i krupnog zuba...

ST
struky3_
01:04 09.12.2023.

'Nestašni' su išli u drugu državu mlatit i razbijat. I mislili da će tek tako išetat iz te države. Koliko moraš bit glup?

MR
Mrkonja
08:02 09.12.2023.

Imali smo mir dok su bili u Grckoj, a sigurno je i neka glava sacuvana od njihovog kamenja. Mislim da bi 5 godina bila adekvatna kazna za rasladjivanje u grckim zatvorima, za nase nestasne deckice.