KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA

Kako je Dragan Primorac upoznao Billa Clintona: 'Dragi Michael primili smo jedan zahtjev...'

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Zagreb: Liječnik i sveučilisni profesor Dragan Primorac
Foto: Ured prof.dr.sc. Dragana Primorca
Dr.sc. Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova, prof.dr.sc. Dragan Primorac i Nikola Milina, glavni ravnatelj policije
Foto: Privatni album
Dragan Primorac
Foto: Privatni album
Dragan Primorac
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Zagreb: Liječnik i sveučilisni profesor Dragan Primorac
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Zagreb: Liječnik i sveučilišni profesor Dragan Primorac
30.07.2024.
u 19:04
Zanimljiv detalj iz biografije Dragana Primorca za kojeg se očekuje da će ga HDZ u srijedu i službeno proglasiti svojim kandidatom za predsjedničke izbore
Pogledaj originalni članak

Jedan deklasificirani diplomatski dokument iz arhive američkog State Departmenta postaje prilično relevantan sada kako se čini da je HDZ došao do odluke da na predsjedničkim izborima podrži Dragana Primorca. “Dragi Michael” - piše Amitabh Desai, tadašnji vanjskopolitički savjetnik u zakladi Clinton Foundation, u email poruci upućenoj na više adresa u State Departmentu, među ostalim i Jakeu Sullivanu, tadašnjem suradniku državne tajnice Hillary Clinton, danas savjetniku za nacionalnu sigurnost u administraciji predsjednika Joea Bidena - “primili smo zahtjev za WJC-a da posjeti i slika se s Draganom Primorcem (koji bi navodno želio postati predsjednik Hrvatske) tijekom boravka u Sloveniji ovoga vikenda. Rado bismo čuli preporuku Statea, što je prije moguće. Hvala”. Poruka je poslana 29. listopada 2009. godine. 

Primorac, dakle, preko zaklade Clinton Foundation moli da ga Bill Clinton (WJC je William Jefferson Clinton) primi i slika se s njime u Sloveniji. I Primorac, dakle, prenosi Amerikancima da će možda postati hrvatski predsjednik, pa bi valjda u tom kontekstu taj susret bio preporučljiv. Tip iz zaklade Clintonovih šalje mail u kabinet državne tajnice Hillary Clinton da pita što misle, preporučuju li da se tom Primorčevom zahtjevu udovolji ili ne. Iz deklasificiranog dokumenta, u koji smo imali uvid, nije vidljivo kako je priča završila, odnosno je li State Department dao zeleno svjetlo. Primorac se, ipak, mjesec dana kasnije u Americi susreo s Billom Clintonom.

Foto: State Department
Dokument američkog State Departmenta o mogućem susretu Dragana Primorca i Billa Clintona

Što nam ta stara prepiska govori o današnjim okolnostima? Pa, ništa puno, zapravo, osim što jednim nepoznatim detaljem bogatije dočarava nešto što već znamo iz njegove predsjedničke kandidature 2009., a i iz njegova ukupnog rada. A to je da se Dragan Primorac već dugo nudio da postane predsjednik RH i da je čovjek koji puno ulaže u “networking”, poznanstva i veze s kolegama znanstvenicima i političarima od Amerike do Izraela i svugdje između. Dolazi li njegov trenutak upravo sada, kad ga HDZ gura u predsjedničku utrku kao izazivača Zoranu Milanoviću? 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar 3P Petrov-Pavliček-Pupovac
3P Petrov-Pavliček-Pupovac
21:36 30.07.2024.

Prerušio se u Monicu Lewinsky?

PE
pežo
22:06 30.07.2024.

Neka se pohvali kako je dobio status branitelja od 1991 do 1995 mada se cijelo to vrijeme krio u Americi ?

CA
cavecanem
19:58 30.07.2024.

Upoznao Clintona, je li to kao preporuka za predsjednika?