Zdravlje iz prirode

Karlovac dobio novi vrt sa 33 ljekovite biljke za edukaciju

Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
Karlovac dobio novi vrt sa 33 ljekovite biljke za edukaciju
11.04.2014.
u 11:17
Nalazi se u arboretumu Šumarske i drvodjeljske škole, uz Crnu promenadu
Pogledaj originalni članak

Lipa, breza, vrba, obični stolisnik, gorki pelin, artičoka, grimizni naprstak, crni kukurijek, ljekoviti matičnja, crni bor, neke su od biljaka koje se nalaze u karlovačkom Farmaceutskom vrtu.

Podaci o svakoj vrsti

Nalazi se u arboretumu Šumarske i drvodjeljske škole, uz Crnu promenadu. U njemu se trenutačno nalaze 33 biljke.Uz svaku će biti tablica sa nazivom, te podatkom koji se dio biljke može koristiti i za koju bolest.

Posebno će biti označene one otrovne. Za nastanak vrta najzaslužniji je Nikola Vuljanić koji je kao europski parlamentarac dobar dio novca za izgradnju osigurao iz grupacije Ujedinjena europska ljevica/Norveška zelena ljevica.

No, svoj su veliki doprinos dali i dr. Antun Alegro, dr. Stribor Marković, dr. Maleš i dr. Kremer, Grad Karlovac i Zelenilo, dok je Vodovod i kanalizacija ustupila dio prostora kojim prolazi cjevovod. Svečano otvorenje je u subotu u 11 sati.

– Većina uopće ne zna da one tabletice i kapsulice koje kupuju u ljekarnama i rado gutaju, sadrže u sebi biljke ili njihove ljekovite komponente. I upravo za bolje poznavanje ljekovitosti podiže se ovaj vrt. To je jedan od najvažnijih razloga, edukacija, ne samo prosječnog i nedovoljno informiranog građanina, nego i školaraca.

Takvo poznavanje biljaka sigurno će im dobro doći u daljnjem školovanju ili budućem zvanju – rekla je predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Biserka Schmuk. Podsjetila je da je nastajanje ovog vrta stara ideja Društva za poljepšavanje grada Karlovca, kao i Udruge.

Problemi oko lokacije

Dodala je i da takav farmaceutski vrt postoji još samo u Zagrebu, ali puno veći, značajniji i bogatiji biljem, te se nalazi u sklopu Farmaceutskog fakulteta. Tehnička direktorica Zelenila Gordana Purgar rekla je da je bilo problema kod odabira lokacije, ali je na kraju izbor pao na arboretum.

Zahvalila je i Farmaceutskom fakultetu koji je donirao dio biljaka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.