BURE BARUTA

Iran u strahu od odmazde, nade polažu u SAD, krenuli u diplomatsku misiju na Bliskom istoku: 'Odmazda treba biti proporcionalna'

Israel's military displays Iranian ballistic missile and Hezbollah weapons in Julis army base
Foto: AMIR COHEN/REUTERS
1/3
12.10.2024.
u 13:22

Izrael nije dao nikakva jamstva da neće gađati iranska nuklearna postrojenja

Iranska vlada, kako tvrde izvori CNN-a, iznimno je nervozna i poduzima hitne diplomatske napore sa zemljama Bliskog istoka kako bi procijenila mogu li smanjiti razmjere izraelskog odgovora na njegov raketni napad ranije ovog mjeseca i – ako to ne uspije – pomoći u zaštiti Teherana. Zabrinutost Irana proizlazi iz neizvjesnosti oko toga može li SAD uvjeriti Izrael da ne napada iranske nuklearne lokacije i naftna postrojenja, ističu izvori. 

Američki su dužnosnici jasno dali do znanja da ne žele da Izrael cilja iranska nuklearna mjesta ili naftna polja. Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u srijedu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, rekavši mu da izraelska odmazda treba biti "proporcionalna". Bidenova administracija duboko je zabrinuta da bi tekući napadi između Irana i Izraela, koji su započeli ranije ove godine, mogli prerasti u veliki regionalni rat.

Izrael sve više zanemaruje pozive SAD-a na veću suzdržanost u Libanonu. Naime, nije se konzultirao sa SAD-om prije izvođenja masovnog napada u kojem su prošlog mjeseca eksplodirale tisuće pagera i voki-tokija ili prije ubojstva šefa Hezbollaha Hassana Nasrallaha u Bejrutu. 

VEZANI ČLANCI:

Izraelski sigurnosni kabinet još nije donio odluku o tome kako postupiti, rekao je izraelski dužnosnik za CNN u petak. "Mi zapravo ne možemo znati jesu li glasali ili ne", rekao je visoki dužnosnik administracije o raspravama izraelske vlade, izražavajući skepticizam u pogledu razine transparentnosti o tome što Izrael dijeli sa SAD-om. Do prošlog tjedna, Izrael nije dao nikakva jamstva da neće gađati iranska nuklearna postrojenja.

Izrael je desetljećima planirao napade na iranske nuklearne kapacitete, a prije samo dvije godine simulirao je napad na njih u vojnoj vježbi. Izrael se sumnjiči da je posljednjih godina izvršio atentate na iranske nuklearne znanstvenike, a iranski nuklearni objekti bili su pod opsadom kibernetičkih napada, vjerojatno iz Izraela. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant izdao je oštro upozorenje Iranu u vezi s odgovorom njegove zemlje. “Naš udarac bit će snažan, precizan i iznad svega – iznenađujući. Neće razumjeti što se dogodilo i kako se dogodilo”, rekao je Gallant.

SAD i Europa osuđuju napade Izraela na mirovne snage UN-a u Libanonu

Sjedinjene Države i europske zemlje pozvale su Izrael da zajamči sigurnost mirovnih snaga UN-a nakon što su četvorica UN-ovih vojnika ranjena u izraelskim napadima u južnom Libanonu ovog tjedna. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da "apsolutno" traži od Izraela da prestane pucati na mirovne snage, nakon drugog napada na osoblje UN-a u dva dana. U telefonskom razgovoru sa svojim izraelskim kolegom, američki ministar obrane Lloyd Austin naglasio je "važnost osiguravanja sigurnosti" snaga Ujedinjenih naroda, poznatih kao UNIFIL, priopćio je Pentagon.

Nakon tjedana intenziviranja napada na libanonsku militantnu skupinu Hezbollah, Austin je također pozvao Izrael da "prijeđe s vojnih operacija na diplomatski put što je prije moguće". Izrael je također bio pod žestokim kritikama u Europi. U zajedničkom priopćenju, čelnici Italije, Francuske i Španjolske izrazili su "bijes" izraelskim "neopravdanim" napadima na mirovne snage i zatražili da oni "odmah prestanu". Njemačko ministarstvo vanjskih poslova to je nazvalo "neprihvatljivim".

Dva libanonska vojnika su ubijena, a dva pripadnika mirovnih snaga UN-a ranjena u izraelskim napadima u petak. Libanonska vojska priopćila je da su izraelske snage napale jednu od njihovih ispostava u selu Kafra u južnom Libanonu, ubivši dva vojnika i ranivši trojicu. Najib Mikati, privremeni premijer Libanona, osudio je napad, nazvavši ga "zločinom protiv Libanona". Izraelska vojska zasad nije komentirala incidente.

VEZANI ČLANCI:

Slaba libanonska vojska nije deklarirani neprijatelj Izraela, a libanonske državne snage smatraju se nemoćnima protiv golemog utjecaja Hezbollaha na jugu zemlje. Ranije je UN-ova mirovna misija priopćila da je njezino sjedište u Naqouri ponovno pogođeno, pri čemu su ranjena još dva pripadnika snaga. Ovo je bio drugi napad na objekte Privremenih snaga Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) u 48 sati. U četvrtak su dva vojnika ozlijeđena nakon što je izraelski tenk pucao na stražarnicu. UNIFIL je rekao da su se u petak dogodile dvije eksplozije u blizini osmatračnice u Naqouri. Snage su priopćile da je jedan od dvojice ozlijeđenih pripadnika mirovnih snaga prebačen u bolnicu u obližnjem Tiru.

Izraelske obrambene snage (IDF) potvrdile su da su njihove trupe otvorile vatru, rekavši da su odgovorile na "neposrednu prijetnju protiv njih". IDF je rekao da je početna istraga otkrila da je položaj UNIFIL-a pogođen dok su vojnici pokušavali pogoditi metu 50 metara udaljenu od mirovnjaka. Eksplozije su uslijedile kada se srušilo i nekoliko zaštitnih zidova na UN-ovoj postaji u blizini Labbouneha, nedaleko od libanonsko-izraelske granice, nakon što je izraelski vojni buldožer udario u njih, a izraelski tenkovi su se približili postaji.

GALERIJA Tuga u Izraelu: Okupljanja počela u 6.29 sati, u isto vrijeme kada je Hamas napao
Israel's military displays Iranian ballistic missile and Hezbollah weapons in Julis army base
1/20
Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Razbibriga
Razbibriga
13:48 12.10.2024.

Kaj jučer Iran nije imao atomsku bombu a danas se tresu ko Banjaluka 95?

N1
Neretva 1993
13:33 12.10.2024.

Izrael ima potpuno pravo braniti se sa ovim ili onim sredstvima silu silom (istom mirom i žešće uzvratiti) da bi se neprijatelj opametio i da mu više nepada na pamet tako nešto napraviti.

Avatar stomugromova0
stomugromova0
14:24 12.10.2024.

U ratu je proporcionalnost prazna rijec,rado koristena u salonskim diskusijama teoreticara i politicara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije