Stigli nalazi

Voda u karlovačkom kvartu puna je mangana, građani pokreću peticiju

Foto: Filip Kos/PIXSELL
Zagreb: Stanovnici Sloboštine opskrbljuju se vodom iz cisterne
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Zagreb: Stanovnici Sloboštine opskrbljuju se vodom iz cisterne
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Slavonski Brod: Građani i dalje po pitku vodu odlaze do cisterni i spremnika za vodu
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Dubrovnik: Stara "boljka" Grada - tijekom kiše dolazi do zamu?enja vode i ona nije za pi?e
23.10.2024.
u 15:16
Vode u jednom stanu u karlovačkoj četvrti Dubovac pokazuje da je prisutnost mangana deset puta veća od dozvoljene
Pogledaj originalni članak

Stranka Možemo upozorila je da nalaz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, nakon ispitivanja vode u jednom stanu u karlovačkoj četvrti Dubovac, pokazuje da je prisutnost mangana deset puta veća od dozvoljene i ustvrdila da se raspada cijeli komunalni sustav.

Stanarka Dubovca Nataša Jakšić je uzorkovala vodu iz slavine i dostavila je 30. rujna na ispitivanje, da bi u ponedjeljak Zavod ustanovio kako voda nije za piće jer je količina mangana 10 puta veća od dozvoljene. Građani peticijom traže da se voda u toj četvrti dostavlja cisternom.

Gradski vijećnik Dobriša Adamec ustvrdio je kako je nalaz zastrašujući jer prekomjerni unos mangana u duljem razdoblju može djelovati razarajuće na živčani sustav i izazvati ozbiljne kognitivne poremećaje. 

- Građani prokuhavaju vodu, no to ne utječe na mangan - upozorio je.

Podsjetio je da su vijećnici još u travnju 2022. godine pitali direktoricu Vodovoda i kanalizacije Katarinu Malenicu je li istina da se vodocrpilište Gaza 1 povremeno zatvara zbog povećane koncentracije mangana, no ona je to negirala.

- Paradoksalno je da je voditelj vodoopskrbe u toj tvrtki Kristijan Kolaković 2011. radio diplomski rad upravo na temu povećane koncentracije mangana na tom vodocrpilištu - kaže Adamec.

Ocijenio je kako je loše upravljanje dovelo do raspada gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija.

- Postoje vidljive indicije da je vodoopskrbni sustav kompromitiran, a na to su morali reagirati Malenica, Kolaković i gradonačelnik Damir Mandić- poručio je Adamec.

Saborska zastupnica Draženka Polović pozvala je mjerodavne u Vodovodu i kanalizaciji i Gradu Karlovcu da "već jednom izađu s istinom pred građane" ili neka podnesu ostavke.

Nezavisni gradski i županijski vijećnik Dimitrije Birač upozorio je na problem s vodoopskrbom u Zagrebačkoj ulici, rekavši kako je tamo jednom dječaku dijagnosticiran rak bubrega, a građani dvoje ima li to veze s kakvoćom vode za piće.

>>Kanidate Masterchefa čeka zanimljiv izazov, a Ljiljana otkriva kako je veliki dio natjecatelja ni ne pozdravlja>>

Foto: Nova TV
Foto: Nova TV
Foto: Nova TV
Foto: Nova TV
Foto: Nova TV
Foto: Nova TV

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.