IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Kataklizma u BiH: Potvrđeno 14 mrtvih, strahuje se da će brojke rasti. Bujice odnijele 15 kuća

Foto: Avaz.ba
Foto: Avaz.ba
Foto: Avaz.ba
Foto: Avaz.ba
Foto: Avaz.ba
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
04.10.2024.
u 13:24
Voda je ušla i u mnoge obiteljske kuće i poslovne prostore, cijela su naselja odsječena, a mnogima prijete i klizišta. Predstavnici lokalnih vlasti apeliraju na stanovnike da ne napuštaju svoje domove kako ne bi ugrozili vlastite živote
Pogledaj originalni članak

*Obilne kiše zahvatile su BiH, brojne rijeke su se izlile iz korita
*Ima mrtvih i ozlijeđenih, rekle su lokalne

Tijek događaja: 

13:21 - VIDEO Kostajnica: Voda odnijela dio ceste niže od crkve, tako da je prekinut promet Ostrožac - Buturovic Polje, autor: Ivan Kaleb

FOTO Kostajnica: Voda odnijela dio ceste niže od crkve, tako da je prekinut promet Ostrožac - Buturovic Polje

Foto: Ivan Kaleb
Kostajnica: Voda odnijela dio ceste niže od crkve
Foto: Ivan Kaleb
Kostajnica: Voda odnijela dio ceste niže od crkve
Foto: Ivan Kaleb
Kostajnica: Voda odnijela dio ceste niže od crkve
Foto: Ivan Kaleb
Kostajnica: Voda odnijela dio ceste niže od crkve
Foto: Ivan Kaleb
Kostajnica: Voda odnijela dio ceste niže od crkve

13:13 -  Nakon obilnih padavina u Bosni i Hercegovini poplavama su teško pogođena brojna mjesta, a jedno od mjesta koje je posebno pogođeno je Buturović Polje kod Konjica. Prema informacijama koje je ranije objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, četiri kuće su odnesene u poplavama, a sedam osoba se vodi kao nestalo. Novi neslužbeni podaci, piše Klix, govore kako je bujica odnijela više od 15 kuća.

12:47 - FOTO Zastrašujuće fotografije iz Jablanice

Foto: Klix.ba

12:44 - Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović izrazio je sućut obiteljima i prijateljima stradalih u poplavama u BiH.

- S velikom žalošću sam primio vijest o žrtvama poplava i odrona koji su noćas u stravičnom razvoju događaja pogodili brojna mjesta diljem BiH. Ovim putem obiteljima, prijateljima i bližnjima svih stradalih iskazujem svoju najdublju sućut. Počivali u miru Božjem. Brojna područja, obitelji i žitelji pogođeni su stradanjima i materijalnom štetom diljem BiH, od naše Jablanice, Kiseljaka, Kreševa, Fojnice, Konjica i drugih mjesta. Sada sve razine vlasti u BiH moraju zajednički, žurno i spremno odgovoriti u pomaganju svim našim žiteljima, naveo je Čović na X-u (nekadašnjem Twitteru.

12:42 - Objavljene snimke mjesta iz zraka

12:23 - Šef Odjela za odnose s javnošću Darko Juka iznio je najnovije informacije o stanju na terenu uslijed poplava koje su pogodile BiH. Ustvrdio je da su hitne službe se uspjele probiti do Jablanice. "U ovom trenutku, najkritičnije je stanje u Donjoj Jablanici, koja je potpuno odsječena od svijeta", kazao je Juka i dodao da je na nekim mjestima došlo do urušenja cesta, ali i mostova.

Šire područje Konjica je također izolirano, a unesrećeni se evakuiraju čamcima koje koriste pripadnici Oružanih snaga BiH, Civilne zaštite i lokalnih klubova. "Sve raspoložive snage su na terenu - Civilna zaštita, policija, Gorska služba spašavanja i Crveni križ, dok susjedni kantoni nude pomoć", rekao je Juka, piše Klix.ba.

Juka je potvrdio da je do sada potvrđeno 14 smrtnih slučajeva, dok na terenu ima mnogo prijava o nestalim osobama. "Koja je točna brojka još ne znamo. Ne sjećam se ovakve krize od rata pa na ovamo; razmjere ove kaotične situacije su zastrašujuće", kazao je Juka.

12:19 - Informacije o broju osoba koje su smrtno stradale ili nestale u poplavama koje su pogodile BiH u noći između na petak mijenjaju se iz sata u sat, a posljednje prikupljene do podneva govore o čak 20 smrtno stradalih. "Sve je više žrtava... Brojke rastu iz sata u sat", izjavio je ministar obrane BiH Zukan Helez koji koordinira akcije spašavanja pripadnika oružanih snaga BiH na temelju odluke koju je donijelo Predsjedništvo BiH.

"Urgentno su angažirane inženjerske jedinice, jedinice za spašavanje ljudi i helikopter oružanih snaga BiH u cilju hitnog pružanja pomoći civilnim tijelima vlasti u reagiranju na prirodnu nesreću, obilne poplave i klizišta na širem području općine Jablanica", stoji u odluci državnog vrha. Helez nije navodio brojke o poginulima i nestalima no neki mediji poput portala "Dnevnog avaza" navode kako je smrtno stradalo ili se vodi nestalima najmanje 15 a možda i 20 osoba.

Glasnogovornica Civilne zaštite Federacije BiH Majda Kovač ranije tijekom dana rekla je kako su oni dobili informaciju o pet smrtno stradalih u Jablanici, no ni ta brojka nije potvrđena. Provjere ovakvih informacija otežava iznimno teško stanje na terenu. Iz Jablanice pristižu informacije i snimke o brojnim odronima i klizištima koja su zatrpala kuće. Bujice su također teško oštetile željezničku prugu koja vodi od Sarajeva ka Pločama a klizište je potpuno uništilo dio ključne ceste koja vodi od glavnog grada BiH ka Mostaru pa se prema Hercegovini prometuje zaobilazno preko Bugojna i Kupresa.

12:14 -  Oglasio se Milorad Dodik. "Republika Srpska stoji u potpunosti na raspolaganju svim mjestima u Federaciji koja su ugrožena poplavama. Izražavamo našu solidarnost u ovim trenucima, a naše ekipe Civilne zaštite će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu ugroženima", poručio je Milorad Dodik na X-u (nekadašnjem Twitteru).

11:54 - Koliko su velike posljedice poplave, vidi se i na fotografije iz Jablanice gdje je od džamije ostao samo munara.

11:51 - Dramatične scene dolaze sa dijela pruge kod Jablanice, gdje se dio željezničke pruge doslovno našao u zraku, odvojen od tla usljed klizišta i poplava koje su izazvale obilne padavine. Kako to izgleda, pogledajte OVDJE

11:49 - Iz Kantonalne bolnice Dr Safet Mujić potvrđeno je za Avaz da su ekipe uspjele evakuirati žensku osobu u osmom mjesecu trudnoće koja je potom dovezena u ovu bolnicu. Trudnica je podvrgnuta operativnom zahvatu i za sada je stabilno, ali je, nažalost, izgubila bebu.

11:40 - Prema informacijama koje dobivam s terena, oko 20 osoba je nestalo u katastrofalnim poplavama koje su pogodile Jablanicu, izjavio je za "Avaz" ministar odbrane BiH Zukan Helez. Prema informacijama tog medija, najmanje 15 je mrtvih u ovim katastrofalnim poplavama i klizištima u Hercegovini.

11:30 - Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, broj poginulih u poplavama i odronima u Jablanicu je porastao na preko 10 osoba.

11:18 - Vojska radi na raščišćavanju puta prema Jablanici od Konjica. Sve raspoložive jedinice cestarskih služba, vatrogasaca, hitne pomoći kao i vojske su na terenu.Službe sa čamcima prešle su do Jablanice i radi se na spašavanju ljudi. Uključili su se i pripadnici Oružanih snaga BiH. Najteža situacija je u Jablanici i okolnim mjestima (Buturović Polje, Ostrožac, Čelebići) gdje je došlo do velikog broja klizišta na kuće, odrona na ceste i plavljenja kuća koje se nalaze uz jezero, javlja Večernji.ba.

11:16 - Jablanica je odsječena od ostatka Bosne i Hercegovine i sa južne strane, odnosno pravca Mostara. Fotografije koje je snimio Avaz jasno pokazuju da je cesta potpuno nestala zbog bujica i odrona koji su pogodili područje Jablanice.

FOTO Jablanica u potpunosti odsječena: Cesta M17 kod Komadinovog vrela više ne postoji

Foto: Avaz.ba
Foto: Avaz.ba
Foto: Avaz.ba
Foto: Avaz.ba
Foto: Avaz.ba

10:26 - VIDEO Poplava kod Kiseljaka

10:23 - Uprava Civilne zaštite Federacije BiH dobila je informaciju da je najmanje pet osoba poginulo u poplavama koje su u noći između četvrtka i petka zahvatile dijelove BiH a u tijeku su provjere kako bi se potvrdilo koliko je točno stradalih, potvrđeno je u petak.  "Dobili smo informaciju da je pet osoba poginulo u Jablanici ali to još ne možemo službeno potvrditi", izjavila je u Sarajevu glasnogovornica uprave CZ Majda Kovač.

Jablanica je općina koja je najviše pogođena poplavama, a veliki broj obiteljskih kuća srušen je u naletu bujica u trenutku dok su se u njima nalazili mještani.  Pretpostavlja se da ima i ozlijeđenih, ali njihov broj nije poznat. Predsjednica vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač najavila je angažiranje svih raspoloživih snaga kako bi se pomoglo Jablanici. 

Jablanica je od sinoć potpuno prometno odsječena. Više spasilačkih timova upućeno je na lice mjesta kako bi se sklonili odroni te uspjelo pomoći unesrećenima. Ministar obrane BiH Zukan Helez potvrdio je kako je vojska već angažirana u akciji spašavanja. "Inženjerijska jedinica već je na terenu i vrši procjenu. Oni će to uraditi vrlo brzo i sigurno će trebati (dodatne) inženjerijske jedinice", kazao je Helez za portal "Dnevnog avaza".

Potvrdio je kako su radi evakuacije ugroženih poslani i helikopteri oružanih snaga BiH i EUFOR-a. Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je kako su svi napori trenutačno usmjereni na spašavanje ugroženih stanovnika pa je stoga zatražena i pomoć policijskih ekipa. "Sada je najvažnije da evakuirati ugroženo stanovništvo i spriječiti nastanak daljnje štete", kazao je Nikšić.

U Jablanici i u općinama središnje Bosne Kiseljak, Kreševo i Fojnica cestovne su komunikacije u prekidu ili su oštećene, mobilne telefonske mreže nisu u funkciji a pojavili su se i problemi u opskrbi strujom i vodom. Iz bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) upozorili su sve koji putuju iz pravca sjeverne Bosne prema Hercegovini da ne idu preko Sarajeva do Jablanice nego da se koriste prometnicama preko Bugojna i Kupresa.

10:20 - FOTO Poplave i odronu u BiH, autor: Bljesak.info

Foto: bljesak.info/Vecernji.ba/Klix.ba
Poplave u BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Bljesak.info
Strašne posljedice poplava u Jablanici u BiH
Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info
Strašne posljedice poplava u Jablanici u BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku

10:14 -  VIDEO Odron kod Jablanice

10:12 - - Kao što ste čuli našu Županiju je noćas oko 3 sata pogodilo jako nevrijeme koje je prouzrokovalo jako veliku štetu. Sjeverni dio je skroz odsječen i ugroženi su brojni životi. Prioritet nam je spašavanje života. Kontaktirali smo sve nivoe vlasti i zatražili pomoć, trenutno je upućen zahtjev za helikopter za spašavanje djeteta u Jablanici. Nadamo se najboljem ishodu uz što manji broj žrtava. Prema prvim informacijama imamo žrtava, ali ne mogu reći broj - kazala je premijerka HNK Marija Buhač.

10:11 - FOTO Poplavljene ulice u Kiseljaku

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
BiH: Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
BiH: Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
BiH: Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
BiH: Zbog obilnih padalina poplavljene su ulice u Kiseljaku

10:06 - Više osoba je poginulo i ozlijeđeno u poplavama i odronima u sjevernom dijelu Hercegovine, izvijestile su u petak vlasti Hercegovačko-neretvanske županije koje su stanje ocijenile kritičnim.

“Informacija s terena pokazuju da nažalost ima mrtvih osoba”, rekao je voditelj Odjela za odnose s javnošću Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Darko Juka. Dodao je kako ne žele špekulirati o broju poginulih dok ne dobiju službenu potvrdu. Po istim navodima veliki je broj i ozlijeđenih, dok je u tijeku transport ozlijeđenog djeteta s helikopterom Oružanih snaga BiH, javlja Večernji ba.

Više o tome, pročitajte OVDJE

8:00 - Iza stanovnika Lepeničke doline u Bosni i Hercegovini neprospavana je noć. Lepenica, Fojnica, Kreševka, ali i brojne rječice koje protječu ovom dolinom zbog obilnih kiša koje su noćas zahvatile ovo područje izlile su se iz korita i doslovno potopile mnoga naselja i blokirale putove. Voda je ušla i u mnoge obiteljske kuće i poslovne prostore, cijela su naselja odsječena, a mnogima prijete i klizišta. Predstavnici lokalnih vlasti apeliraju na stanovnike da ne napuštaju svoje domove kako ne bi ugrozili vlastite živote.  

"Ovakvu poplavu ne pamtimo, a imali smo ih prilično. Ovog puta imamo potop biblijskih razmjera", kazao je jutros za Večernji BiH Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka koji je sa Službom civilne zaštite i vatrogascima noć proveo na terenu. "Najteže stanje je na Kreševskoj cesti i u Višnjica Polju te dalje u Brestovskom i Bilalovcu. Putovi prema Busovači i Kreševu su blokirani, a promet prema Sarajevu preusmjeren je preko Visokog. Imali smo i više dojava od ljudi kojima je voda ušla u kuće, ali više informacija imat ćemo kasnije. Sve su raspoložive službe na terenu i bore se. Za Kiseljačane je važno da znaju da je nastava odgođena i da djecu ne šalju u školu", kazao je Amel Babić iz Službe za civilnu zaštitu općine Kiseljak.

Borba s vodenom stihijom traju od noćas i u Kreševu, gdje se općinske službe doslovno bore za spašavanje ljudskih života, osobito u selima koja su potpuno odsječena i onih kojima prijete klizišta. "Doslovno se borimo najprije kako bismo spasili živote stanovnicima ugroženih mjesta. Cijelu smo noć na terenu, sve ekipe koje imamo i borimo se najprije za spašavanje života. Štete ćemo zbrajati poslije. Već sad mogu reći da je poplava uništila dobar dio cestovne infrastrukture, sve ono što smo godinama gradili nestalo je u samo nekoliko sati.

Dio puta ispod crkve voda je odnijela, blokiran je put prema Kiseljaku, brojna sela su odsječena, od Kojsine do Dmaća, prijete im klizišta. Apeliram na ljude da ne izlaze iz kuća. Sad je važno sačuvati živote, a štetu ćemo zbrajati kasnije, ona se ipak može nadoknaditi", kazao je za Večernji BiH Renato Pejak, načelnik općine Kreševo koji kaže kako ne pamti poplavu ovolikih razmjera. Kreševska se znala izliti kod obilnih kiša, ali u ovolikoj mjeri nikad, potvrđuju mnogi Kreševljaci.

VEZANI ČLANCI:

Poplave nisu zaobišle ni Fojnicu. Gojevići, Bakovići kao i mnoga druga naselja su pod vodom. U kolikoj mjeri je ova općina stradala, znat ćemo kasnije. Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnica, također je sa službama za spašavanje na terenu i obilazi poplavljena područja. I dok se žitelji Lepeničke doline bore s poplavama kakve ne pamte ni oni najstariji, naznaka o smirivanju nema. Kiša ne prestaje padati, a prema prognozama smirivanje se očekuje tek popodne.

FOTO Plenković ga je grdio, a on na brodu: Milanović pratio vojnu vježbu, javio se i mornarima

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Buąljeta

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar southman
southman
13:25 04.10.2024.

Dok se BiH političari bave glupostima i beskonačno prepiru ljudi im ginu od kiše !!

NA
najposebniji
11:59 04.10.2024.

Kako nisu vidjeli toliku količinu vode koja dolazi rijekama i evakuirali stanovništvo?

PV
prcko.vita
12:59 04.10.2024.

Ljudi, izgleda da imamo viška vode. Pitanje, zašto plaćamo vodu tako skupo ako je toliko ima? Zašto nemamo sposobne ljude koji bi znali upravljati tolikom vodom i da ju koristimo kvalitetno kako bi imali besplatnu vodu i struju? Znate kako se postavljaju vodeći kadrovi u npr Hrvatske šume, Hrvatske vode itd. Sve po političkoj vezi. A ne sposobni koji hoće da rade. Jadan narod i u BiH i u HR. Imamo najljepšu prirodu, resurse takve da bi svi trebali imati besplatnu i vodu i struju i plin. Ali imamo tako zle ljude koji upravljaju na način koji je katastrofa.