PROBLEMI ZBOG OBORINA

Uvode se izvanredne mjere obrane od poplava: 'Kiša i dalje pada. Imat ćemo ozbiljan vodni val'

Obilne oborine u Hrvatskoj
Foto: Hrvatske vode
1/11
03.10.2024.
u 22:00

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda upozorio je da bi mogli biti ugroženi objekti koji se nalaze najniže uz obalu Kupe, nizvodno od centra Karlovca

Zbog kiše koja i dalje pada može se očekivati daljnji porast vodostaja Kupe u noći na petak te uvođenje izvanrednih mjera od poplava kod Karlovca zbog Kupe te na Uni kod Hrvatske Kostajnice, rekla je ministrica Marija Vučković. "Što se tiče Save u tijeku je upuštanje u našu prirodnu retenciju Lonjsko polje kako bi se smanjile velike vode, rekla je za Dnevnik HRT-a ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković. Naglasila je da se izvanredne mjere uvode, pripremne radnje su obavljene pa je sustav spreman za obranu.

Upozorila je da postoji rizik kod dijela prigradskih naselja grada Karlovca te plavljenja dijela šetnica Hrvatske Kostajnice. Uvedeni su mehanizmi, poput montažnih barijera koji su bili u testnoj fazi u ožujku te čine sve što je moguće, istaknula je Vučković.

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda rekao je za Dnevnik Nove TV da će stalne oborine dovesti do sekundarnog vodenog vala rijeka Kupe i Save. U gornjem toku Kupe uvedene su izvanredne mjere obrane od poplava, a u okolici Gospića izlili su se manji bujični vodotoci. U petak se očekuje da će razina vodostaja na području Karlovca biti na razini iznad 800 centimetara što su, ističe Novosel, vrlo rijetki te visoki vodostaji. Upozorio je da bi mogli biti ugroženi objekti koji se nalaze najniže uz obalu Kupe, nizvodno od centra Karlovca.

GALERIJA Pogledajte kako izgleda Sava u Zagrebu: Izlila se iz korita zbog velikih oborina
Obilne oborine u Hrvatskoj
1/24

Na području Zagreba u petak se očekuje uvođenje redovnih mjera obrane od poplava radi formiranja vodenog vala rijeke Save u Sloveniji. Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je na platformi X da su Hrvatske vode uspostavile izvanredne mjere obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Lika, a vezano na visinu vodostaja rijeke Jazmak, gdje je zabilježeno izlijevanje iz korita, s tendencijom daljnjeg porasta.

Kako je priopćeno iz Grada Karlovca, Stožer civilne zaštite grada Karlovca odradio je sve pripremne radnje za obranu od poplava, obišao teren, pripremio i distribuirao vreće s pijeskom u dijelove grada gdje su moguće poplave. Uz to, situaciju prati i dalje i poduzima sve kako bi se prevenirale moguće štete. 

"Kiša i dalje pada, modeli govore da ćemo imati ozbiljan vodni val na razini +800 cm; više ili manje od toga ovisit će o oborinama koje još padaju i očekuje se da će nastaviti padati noćas i tijekom jutra, nakon čega bi se trebale umiriti. Sutra ćemo, zapravo, znati koliko nam je ozbiljna prijetnja, ali smo danas sve učinili kako bi prevenirali eventualne štete koje bi se mogle dogoditi pri porastu svakog centimetra iznad +800", izjavio je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda. Naveo je, kako je priopćeno iz Grada, da je izgrađeno 400 metara privremenih sustava obrana od poplava, u tijeku je raspodjela dodatno prema potencijalno ugroženim naseljima 10.000 vreća, napunjeno 20.000 vreća za potrebe eventualnih intervencija, 12 crpki na terenu spremnih za crpljenje zaobalnih oborinskih voda.

VEZANI ČLANCI:

"Po sadašnjim podacima, Kupa će vjerojatno raditi najviše problema jer na mrežničko-koranskom dijelu je napravljen sustav obrane od poplava. Projekcije se mijenjaju i nezahvalno ih je komentirati. Nama u Karlovcu je jasno da kad Kupa krene iznad 800 cm je jako teško zaštititi imovinu. Tijekom noći i jutra, do kad se očekuje vrh vodnog vala, odradit ćemo sve što bude potrebno. Stožer, vatrogasci JVP i DVD-a, zaposlenici gradskih službi su na terenu. Za sve što im je potrebno, naši sugrađani se mogu javiti na broj Stožera civilne zaštite, a pozivam ih da prate web stranicu Grada i lokalnih medija. Ni jedna prometnica još nije zatvorena, ali očekujemo da će biti pa da znaju sve te informacije", poručio je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i napomenuo da izvođači radova moraju osigurati prohodnost svih gradilišta u Karlovcu.

Hrvatske vode pozvale stočare da povuku stoku iz retencija

Hrvatske vode - Vodnogospodarska ispostava Sisak pozvale su u četvrtak stočare da povuku stoku iz retencija Lonjsko polje, Odransko polje i Žutica, koje bi uskoro trebale biti ispunjene vodom. Zbog najavljenih visokih vodostaja rijeka Save, Kupe i Odre, Hrvatske vode najavile su kako će biti izdan nalog za otvaranje ustave Prevlaka te će doći do punjenja retencija vodom.

Lonjsko polje je retencijsko područje koje brani od poplava Zagreb i središnji dio Hrvatske pa se za vrijeme visokih vodostaja otvaraju ustave i voda iz rijeka ispušta u Lonjsko polje i ostala retencijska područja. Lonjsko polje je veliko područje prirodnih pašnjaka na kojima stoka tijekom većeg dijela godine boravi na slobodnoj ispaši. Konji, krave i svinje autohtonih domaćih pasmina, npr. turopoljske svinje i konji posavci, tople mjesece provode na otvorenom. Sezonsko plavljenje je prirodan proces te je cijeli ekosustav naviknut i prilagođen na vodu tijekom nekoliko mjeseci. Na plavljenje polja naviknuli su se i stočari, ali svake se godine dogodi da netko od njih na vrijeme ne povuče krave ili konje iz polja.

VEZANI ČLANCI:

U Istri sinoć bujične poplave

Sukladno hidrometeorološkim najavama prvi u nizu intenzivnih kišnih valova sinoć je zahvatio dijelove Istarske županije donoseći lokalno i više od 200 mm kiše po metru četvornom, koja nije počinila veću materijalnu štetu, naveli su u četvrtak iz istarskog meteo portala Istramet. Dodaju da se glavni kišni val na tom području tek očekuje. Prema podatcima portala Istramet, najviše oborina sinoć je palo na širem riječkom području, gdje meteorološke postaje bilježe između 100 i 200 mm po metru četvornom, dok su u većem dijelu središnje i sjeverne Istre pale značajne količine kiše, u rasponu od 40 do čak 120 mm, koliko su izmjerile meteo postaje u okolici Vižinade. Ovolika količina kiše u kratkom vremenskom razdoblju prouzročila je bujične poplave na nekim lokacijama poput Novigrada i Svetog Lovreća te uzrokovala probleme u prometu. 

"Na jugu Istre palo je znatno manje kiše, uglavnom između 5 i 10 mm. Ipak, prema meteorološkim modelima, obilne oborine u četvrtak neće poštedjeti ni južni dio poluotoka. Glavni kišni val tek slijedi kada bi i taj dio Istre mogao mjeriti ekstremne količine", naveli su iz Istrameta te zbog nastavka nepovoljnih vremenskih uvjeta, preporučili oprez i praćenje službenih meteoroloških upozorenja. 

Po riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca u posljednja 24 sata istarski vatrogasci imali su ukupno 21 intervenciju od toga devet na ispumpavanju vode iz prostora na Poreštini te tri na području Umaga. Osim toga vatrogasci su intervenirali na uklanjanju stabala na prometnici Livade-Buzet i kod Istarskih Toplica. "Situacija na terenu je trenutno pod kontrolom, nema većih problema niti novih dojava a sve su naše službe, kao i uvijek, u stanju pripravnosti", poručio je Kozlevac.

​​​​

Komentara 1

YE
Yeah
23:32 03.10.2024.

Kako to da se ta kiša iz oblaka ne ispada i razvedri se nebo? Nema vjetra, odakle onda dolaze oblaci? Tko/što ih stvara? Živio geoinženjering!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije