IZMJENA ZAKONA

Katić: U deset godina 94 maloljetnika iz DR Kongo dobilo hrvatske putovnice

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor o ukidanju matičnog broja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Sabor o ukidanju matičnog broja
18.01.2023.
u 14:38
Prošle je godine izdano 285. 392 putovnica, od čega 210.617 u policijskim postajama, a 74.775 u diplomatsko konzularnim predstavništvima, naveo je državni tajnik.
Pogledaj originalni članak

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić kazao je u srijedu tijekom saborske rasprave o zakonu o putnim ispravama kako je u zadnjih deset godina 94 maloljetnika rođenih iz DR Kongo dobilo hrvatske putovnice.

"Takvih isprava ishođeno je za 94 maloljetnika rođenih u DR Kongo u zadnjih deset godina”, rekao je Katić odgovarajući na upit Hrvoja Zekanovića (HDS) po kojoj proceduri su djeca iz Konga dobila hrvatske putovnice. Prema zakonu o hrvatskom državljanstvu dijete sa stranim državljanstvom može dobiti hrvatsko državljanstvo kada ga posvoje hrvatski državljani, rekao je Katić.

VIDEO: Sud odlučio: Hrvati moraju platiti jamčevinu

Miletić: Kako su djeca iz Konga dobila hrvatske dokumente

"Kada postoje pravomoćni dokumenti o posvojenju, osoba može kao i za svoje rođeno dijete otići u matični ured, upisati ga u knjigu rođenih i državljana te nakon toga doći u policijsku upravu i podnijeti zahtjev za izdavanje putovnice”, kazao je.

Kako su djeca iz Konga dobila hrvatske putovnice zanimalo je i Marina Miletića (Most). Upitao je koliko je ukupno posvojeno djece iz Konga i drugih afričkih zemalja u Hrvatskoj, tko nadzire te postupke i tko suzbija moguću trgovinu djecom. "Ako se podaci ažurno vode i jednostavno razmjenjuju zašto je do njih tako teško doći”, upitao je.

O hrvatskom pravosudnom sustavu dosta govori to da su u Zambiji u šoku i pitaju se kako su Hrvati uspjeli posvojiti djecu iz DR Konga, kako to da imaju hrvatska imena, prezimena i hrvatske putovnice, ustvrdio je Davor Dretar (DP).

"Dokumenti za posvojenje ili su u potpunosti krivotvoreni ili su izdani u Hrvatskoj bez odgovarajućih pravnih temelja”, ustvrdio je Dretar i zatražio odgovor tko je dokumente izdao.

Bajs: Istražiti slučaj i pooštriti kontrole

Željko Pavić (Socijaldemokrati ) rješenje vidi u digitalizaciji i informatizaciji odnosno povezivanju podataka i registara.”Onda se neće izdavati putovnice osobama koje nisu naši državljani i iz država koje su zabranile posvojenje svoje djece”.

Damir Bajs (DB NL) kaže kako treba istražiti slučaj posvajanja djece iz Konga i pooštriti kontrole jer su rodne listove i putovnice toj djeci izdali hrvatski organi.

"Ne mogu suprotno pravnom i ustavnom poretku Republike Hrvatske dijete posvojiti dvije žene ili dva muškarca ili  jedna žena i muškarac koji ne zna je li muškarac ili žena na temelju nekakvog dokumenta i to dijete iz Konga koje nikada nije vidjelo svoju potencijalu majku  i oca niti zna gdje je Hrvatska ", kazao je Željko Sačić (Hrvatski suverenisti). 

VIDEO: Margareta Mađerić o posvajanju djece iz Konga

 

Izmjene pojednostavljuju izdavanje putovnica za djecu

Zastupnici su podržali konačne izmjene Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana jer donose jednostavniju proceduru izdavanja putovnica za djecu. One će omogućiti da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, može podnijeti zahtjev i preuzeti putovnicu svojeg djeteta, što do sada nije bilo moguće.

Uvidom u maticu rođenih vidjeti će se postoje li zabilješke o lišenju roditeljske sposobnosti jednog od roditelja i u tom slučaju neće se dozvoliti izdavanje putovnice, a ako se to utvrdi naknadno putovnica će se  poništiti.

U provedbi dosadašnjeg zakona uočeno je niz poteškoća, kada jedan od roditelja iz objektivnih razloga ne može preuzeti putovnicu jer primjerice radi na brodu, u inozemstvu ili je u zatvoru, kazao je Katić.

Prošle je godine izdano 285. 392 putovnica, od čega 210.617 u policijskim postajama, a 74.775 u diplomatsko konzularnim predstavništvima, naveo je državni tajnik.

VIDEO: Grbin Plenkoviću: 'Pa jeste li vi glupi, u svim državama su cijene dizane na više. Uvođenje eura je trebalo biti dobro, majstore i to ste uprskali'

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ST
stefj
19:12 18.01.2023.

Čisti organizirani kriminal, i to međunarodni. A uključene su međunarodne udruge, institucije Hrvatske i Konga, u Hrvatskoj najmanje MUP, sudstvo i ministarstva... Čudi kako nema nikakve istrage, a onaj samozvani afrikanist je čak i otvoreno objasnio što je sve uključeno - agencija na čijem čelu je bila njegova prijateljica koja je pobjegla iz Hrvatske (inače bivša djelatnica obavještajne službe), zatim tu imamo bjanko putovnice, kao i crnog princa, glavnog mafijaša u Kongu... Valjda naši "organi" čekaju da svi pobjegnu i da se unište svi dokumenti, a onda će krenuti u prividnu istragu...

Avatar Cantor
Cantor
14:30 24.01.2023.

Očito je sistematsko zataškavanje najvećeg kriminalnog skandala u Hrvatskoj ikada. Ovo nije obična korupcija nego čista subverzivna djelatnost sa ciljem podrivanja ustavnog poretka u koju su uključene najbitnije državne institucije. I nitko se sa time previše ne zamara. Od predsjednika i premijera nismo čuli niti slova iako ih je za sve drugo nemoguće ušutkati koliko su sveprisutni u medijima. Ali će zato država izmisliti još stotine novih propisa i kazni kako bi "uveli reda" među sužnjima. Već viđeno....