32 GODINE DIPLOMATSKIH ODNOSA

Kazahstan-Hrvatska: Smjer prema aktivaciji suradnje između dviju država

Kazahstan-Hrvatska: Smjer prema aktivaciji suradnje između dviju država
17.10.2024.
u 13:58
Potpisan je memorandum o razumijevanju između tvrtke JSC NC “KazMunayGas” iz Kazahstana i hrvatske tvrtke “Janaf” koji predviđa mogućnosti suradnje u području transporta i skladištenja nafte.
Pogledaj originalni članak

Ove godine navršava se 32 godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Kazahstana (diplomatski odnosi su uspostavljeni 20. listopada 1992.). Ovu obljetnicu dočekujemo s impresivnim pokazateljima koji demonstriraju snagu, a ako želite, i učinkovitost našeg partnerstva, koje se temelji na međusobnom poštovanju i usmjereno je prema budućnosti.

Posljednjih godina odnosi između naših zemalja nastavljaju se produbljivati i razvijati te se stalno postižu novi uspjesi. I vrlo je važno naglasiti da ovo partnerstvo ima velike perspektive u budućnosti. To potvrđuje niz važnih događaja koje smo organizirali od početka ove godine. Tako je 25. siječnja u Zagrebu održana prva sjednica kazahstansko-hrvatske međuvladine komisije za gospodarsku suradnju. Kao rezultat, postignuti su važni dogovori usmjereni na produbljivanje suradnje u područjima poput energetike, poljoprivrede i prehrambene industrije, prometa i komunikacija, informacijske tehnologije, turizma i zdravstva. Uoči sjednice, potpisan je Memorandum o razumijevanju između kazahstanske tvrtke JSC NC “KazMunayGas” i hrvatske tvrtke “Janaf”, koji predviđa razmjenu iskustava i istraživanje mogućnosti poslovne suradnje u području transporta i skladištenja nafte i naftnih derivata. 25. travnja održali smo Inauguracijsku sjednicu Poslovnog vijeća Kazahstana i Hrvatske te zajednički poslovni forum. Uz potporu Vanjskotrgovinske komore Kazahstana i Hrvatske gospodarske komore, događanju je prisustvovalo više od 100 predstavnika iz 50 kazahstanskih i hrvatskih tvrtki. Vanjskotrgovinska komora Kazahstana i Hrvatska gospodarska komora potpisale su Memorandum o razumijevanju i Sporazum o osnivanju Poslovnog vijeća. Na taj smo način potvrdili spremnost za sveobuhvatno proširenje bilateralne trgovinsko-gospodarske i investicijske suradnje. U trenutnim geopolitičkim uvjetima pred nama je zadatak izgradnje fleksibilnije strategije trgovinsko-gospodarske suradnje s ciljem očuvanja pozitivne dinamike i povećanja potencijala.

Dokaz da Kazahstan i Hrvatska smatraju jedno drugo ključnim vanjskopolitičkim partnerima, kako na Balkanu, tako i u Srednjoj Aziji, bio je nedavni susret premijera Andreja Plenkovića i ministra Gordana Grlića Radmana sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Kazahstana Muratom Nurtleu u New Yorku. Ishod pregovora pokazao je da ostajemo predani bilateralnoj i multilateralnoj suradnji kroz konstruktivan dijalog, aktivnu diplomatsku i vanjsko ekonomsku djelatnost.
Danas je Kazahstan na novom stupnju razvoja. Tijekom posljednjih 5 godina proveli smo opsežne reforme. Politički sustav Kazahstana doživio je radikalne promjene. Znatno je povećan utjecaj Parlamenta i pojačana odgovornost Vlade. Sustav ravnoteže moći između grana vlasti postao je čvršći. Uloga političkih stranaka u društvu je ojačana. Razvijeni su konkretni mehanizmi koji omogućuju našim građanima otvoreno iskazivati svoje mišljenje i pokazivati društvenu aktivnost. Dana 6. listopada u Kazahstanu je održan referendum o izgradnji nuklearne elektrane. Njegovo održavanje predstavlja još jednu stvarnu realizaciju koncepta „Države koja sluša“ i ideje Pravednog Kazahstana. Jedno od najvažnijih postignuća bilo je uvođenje jednokratnog sedmogodišnjeg predsjedničkog mandata. Ovo rješenje ima posebno političko značenje. Postalo je ključni korak u stvaranju novih standarda upravljanja državom.

Formirali smo novi gospodarski smjer. To je novi vektor razvoja kojim se potiče ekonomska diversifikacija. Konkretan rezultat – smanjenje inflacije 2,5 puta u usporedbi s 2023. godinom. U Poruci narodu Kazahstana „Pravedni Kazahstan: zakon i red, gospodarski rast, društveni optimizam“ od 2. rujna, predsjednik K. Tokajev glavni je naglasak stavio na sustavne gospodarske promjene usmjerene na poboljšanje kvalitete života građana, što je također glavna zadaća Vlade Hrvatske. Prema mišljenju Predsjednika, svaka odluka, svaki projekt treba se razmatrati s obzirom na njegovu korist za državu. Jednom riječju, dosljedno idemo prema tome da postanemo napredna zemlja.

Poruka je obuhvatila oko stotinu različitih inicijativa i prijedloga. Želio bih posebno istaknuti sljedeće prioritete: reformu poreznog sustava, optimizaciju paketa mjera podrške malom i srednjem poduzetništvu, uvođenje povoljnih kreditnih linija za agrokompleks, modernizaciju prometne infrastrukture, pripremu kvalificiranih kadrova, digitalizaciju te razvoj umjetne inteligencije. U mnogim od ovih područja Hrvatska ima vlastito uspješno iskustvo, i u tome vidimo nove prilike za suradnju.

I sami možete vidjeti koliko je oštra postala globalna konkurencija za resurse, investicije, transportnu logistiku i komunikacije. Snažan pokretač održivog rasta svjetske trgovine je daljnje jačanje prometne povezanosti. Kazahstan, kao što je poznato, jedna je od ključnih karika u euroazijskom prometnom sustavu. Kroz našu zemlju odvija se 80% kopnenog tranzitnog prometa između Azije i Europe. Aktivno radimo na povezivanju megaprojekta „Jedan pojas, jedan put“, Transkaspijske rute i koridora „Sjever-Jug“. Sinergija ovih prometnih arterija donijet će snažan multiplikacijski učinak. Predviđa se da će do 2029. godine tranzitni promet kroz Kazahstan narasti na 35 milijuna tona. Siguran sam da naše zemlje trebaju intenzivirati prometnu i tranzitnu suradnju, koristeći pogodnosti i prednosti svog geopolitičkog položaja.

Zainteresirani smo koristiti infrastrukturu najvećih hrvatskih luka – Rijeka, Zadar, Ploče – za izvoz i tranzit kazahstanskih proizvoda. Postoje povoljne mogućnosti za povećanje isporuka ne samo energetskih sirovina na ovom pravcu, već i kontejnerskih, generalnih, rasutih i drugih vrsta tereta iz Kazahstana i u suprotnom smjeru.

Održani u ovoj godini zajednički događaji i pregovori pokazali su da Kazahstan i Hrvatska imaju uzajamni interes za istraživanje mogućnosti u području transporta i skladištenja sirove nafte i naftnih derivata u kontekstu prioriteta vaše vlade da Hrvatska postane regionalno energetsko čvorište.

Apsolutno su aktualna pitanja suradnje u poljoprivredi, turizmu, razvoju morske infrastrukture, sporta i digitalizacije. Željeni rezultati mogu se postići aktivnim djelovanjem. U ono u što vjerujemo i u što ulažemo svoju energiju i trud, to na kraju i postaje stvarnost.

S pouzdanjem mogu uvjeriti sve naše partnere i prijatelje u Hrvatskoj da će se reforme i transformacije u Kazahstanu nastaviti. Imamo jasnu viziju dugoročnih perspektiva razvoja naše države. Kazahstan jest i ostat će predvidljiv politički i gospodarski partner europskih zemalja i Hrvatske. Pozitivan razvoj procesa u mojoj zemlji dio je vanjskopolitičkih ciljeva i aktivnosti usmjerenih na jačanje suvereniteta i promicanje nacionalnih interesa, kao i privlačenje ulaganja u gospodarstvo. To otvara perspektive ne samo za velike hrvatske tvrtke, već i za predstavnike malog i srednjeg poduzetništva. S optimizmom gledamo u budućnost. Kazahstan i Hrvatska namjeravaju i dalje ići putem svestranog jačanja i razvoja bilateralnih odnosa na dobrobit naroda dviju država.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.