PROZVAO SE ČELNIKOM OPOZICIJE

Kazahstanski disident: Ovo je okupacija Rusije. Zapad se mora suprotstaviti Putinu

Foto: Isa Tazhenbayev
Kazahstan
Foto: Isa Tazhenbayev
Kazahstan
Foto: Isa Tazhenbayev
Kazahstan
07.01.2022.
u 13:46
Muhtar Ablyazov, bivši bankar i vladin ministar koji je čelnik opozicijskog pokreta zvanog Demokratski izbor Kazahstana, rekao je da Zapad treba ući u bojno polje.
Pogledaj originalni članak

Samoproglašeni kazahstanski opozicijski čelnik u petak je pozvao Zapad da se uključi u rješavanje krize u srednjoazijskoj republici, rekavši da će u suprotnom Rusija potčiniti Kazahstan u nekom tipu obnovljenog Sovjetskog Saveza.

Prosvjedi koji su započeli kao odgovor na porast cijena goriva ovaj tjedan su se proširili u veći pokret protiv Nursultana Nazarbajeva, kazahstanskog čelnika od sovjetskih vremena. Predsjednik Kasim Džomart Tokajev, kojeg je Nazarbajev izabrao kao nasljednika, pozvao je snage iz savezničke Rusije u sklopu Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) predvođenog Rusijom. 

Muhtar Ablyazov, bivši bankar i vladin ministar koji je čelnik opozicijskog pokreta zvanog Demokratski izbor Kazahstana, rekao je da Zapad treba ući u bojno polje.

Foto: Isa Tazhenbayev
Kazahstan

"Ako ne, Kazahstan će se pretvoriti u Bjelorusiju, a Putin će metodično nametnuti svoj program - ponovno stvaranje strukture nalik Sovjetskom Savezu", rekao je Ablyazov Reutersu iz Pariza na ruskom. "Kazahstan je sada dio geopolitičke igre", rekao je. "Rusija je već ušla, poslala je vojsku. CSTO je Rusija. Ovo je okupacija Rusije."

Kod kuće tražen zbog prijevare i pronevjere, Ablyazov živi u Francuskoj gdje mu je dodijeljen izbjeglički status. Odbacio je sve optužbe protiv sebe u Rusiji i Kazahstanu kao politički motivirane.

Ablyazov sam sebe zove čelnikom opozicijskih prosvjeda te kaže da ga svaki dan konzultiraju po pitanju taktika na terenu u Almatyju.

Foto: Isa Tazhenbayev
Kazahstan

"Vidim sebe kao čelnika opozicije", rekao je. "Svaki dan prosvjednici me zovu i pitaju: 'Što da činimo? Stojimo ovdje: Što da činimo?'"

Rekao je da je spreman odletjeti u Kazahstan kako bi predvodio privremenu vladu ako prosvjedi eskaliraju te je rekao da ga njegovi aktivisti čekaju.

"Zapad treba odvojiti Kazahstan od Rusije", rekao je. "Zapad mora pomoći tako da Putin ne okupira ovu zemlju, Zapad mora pomoći da civilno društvo izabere svoje čelnike tako da zemlja može izabrati svoj put, demokratski put kao na Zapadu."

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

DU
Deleted user
16:07 07.01.2022.

Sad je sve puno jasnije, bankar se brine o dobrobiti naroda

FR
franc251
17:49 07.01.2022.

Zadnjih godina tolko puta viđen scenarij događanja naroda ovo sad npr. "Kazaško proljeće", već lagano dosadno. Nije im prošlo u Bjelorusiji pa sad u Kazahstanu.

MX
Mister X
14:52 07.01.2022.

Muhtar Ablyazov, bivši bankar i vladin ministar koji je čelnik opozicijskog pokreta zvanog Demokratski izbor Kazahstana, rekao je da Zapad treba ući u bojno polje. Im<a priliku krenuti u rat za tu dobre Islamiste a ne njihove držve uništiti da ne ostane jedna cigla na mjestu države !!! Da se krene protiv Rusa ! Kome se obratio mi smo zapad iosto Ili Pentangonu da ne spava ! iksli li Bidena da probudi da i njih naoruža jer Putin je škrtica neda im Atomsko da se brane sa sastrane, Dobro Amri daju samo Izraelu pravim prijateljima i možda več i najdražima na svijetu prijateljima Ukrajincima tko zna ! ?