NEMILA SITUACIJA

KBC Zagreb izgubio podatke onkoloških pacijenta nakon hakerskog napada? 'Morat će se raditi ispočetka'

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Zgrada KBC Zagreb
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Milivoj Novak dao izjavu povodom kibernetičkog napada na KBC Zagreb
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Zgrada KBC Zagreb
11.07.2024.
u 15:14
Ovdje se dovodi u pitanje sigurnost cijele bolnice. Svaki bolnički sustav za zaštitu podataka bi morao čuvati podatke na više mjesta, mi ih čuvamo i u digitalnom i u pisanom obliku - rekla je liječnica.
Pogledaj originalni članak

Hakerski napad na Klinički bolnički centar Zagreb neugodno je iznenadio sve, a nakon javno objavljene ucjene prema kojoj se traži isplata otkupnine kako se ne bi objavili podaci došlo je prema svemu sudećem i do novih problema. Naime, izgleda da je nakon hakerskog napada došlo do nestanka podataka pacijenata zbog čega onkološki pacijenti čekaju na zračenje. Čeka se službena potvrda iz KBC Zagreb.

- Plan zračenja je kod nekih pacijenata izgubljen, neki planovi se moraju raditi ispočetka. Međutim, točne detalje o tome što se dogodilo ćemo poslati u priopćenju svima medijima - kratko je za 24sata rekao dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb. Nemilu situaciju komentirala je liječnica drugog kliničkog bolničkog centra u Hrvatskoj.

- Sigurno je da nisu imali sigurnosnu kopiju podataka kad su ostali bez njih. Naša bolnica sprema podatke i nema ih samo na jednom mjestu, provjerili smo to sad s informatičarima nakon što se dogodio hakerski napad na Rebru. Liječnici vjerojatno nisu ni znali da bolnički sustav nije čuvao podatke na još jednom mjestu. Ovdje se dovodi u pitanje sigurnost cijele bolnice. Svaki bolnički sustav za zaštitu podataka bi morao čuvati podatke na više mjesta, mi ih čuvamo i u digitalnom i u pisanom obliku - rekla je dodajući kako joj je posve jasan očaj pacijenata.

Upitana o tome koliko dugo mogu čekati pacijente, kazala je da sve ovisi o obliku karcinoma, te da neki na čekanje mogu duže i do šest mjeseci, a neki ni mjesec dana. Podsjećamo, hakerski napad dogodio se prije dva tjedna, a odgovornost je preuzela skupina LockBit 3.0

VIDEO KBC Zagreb o hakerskom napadu: 'Sigurnost bolesnika nije ugrožena ni u jednom trenutku'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

UJ
ujko41
15:43 11.07.2024.

Najžalosnije je to da ti ljudi nemaju vremena,a očito i onaj tko je to napravio,a i netko tko je sve "vratio" MORLA.