SLUČAJ LUKSUZNI KABINET

Kekin pozvala Primorca da odustane od kandidature: 'Neka se više ne sramoti'

Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
Zagreb: Ivana Kekin i Sandra Benčić održale konferenciju za medije
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
Zagreb: Ivana Kekin i Sandra Benčić održale konferenciju za medije
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
Zagreb: Ivana Kekin i Sandra Benčić održale konferenciju za medije
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
Zagreb: Ivana Kekin i Sandra Benčić održale konferenciju za medije
26.10.2024.
u 15:09
Kekin je na konferenciji za novinare poručila da predsjednica Republike mora s najviše razine kontinuirano upozoravati na ljude kakav je Dragan Primorac
Pogledaj originalni članak

Predsjednička kandidatkinja stranke Možemo! Ivana Kekin pozvala je u subotu HDZ-ovog predsjedničkog kandidata Dragana Primorca da se povuče iz predsjedničke utrke zbog nezakonitog naručivanja radova i usluga u Ministarstvu obrazovanja u vrijeme kada je bio na njegovom čelu. Kekin je na konferenciji za novinare poručila da predsjednica Republike mora s najviše razine kontinuirano upozoravati na ljude kakav je Dragan Primorac i da stoga apelira na njega da se ne sramoti, nego povuče iz utrke kao i na HDZ da mu prestane pružati svoju podršku. 

Ustvrdila je da je u 2008. Primorac kako ministar u Sanaderovoj vladi odlučio urediti svoj kabinet i Ministarstvo po vlastitim vrlo luksuznim kriterijima. Usmeno je, kaže, dogovorio radove i skup namještaj u vrijednosti tadašnjih 5,5 milijuna kuna, walk in ormare, tajne prostorije i kožne garniture. Nakon što su radovi izvedeni i namještaj kupljen, ministar Primorac ne plaća izvođaču radova koji nakon toga podnosi tužbu. Sudski postupak okončan je ove godine pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda kojom se utvrdilo da je Primorac sa suradnicima zaista oštetio izvođača, naručio radove i nije ih platio te je Ministarstvo u lipnju platilo iznos od 3,6 milijuna eura, odnosno nekadašnjih 27 milijuna kuna, koji je nekoliko puta veći od onog koji su dogovorili Primorac i njegova ekipa 2008., upozorila je Kekin.

 Dodala je da su u toj ekipi bili tadašnji državni tajnik, a sadašnji ministar Radovan Fuchs kao i drugi danas visokopozicionirani ljudi iz Ministarstva. Na novinarski upit hoće li Ministarstvo tražiti nadoknadu štete od 3,6 milijuna eura koju su platili hrvatski građani od odgovornih za njezin nastanak, nije dobiven odgovor, vjerojatno zato što bi ministar Fuchs morao tražiti odštetu od sebe samoga, najbližih suradnika i HDZ-ovog predsjedničkog kandidata Dragana Primorca, smatra Kekin. Ocijenila je kako je na dobitku kandidat Dragan, a na gubitku svi hrvatski građani.  

Primorac postao vlasnik poliklinike koja s Ministarstvom sklapa unosne ugovore

Također je rekla da je Primorac 2024. postao vlasnikom privatne poliklinike koja sa Ministarstvom zdravstva sklapa vrlo unosne ugovore, jer se ministar zdravstva Vili Beroš "dosjetio" da problem zdravstvenog sustava i vječnih lista čekanja rješava tako da plaća pretrage HDZ-u bliskim privatnicima poput  Primorca i nekih drugih tajnika iz njegovog Ministarstva još iz Sanaderovog vremena. Tako će samo ove godine hrvatski građani platiti vlasniku poliklinike Primorcu više od pola milijuna eura za 2000 ugovorenih magnetnih rezonanci koje se ne mogu napraviti u javnom sustavu, jer nema dovoljno aparata, a za 3,6 milijuna eura moglo ih se kupiti više od 10.  

POVEZANI ČLANCI:

Podsjetila je kako je Primorac kasnih 90-tih od Grada Splita dobio u najam gradski stan po iznimno povoljnim uvjetima i plaćao ga jedva 100 kuna mjesečno. Nakon tri godine stanovanja njegova mama kupuje od Grad taj stan za tadašnjih 72.000 njemačkih maraka nakon što je dobila izdašne popuste - 20 posto za plaćanje u gotovini te dodatan popust od 15 posto jer je stan opterećen stanarom, samim Draganom Primorcem. Nakon toga mama i Dragan  doslovno za dva dana prodaju taj isti stan za 160.000 njemačkih maraka. Dobitnici su Dragan i njegova mama, a gubitnici država, grad Split i njegovi građani, tvrdi Kekin.

 Saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić potvrdno je odgovorila na upit hoće li doći na Odbor za obranu na kojem će NATO-ov izaslanik pojasniti pojedinosti sudjelovanja u NSATU misiji. Zastupnici Možemo! dolaze na sve odbore i to će nastaviti činiti, jer im je stalo da se razotkrije puna informacija, budući da se na svakom saznavalo nešto novo što se na prethodnom nije znalo ili se demantiralo. Informacije su nam važne, želimo sagledati cjelokupnu situaciju i na temelju toga ćemo donijeti odluku, poručila je. 

>> VIDEO Posljednji ispraćaj Ante Ćorušića na groblju u Lovreću

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DE
deps
16:11 26.10.2024.

Slaba doktorica ne može biti dobra predsjednica. Pametnom dosta.

Avatar Moodleen
Moodleen
15:32 26.10.2024.

Drugarca kakin o sramočenju.... to joj je garant blenčićka napisala.