Priče s dalekog istoka

Kineska automobilska industrija bilježi stabilan rast u 2024

Kineska automobilska industrija bilježi stabilan rast u 2024
14.10.2024.
u 13:17
Pogledaj originalni članak

Kineska automobilska industrija pokazala je trend rasta, pri čemu su proizvodnja i prodaja vozila u stalnom porastu u prvih devet mjeseci 2024., prema podacima Kineske udruge proizvođača automobila objavljenim u subotu.

Od siječnja do rujna, kineska proizvodnja automobila iznosila je oko 21,47 milijuna jedinica, što je 1,9 posto više u odnosu na prethodnu godinu, dok je prodaja automobila dosegla 21,57 milijuna jedinica, što je povećanje od 2,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

U rujnu je proizvodnja automobila iznosila gotovo 2,8 milijuna jedinica, što je pad od 1,9 posto na godišnjoj razini, dok je mjesečna prodaja ukupno iznosila oko 2,81 milijuna jedinica, što je pad od 1,7 posto na godišnjoj razini.

Kinesko tržište osobnih vozila postupno se oporavlja, a maloprodaja dobiva na zamahu u trećem kvartalu ove godine. Ovaj oporavak je potaknut vladinom politikom koja potiče zamjenu vozila i lansiranje novih modela od strane proizvođača tijekom “zlatnog rujna i srebrnog listopada”, vrhunca za prodaju automobila, rekao je Chen Shihua, zamjenik glavnog tajnika udruge.

Pogledajte na vecernji.hr