PEKING NIJE ZADOVOLJAN

Kinu brine zbližavanje Sjeverne Koreje i Rusije? Xi Jinping izostavio jednu stvar iz pisma Kim Jong-unu

Foto: MAXIM SHIPENKOV/REUTERS
Annual BRICS summit, in Kazan
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/REUTERS
Annual BRICS summit, in Kazan
Foto: MAXIM SHIPENKOV/REUTERS
Annual BRICS summit, in Kazan
26.10.2024.
u 00:03
Zabrinutost Kine, prema profesoru Shen Dingliju, uključuje mogućnost uvlačenja u sukob ako sudjelovanje sjevernokorejskih trupa u ratu protiv Ukrajine učini tu azijsku zemlju legitimnom metom za Kijev
Pogledaj originalni članak

Čak i prije nego što je Kim Jong-un poslao trupe da podrže ruski rat protiv Ukrajine, bilo je znakova da glavni pokrovitelj Sjeverne Koreje, Kina, nije zadovoljan produbljivanjem veza njegovog režima s Moskvom, piše Financial Times. U pismu prošlog tjedna, kineski predsjednik Xi Jinping zahvalio je Kimu na njegovoj čestitki povodom 75. godišnjice osnutka NR Kine. Ali, izostavio je tradicionalno spominjanje Sjeverne Koreje kao "prijateljske susjedne zemlje." Sjeverna Koreja navodno je poslala više od 12.000 vojnika da se bore na prvim linijama ruske fronte, što je razvoj događaja za koji analitičari kažu da će samo pojačati zabrinutost Pekinga. 

"Raspoređivanje sjevernokorejskih trupa je dramatičan korak i Kini se to nimalo neće svidjeti", rekao je Andrei Lankov, stručnjak za Sjevernu Koreju na Sveučilištu Kookmin u Seulu. Bliže rusko-sjevernokorejske veze također bi mogle potaknuti Sjedinjene Države, Japan i Južnu Koreju da ojačaju svoj vojni savez u istočnoj Aziji. Glavni tajnik japanskog kabineta Yoshimasa Hayashi rekao je u petak da je eskalacija suradnje Rusije i Sjeverne Koreje "duboko zabrinjavajuća" i da će "pogoršati situaciju u Ukrajini i utjecati na sigurnost regije oko Japana". 

Oprez Kine, primjećuje Financial Times, očit je od travnja, kada je poslala jednog od svojih najviših dužnosnika, Zhao Lejia, u Pjongjang. Iako dvije strane nisu otkrile detalje razgovora, analitičari kažu da se Pekingu ne sviđa mogućnost gubitka utjecaja na Sjevernu Koreju, koju vidi kao ključnu tampon državu protiv Južne Koreje koju podržava SAD. 

VEZANI ČLANCI:

U lipnju je Kim otišao korak dalje, dogovorivši strateško partnerstvo s Vladimirom Putinom koje je sadržavalo klauzulu o međusobnoj pomoći u slučaju agresije na jednu od potpisnica – potez koji je izazvao duboku zabrinutost Kine. Sljedećeg mjeseca, kineski veleposlanik u Sjevernoj Koreji nije prisustvovao srpanjskim proslavama u Pjongjangu povodom obilježavanja završetka Korejskog rata. 

Zabrinutost Kine, prema Shen Dingliju, profesoru međunarodnih odnosa iz Šangaja, uključuje mogućnost uvlačenja u sukob ako sudjelovanje sjevernokorejskih trupa u ratu protiv Ukrajine učini tu azijsku zemlju legitimnom metom za Kijev. "Kina ima ugovornu obvezu braniti Sjevernu Koreju", rekao je Shen. Neki vojni analitičari izrazili su zabrinutost da bi doprinos Sjeverne Koreje vojnim naporima Rusije mogao značiti da je Pjongjang primio recipročnu obvezu Moskve da intervenira u sukobu na Korejskom poluotoku. No, Lankov je rekao da je takva mogućnost i dalje “vrlo malo vjerojatna". "Sjevernokorejci to rade zbog novca, vojne tehnologije i borbenog iskustva, a ne iz osjećaja solidarnosti s Rusijom", rekao je.

Kina je također zabrinuta što Rusija pomaže Sjevernoj Koreji da poboljša svoje nuklearne sposobnosti, što bi moglo ubrzati utrku u naoružanju u regiji, rekao je Chen Qi s Instituta za međunarodne odnose Sveučilišta Tsinghua u Pekingu. Ali, Chen je skeptičan da će Rusija dati prednost odnosima sa Sjevernom Korejom u odnosu na Kinu, na koju je Moskva računala kao gospodarsku i geopolitičku potporu od svoje sveobuhvatne invazije na Ukrajinu.

GALERIJA Ruski dron pogodio neboder u Kijevu: Ubijena jedna osoba, ima ranjenih

Foto: State Emergency Service of Ukrai
Aftermath of a Russian drone attack in Kyiv
Foto: State Emergency Service of Ukrai
Aftermath of a Russian drone attack in Kyiv
Foto: State Emergency Service of Ukrai
Aftermath of a Russian drone attack in Kyiv
Foto: State Emergency Service of Ukrai
Aftermath of a Russian drone attack in Kyiv
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
Russian drone strike in Kyiv
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
Russian drone strike in Kyiv
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
Russian drone strike in Kyiv

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KK
Kiise_kissee
00:11 26.10.2024.

Ne znam šta se Kina, ima ljutiti kad sami Korejci kažu da su im Rusi, najbolji prijatelji.A Japan Ameri J Koreja će i tako stvarati čvrst savez....I petljati oko Kine..Nažalost da nisu dolazili na Ruske granice ovog jada i rata nebi bilo u Ukraini..