VOJNA POMOĆ

Zapad tvrdi da je Pjongjang poslao vojnike u Rusiju, Sjeverna Koreja se oglasila

North Korean leader Kim Jong Un inspects the headquarters of the 2nd Corps of North Korean army
Foto: KCNA/REUTERS
1/3
25.10.2024.
u 17:02

Sjeverna Koreja i Rusija zbližile su se od početka rata, uključujući potpisivanje novog pakta o uzajamnoj obrani. Ukrajina i zapadne zemlje ranije su optužile Sjevernu Koreju za isporuku oružja Rusiji, što su Pjongjang i Moskva demantirali.

Sjeverna Koreja rekla je u petak da bi svako slanje njezinih snaga da pomognu Rusiji u ratu u Ukrajini bilo u skladu s međunarodnim pravom, iako nije potvrdila da se takvo raspoređivanje dogodilo. Ukrajina, Sjedinjene Države i drugi zapadni saveznici kažu da imaju dokaze da je Pjongjang poslao tisuće vojnika u Rusiju za moguće raspoređivanje protiv Ukrajine.

Prethodno su i Pjongjang i Kremlj odbacili ta izvješća rekavši da su neutemeljene glasine. No, upitan o izvješćima u četvrtak, ruski predsjednik Vladimir Putin nije ih opovrgnuo. Ukrajina kaže da bi sudjelovanje Sjeverne Koreje u ratu moglo predstavljati zločin agresije prema međunarodnom pravu.

U izjavi koju je prenijela sjevernokorejska novinska agencija KCNA, zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Jong Gyu rekao je da ministarstvo vanjskih poslova nije izravno uključeno u pitanja kojima se bavi ministarstvo obrane i da neće izravno komentirati bilo kakvo raspoređivanje trupa. "Ako bude postojalo nešto o čemu govore svjetski mediji, mislim da će to biti čin u skladu s odredbama međunarodnog prava", dodao je.

VEZANI ČLANCI

Sjeverna Koreja i Rusija zbližile su se od početka rata, uključujući potpisivanje novog pakta o uzajamnoj obrani. Ukrajina i zapadne zemlje ranije su optužile Sjevernu Koreju za isporuku oružja Rusiji, što su Pjongjang i Moskva demantirali. Putin je u četvrtak rekao da je na Moskvi i Pjongjangu kako će provesti svoj sporazum o međusobnoj obrani i optužio Zapad za eskalaciju rata u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u petak da Rusija planira rasporediti sjevernokorejske trupe na bojište počevši od 27. i 28. listopada, pozivajući se na obavještajna izvješća. Ukrajinska vojna obavještajna agencija rekla je u četvrtak da je oko 12.000 sjevernokorejskih vojnika, uključujući 500 časnika i tri generala, već u Rusiji, te da se obuka odvija u pet vojnih baza. Sjedinjene Države rekle su da su vidjele dokaze o sjevernokorejskim trupama u Rusiji, a južnokorejski zastupnici rekli su da je poslano oko 3.000 vojnika.

FOTO Putin likuje, nasmiješen dočekuje svjetske moćnike, kreću drastične promjene

North Korean leader Kim Jong Un inspects the headquarters of the 2nd Corps of North Korean army
1/25

Komentara 2

Avatar superhik74
superhik74
18:58 25.10.2024.

Preventivno iznosenje netocnih informacija nakon sto je ruska informativna sluzda doznala da je dvadesetak juznokorejskih pilota u Rumunjskoj kako bi pilotirali F-16 avione pretvarajuci se da su ukrajinci (koji nemaju treniranih pilota za F-16). Zato se sada laze o navodnim sjevernokorejskim vojnicima (koji jesu u Rusiji na obuci ali na dalekom istoku nekoliko vremenskih zona daleko i nemaju veze s Ukrajinom). Kako Ukrajina sve vise i vise gubi imperij gura sve vise u rat svoje podanike kako bi pokusali spasili dolar kao internacionalnu valutu. Svi ce oni biti zrtvovani kao bi se imperij pokusao spasiti monetarne propasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije