Most:

'Koji je smisao ukidanja 174 škole i kakve se uštede time planiraju postići?'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
'Koji je smisao ukidanja 174 škole i kakve se uštede time planiraju postići?'
11.04.2019.
u 12:45
U Hrvatskoj imamo 1009 područnih škola, čak 331 nalazi se na području pet slavonskih županija. Što će biti s tim ruralnim područjima ako im se ugase škole, a s njima i život mjesta – zanima Sonju Čikotić
Pogledaj originalni članak

Koji je smisao ukidanja 174 škole i kakve se uštede time planiraju postići, zapitali su se danas zastupnici Mosta nezavisnih lista, upozorivši kako je sustav obrazovanja dužan osigurati jednake prilike svoj djeci u Hrvatskoj.

Što ta vijest znači za područne škole, posebice na području slavonskih općina u kojima su već ugašeni područni i matični uredi, zanima Mostovce koji se pitaju i tko će se vratiti u ta mjesta kad neće imati osnovnu infrastrukturu za život.

– Brojni profesori, učitelji i stručni službenici pitaju se ima li istine u informaciji o ukidanju 174 škole, te kakve i kolike uštede se time planiraju postići. Racionalizacija nipošto ne smije ići na štetu kvaliteta obrazovanja, dostupnosti obrazovnih ustanova na štetu djece – ustvrdio je Mostov Marko Sladoljev koji se čudi odluci Vlade da povećava iznos za političku izbornu promidžbu, dok istovremeno štedi na osiguravanju jednakog obrazovanja za sve.

Njegova stranačka kolegica Sonja Čikotić dodaje kako je očito kako je cijeli projekt reforme obrazovanja nepripremljen, naglasivši kako se o racionalizaciji mreže škola trebalo govoriti prije eksperimentalnog pokretanja škole za život.

– Ova Vlada i ministrica idu iz eksperimenta na eksperiment, a pokus su im Hrvatska i djeca – komentira Čikotić. Prema najavama, podsjeća, trebalo bi se zatvoriti 16 matičnih škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji, te čak 22 škole u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Ako se zatvaraju matične škole i mijenjaju status u područne škole, što će se dogoditi sa školama koje danas imaju status područnih škola? U Hrvatskoj imamo 1009 područnih škola, čak 331 nalazi se na području pet slavonskih županija. Što će biti s tim ruralnim područjima ako im se ugase škole, a s njima i život mjesta – zanima Čikotić. U svemu je očit, primjećuje, nedostatak međuresorne suradnje, posebice s Ministarstvom za demografiju, obitelj i mlade koje još nije donijelo Strategiju demografske revitalizacije.

Tomislav Panenić smatra da Vlada Andreja Plenkovića od Slavonije, Baranje i Srijema želi napraviti karikaturu.

– Zatvaraju nam matične urede, poštanske urede, škole, a glavna mjera im je organiziranje sajmova za zapošljavanje radnika u sezoni Jadrana. Zar stvarno Vlada smatra da će nakon što je sve to zatvoreno ljudi željeti zasnivati obitelj i planirati budućnost u Slavoniji? Što će ostati nakon Projekta Slavonija, Baranja, Srijem – rad za minimalac i slanje djece u škole udaljene desetke kilometara – komentira Panenić. Zaključuje kako Vlada ovakvim ponašanjem šalje poruku da su Slavonija, Baranja i Srijem manje vrijedna područja pa je najbolje da svi vikendom postanu sobarice u hotelima.

– Ili ćemo postati još jedan neuspješni projekt koji će Plenković predati Kinezima koji će naseliti područje Slavonije i baviti se onime čime naš narod očito ne može – poručuje.

VIDEO Most predstavio program za izbore Europskog parlamenta

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

HU
hudarupa3
14:19 11.04.2019.

Da bar ukinu sve škole, trebalo bi provest referendum što djeca misle o tome.

DR
droza
16:27 11.04.2019.

Niti jedna škola neće biti ukinuta. Fake news. Nema teorije da se to dogodi, a pogotovo sad pred izbore..

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
14:14 11.04.2019.

”U selima koje je prvo pregazio brutalni Domovinski rat, u selima u kojima više nema KUD-ova, nogometnih klubova, poštanskih ureda, dobrovoljnih vatrogasnih društava, pa ni župnih ureda, gašenjem područnih škola doslovno se gasi svjetlo i šalje poruka onom malom preostalom broju stanovnika neka odsele, jer ova država na njih i njihovu djedovinu ne računa više! Naime, prema ideji tzv. ministrice obrazovanja Blaženke Divjak na području Vukovarsko-srijemske županije ukinulo bi se svih 37 područnih škola i 16 matičnih škola koje imaju manje od 150 učenika dok bi se o sudbini 10 škola s manje od 300 učenika kao pregovaralo. ...Ima li Divjak ikakvog pojma što radi ili se sve radi s podlom namjerom?"