K. Grabar-Kitarović:

Iseljeništvo je više mislilo na to kako pomoći Hrvatskoj, nego što je Hrvatska mislila na povezivanje s iseljeništvom

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Kolinda Grabar-Kitarović
27.10.2015.
u 11:29
Očekivani veliki odlazak mladih iz Republike Hrvatske predstavlja vjerojatno najveći dugoročni gospodarski i društveni problem države
Pogledaj originalni članak

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala je svečanom otvorenju poslovne konferencije pod nazivom „Meeting G2.1“ te u svom obraćanju podržala rad  konferencije kao važan korak u povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske. 

– Od početka političkog djelovanja ističem potrebu jačanja sveza domovinske i iseljene Hrvatske kao jedan od prioriteta – istaknula je predsjednica. To jačanje sveza ima dva temeljna cilja: očuvati nacionalni identitet hrvatskoga iseljeništva, osobito među naraštajima Hrvata rođenima u iseljeništvu, i drugo, što više politički, kulturno i gospodarski, ali i demografski, povezati iseljeništvo s Hrvatskom i uključiti ga u tokove domovinskog života. Osvrnuvši se na karakter odnosa između hrvatskog iseljeništva i Hrvatske, predsjednica je kazala kako je hrvatsko iseljeništvo mnogo više mislilo na to kako pomoći Hrvatskoj nego što je Hrvatska mislila na to kako se povezati sa svojim iseljeništvom. Uspostavom samostalne  hrvatske države, nakon početnog zanosa, razina strukturiranih odnosa između hrvatske  države i iseljeništva vrlo je brzo splasnula. Dodala je kako je s vremenom politika jedinstva  iseljene i domovinske Hrvatske koju je promicao naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman  napuštena i, nažalost, svedena samo na protokolarne susrete. 

– Odlučna sam stoga, u skladu sa svojim ustavnim dužnostima, ali još više zbog domoljubne i moralne obveze koju osjećam, učiniti ono što je potrebno kako bismo što prije i na što višoj razini strukturirali odnose između Republike Hrvatske i hrvatskog iseljeništva – kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te dodala da je u tom smislu ova konferencija dvostruko poticajna.

Prvi poticaj nalazi u činjenici što je inicijativa za njezino održavanje došla od povratnika i iseljenika, a drugi u činjenici što konferencija ima gospodarski karakter i zadaću snažnijeg otvaranja gospodarske komunikacije i suradnje između Hrvatske i hrvatskog iseljeništva. Predsjednica Republike smatra kako danas imamo odgovarajući odnos i okruženje za  pojačano povezivanje Hrvatske s iseljeništvom na gospodarskom planu, ali nemamo mnogo uspješnih primjera gospodarskog povezivanja.

– U poslovnim odnosima i odlukama treba vladati objektivnost i stručnost. Treba vladati razum i hladna glava – kazala je Grabar-Kitarović i dodala kako su nove generacije naših iseljenika izrasle u globalnom okruženju, ali da u sebi nose naklonjenost Hrvatskoj.

– Hrvatska treba shvatiti kako neće privući vaša ulaganja i vaše poslovanje ako ne bude konkurentnog okruženja i konkurentne poslovne prilike – kazala je predsjednica. Govoreći o konkretnim ulaganjima hrvatskih iseljenika u Republiku Hrvatsku, upozorila je na nedovoljnu upotrebu ovog potencijala i nedovoljno usmjeravanje sredstava ondje gdje su najpotrebnija i gdje će dovesti do najjačeg ekonomskog učinka te na relativnu nepovezanost naše dijaspore i njezin nesustavan pristup Republici Hrvatskoj. Izrazila  je uvjerenje kako je upravo ova konferencija jedan od načina svladavanja ovih problema. 

– Moramo biti svjesni kako se Hrvatska nalazi u nezavidnoj gospodarskoj situaciji, počevši od visoke stope nezaposlenosti i niske stope zaposlenosti, a posebno zabrinjava visoka stopa nezaposlenosti mladih – kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala kako očekivani veliki odlazak mladih iz Republike Hrvatske predstavlja vjerojatno najveći dugoročni gospodarski i  društveni problem države. U tom smislu pozvala je hrvatske iseljenike da budu partneri u  poticanju gospodarskog razvoja putem svojih projekata koji bi mlade zadržali u zemlji, a  njima dali dodatan poticaj za jače povezivanje s Hrvatskom. Na kraju svog obraćanja predsjednica Republike pozvala je predstavnike iseljeničke Hrvatske i povratnike na suradnju u pripremi platforme i terena za istraživanje i razvoj poslovnih  mogućnosti u Hrvatskoj kako bismo zajedno razvili hrvatsko gospodarstvo i poslovno okruženje tako da ono bude konkurentno i pogodno za poslovanje.

– Tako ćemo uspješno surađivati prema najvišim poslovnim standardima, na korist vašim tvrtkama, ali i gospodarstvu u  Hrvatskoj u cjelini i na opće dobro naše domovine – kazala je Grabar-Kitarović.

>> Grabar-Kitarović: Europi trebaju mladost i inovativne ideje

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 80

NO
novalastavica
12:20 27.10.2015.

Neki su i chekove "zagubili" i nikom nista, pa su ga Hrvati dva puta nagradili predsjednickim mandatom. Toliko o manipulacijama i pameti birackog tijela u Hrvata

NO
novalastavica
12:07 27.10.2015.

Iseljenici su pomagali a domaci podkradali i iseljenike i Hrvatsku. A sto ocekivati od jugopartiske skole i mentaliteta

GU
General_U
12:03 27.10.2015.

naslov sve govori točno tako je i bilo, na žalost političari su digli ruke i od nas koji živimo ovdje misle samo na svoje guz...sad je situacija takva hrvatska migrantima a mi kuda koji mili moji.