ZNANOST S ODMAKOM Morrisove teorije uvijek su predmet rasprava

Kontroverzan jer na ljudsku prirodu gleda očima zoologa

Foto: import
Kontroverzan jer na ljudsku prirodu gleda očima zoologa
08.04.2008.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Vjerojatno najveći svjetski autoritet s područja zoologije i etnologije upravo je i autor teze o ljudskoj dugovječnosti Desmond John Morris.

Vitalni 80-godišnjak u svojoj je bogatoj znanstvenoj, ali i publicističkoj karijeri nebrojeno puta svojim stavovima o prirodi ljudskog ponašanja izazvao kontroverze zbog kojih je, dakako, često napadan i koji su proglašavani neznanstvenima bilo zbog svojeg sadržaja bilo zbog jednostavnosti kojom su prezentirani. Bavio se i G-točkom kod žena, nogometnim navijačima, pa čak i teoretiziranjem o tome što sve može značiti uzdignuti srednji prst!

Njegove se teorije temelje na pristupu koji počiva na uočavanju sličnosti sa životinjama pa onda i mišljenju da se mnoge pojave vezane za čovjeka i njegove navike ili postupke vrlo jednostavno mogu objasniti evolucijskim ciklusom, to jest njegovom novom fazom. Britanskoj je javnosti postao poznat 50-ih godina kao prezenter televizijske emisije Vrijeme je za zoo, no svjetska ga je javnost upoznala preko knjige Goli majmun, koju je izdao 1967.

Upravo u toj knjizi tvrdi da mnogi fenomeni vezani uz čovjeka dolaze još iz prapovijesti, kad je čovjek bio lovac-skupljač. Zato se, tvrdi Morris, lako možemo usporediti s običnim majmunima. U nastavku Golog majmuna – Ljudski Zoo – Morris ide tako daleko da čak i formiranje civilizacija povezuje s biološkim podrijetlom čovjeka. Tvrdi da je pojedine narode umnogome definirao i prostor u kojem žive.

To dokazuje usporedbom života majmuna u kavezu sa životom čovjeka u velikom gradu, pri čemu pronalazi niz sličnosti u ponašanju jednog i drugog. Kontroverzni stavovi nisu bili prepreka da se prema Morrisovim knjigama snimi i nekoliko filmova.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr