Srbija na nogama

Kosovo na pragu ulaska u UNESCO. Dačić: To je poput ISIL-a

Foto: Reuters/PIXSELL
Kosovo na pragu ulaska u UNESCO. Dačić: To je poput ISIL-a
21.10.2015.
u 19:55
Između rasizma i ludila – Tako reagira kosovski zamjenik šefa diplomacije Petrit Selimi na srbijanske usporedbe Kosova s Islamskom državom
Pogledaj originalni članak

Nakon što je u UNESCO, UN-ovu agenciju za obrazovanje, znanost i kulturu, prije četiri godine primljena Palestina, sad su veliki izgledi da bude primljeno i Kosovo, što je izazvalo golemo uzbuđenje u Srbiji, pa i akcije na društvenim mrežama: "Ne Kosovu u UNESCO-u".

Bura oko akademika

Kosovo je tamo ovih dana već ionako glavna politička tema, nakon što je predsjednik Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio da Srbija treba priznati stvarnost neovisnog Kosova jer tamo već godinama nije prisutna kao država. Izazvalo je to veliko uzbuđenje u Srbiji. Kostića je žestoko napao i šef države Tomislav Nikolić zatraživši da Kostić bude smijenjen.

– Rekao samo ono što već svi znaju – odgovorio je Kostić, napadnut što je Srbima rekao nešto što se dogodilo prije više od sedam godina, kad je 2008. Kosovo proglasilo neovisnost, a od tada ga je priznalo 111 od 195 članica UN-a. Ljetos je šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić lobirao pokušavajući spriječiti ulazak Kosova, ističući kako je "slika Kosova koja je obišla svijet slika na kojoj se huligani, kriminalci, teroristi i pljačkaši nalaze na krovu crkve i lome pravoslavni križ. I oni će sada čuvati kulturnu baštinu". Naravno, pritom je zaboravio da se ni Srbija u ratovima baš nije istaknula čuvanjem baštine drugih naroda. Kako god bilo, Kosovo će pred UNESCO-om jamčiti poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu. Rekao je to za Večernji list zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova Petrit Selimi. On je jedan od pokretača kampanje primanja Kosova u UNESCO. Kosovo se obvezalo da će Srpskoj crkvi pružiti ustavnu zaštitu identiteta, vlasništva i posebnu vezu sa Srbijom. Na to su se obvezali pismom čelnici zemlje: predsjednica Atifete Jahjaga, predsjednik Skupštine Kadri Veseli, premijer Isa Mustafa i šef diplomacije Hashim Thaçi. Ta obveza proizlazi iz dodatka broj pet Ahtisaarijeva plana.

– U dokumentu koji smo poslali UN-u naveli smo niz razloga zašto Kosovo treba biti dio tog mehanizma – kaže Selimi. Pismu je priloženo i izvješće o srpskoj kulturnoj baštini na Kosovu. Autor tog izvješća bivši je šef grčkog ureda za vezu na Kosovu Dimitris Moschopoulos, jedno vrijeme zadužen od EU za pitanja o zaštiti vjerske i kulturne baštine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, a danas vanjski savjetnik kosovske vlade. Srpski lideri i dalje koriste najjače oružje protiv ulaska Kosova pa je Dačić tako usporedio Kosovo s Islamskom državom!

Promicanje kulture

– Srpska kulturna baština na Kosovu, koja je pod zaštitom UNESCO-a, ugrožena je upravo od onih koji danas žele biti dio UNESCO-a. Priznanje Kosova bilo bi autodestruktivno za UNESCO. To je slično kao kad bi netko pomislio sada da bi ISIL trebao postati članica UNESCO-a. ISIL koji uništava sve spomenike – rekao je Dačić. Selimi je na to rekao da su "srpske reakcije između ludila i rasizma" i da ne nalazi riječi za njihove izjave da je "Kosovo ista stvar kao ISIL". Među ostalim, Selimi je napomenuo da je Kosovo shvatilo da su europske zemlje i SAD već prosvjedovali kod Srbije zbog retorike kojom se koristi prema njima.

– Naša je kampanja usmjerena samo na promicanje naše kulture, znanosti, na obrazovanje, ali pritom ne napadamo susjedne zemlje – ističe Selimi.

Protivnici napredovanja Kosova prema priznanju Ujedinjenih naroda u Srbiji organizirali su i prosvjedne šetnje, u Beogradu su prosvjedovali studenti, a šef Matice srpske Dragan Stanić pisao je UNESCO-u. No, Izvršno vijeće UNESCO-a ipak je jučer sa 27 glasova za i 14 protiv usvojilo albanski prijedlog i tako će od 3. do 18. studenoga o članstvu Kosova odlučivati Opća konferencija UNESCO-a.

>> Šok u Beogradu: Priznanje Kosova vide kao uvjet za članstvo Srbije u EU

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 131

DU
Deleted user
20:24 21.10.2015.

Drago mi za vas, antisrpska braco Albanci! Samo naprijed, ne mogu vam nista.

MA
matrixxx
20:13 21.10.2015.

umjesto da bude velika smrdija,kad vidi srbija sve manja i manja sad je na redu Vojvodina....

TE
tent
20:36 21.10.2015.

Kako se raduju ovi iz curvatije. Istorija se menja. Uh, sto ce biti bezanije uskoro.