europska javna tužiteljica

Kövesi: Da sam ministar financija dala bih sve potrebne izvore policiji. Date nam 1 euro, mi vratimo 5!

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Europska javna tužiteljica Laura Codruta Kovesi održala konferenciju za medije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Europska javna tužiteljica Laura Codruta Kovesi održala konferenciju za medije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Europska javna tužiteljica Laura Codruta Kovesi održala konferenciju za medije
04.11.2022.
u 12:29
Nije, kaže, tu došla nikoga kritizirati te iako ne može reći da njezin ured nije u sukobu ni s jednim autoritetom, tu su da surađuju i vjeruju nacionalnim vlastima
Pogledaj originalni članak

Da sam ministar financija dala bih sve potrebne izvore istražiteljima i policiji: Pokažite mi bolju instituciju u EU koja to može, date nam 1 euro, vratimo 5! - poentirala je Laura Codruța Kövesi, europska javna tužiteljica Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) na konferenciji za novinare koju je održala u Kući Europe gdje joj je domaćin bio ured Europske komisije u Hrvatskoj.

- Došla sam u Zagreb posjetiti naš ured, vrlo sam ponosna na njihov rad, izvrsni su i uvjeti rada za naše tužitelje. Ali možemo više i bolje. Radimo s hrvatskom policijom, hrvatskim sucima, štitimo vaš novac, ako imate sumnje, dođite nam, prijavite, sve ćemo istražiti. Svi su jednaki pred zakonom! – poručila je beskompromisna tužiteljica čiji je ured neovisno tijelo EU-a odgovorno za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se šteti financijskim interesima EU, a nastali su iza 2017. godine.

Istražuju prijevare, korupciju, pranje novca, prekogranične prijevare vezane uz poreze i ostale vrste organiziranog kriminala. Na pitanja o uhićenjima bivših hrvatskih ministara i usporedbi Hrvatske s drugim zemljama a pro pos broja visokopozicioniranih procesuiranih predstavnika vlasti odvratila je:

- Svi su jednaki pred zakonom. Ako su ministri uključeni u kriminalne grupe, a imaju pristup EU fondovima, slučajevi su još važniji. Ako Hrvatska ili Bugarska ili Rumunjska imaju više slučajeva, ne znači da su više korumpirane, pitanje je koliko se toga otkrije. Nema zemlje u EU u kojoj nema korupcije, operiraju u svim zemljama. Ali važna je razlika koju vidim u Hrvatskoj volja da se obračuna s korupcijom. Ako nema prijavljenih slučajeva, ne znači da nema korupcije.

Nije, kaže, tu došla nikoga kritizirati te iako ne može reći da njezin ured nije u sukobu ni s jednim autoritetom, tu su da surađuju i vjeruju nacionalnim vlastima. Pohvalila je profesionalnost USKOK-a i kvalitetu slučajeva koje istražuje.

- Moj je posao koordinirati i pomoći kolegama koje rade u Hrvatskoj, ne suditi o hrvatskim istražiteljima – poručila je.

Očekivano, o budućim i istragama koje su u tijeku, kao i o osobama protiv kojih se vode ili će se voditi istrage ne može govoriti dok postupak traje.

- Ako očekujete listu ljudi koje istražujemo u Hrvatskoj, ne mogu vam je dati. Ne danas – kaže mirno Laura Kövesi te dodaje da će i u Hrvatskoj sigurno biti još istraga, a samim time i još uhićenja.

Uz poziv građanima da prijave kriminal, kaže: Mi nismo stranci, mi smo ovdje s vama. Imamo ured s ljudima koji govore vaš jezik. Postojimo kako bismo zaštitili vaš novac, tako da nam se slobodno obratite.

Trenutačno EPPO vodi 100-tinjak istraga i nije im, kaže, bitno istražuju li ministre ili

neke druge ljude, cilj im je zaštititi novac EU građana. A svake godine, otkrila je, kriminalne grupe u EU generiraju 60 milijardi eura teške prijevare.

Kövesi se jučer sastala s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom i glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom.

VIDEO Ubojstvo u Švarcovoj: Policija privela muškarca (49)

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

ZJ
Zjako
13:46 04.11.2022.

Moš'mislit, pa kod nas je sve povezano, a ako i koji klekne tu su doktori da napišu da ima sine-kopu.

ST
sttipe
13:37 04.11.2022.

Kad naj više instance, kradu naj više...

BR
Brandfackel2
13:32 04.11.2022.

Gospođo Kövesi, ako nam želite pomoći, procesuirajte političku vrhušku po obrascu po kojem se maknulo Sebastiana Kurza tako da se u startu riješimi ca. 75 posto današnhe vlasti i opozicije. Ono što se njemu pripisuje je "mačji kašalj" u usporedbii s novcem koji su isisale partije koje su participirale u vlasti od osamostaljenja do danas. Tomu dodajte i pranje novca kroz parapolitičke "nevladine" udruge... Možete npr. i popratiti tijek novca prilikom raspodjele EU subvencija... Ili kako se putem partije stvorilo lokalne milijunaše, a Hrvatske šume pretvorilo u Hrvatske panjeve... Ili pogodovanje stranom kapitalu tj. kako se npr. stvara mreža glasača-ovisnika putem zapošljavanja u stranim trgovačkim lancima... Ako vam nedostaje predmeta za istragu, pročitajte komentare po portalima, ima ih na tisuće...