SIMBOL AUSTRIJSKE TRADICIJE

Kraj jedne ere: Zatvara se tvornica Mozart kugle, evo kako je nastala ta slavna slastica

Foto: DPA/Pixsell
Pandemija dokrajčila austrijske Mozart kugle, poznati proizvođač proglasio bankrot
Foto: Marcus Brandt/DPA
Chocolate workshop in the Chocoversum
Foto: Ralph Goldmann
Pandemija dokrajčila austrijske Mozart kugle, poznati proizvođač proglasio bankrot
07.12.2024.
u 19:20
Mozart kugla tako ostaje ne samo simbol austrijske slastičarske tradicije, već i podsjetnik na vrijeme kada su se slastice stvarale s posebnom pažnjom i ljubavlju prema zanatu.
Pogledaj originalni članak

Nakon 127 godina rada tvornica Salzburg Schokolade u Grödigu, poznata po proizvodnji Mozart-kugli, zatvara se zbog financijskih poteškoća, dok će multinacionalna korporacija Mondelez proizvodnju preseliti u druge europske pogone, vjerojatno u Poljsku ili Češku. Donosimo vam priču o tome kako je uopće nastala ova slasna slastica u Mozartovom gradu.

Rijetko koji slatkiš ima tako zanimljivu povijest kao Mozart kugla, čokoladni specijalitet koji već više od 130 godina oduševljava sladokusce diljem svijeta. Ova priča o inovaciji, tradiciji i borbi za autentičnost započela je u srcu Salzburga, grada Wolfganga Amadeusa Mozarta, slavnog austrijskog skladatelja iz 18. stoljeća, po kojem je slastica dobila ime.

Rođenje legende u rukama majstora slastičara

Godine 1890., gotovo stoljeće nakon Mozartove smrti, salzburški slastičar Paul Fürst odlučio je stvoriti poseban slatkiš u čast velikog kompozitora. Prvotno nazvan "Mozart-Bonbon", ovaj ručno rađeni specijalitet ubrzo je postao poznat kao Mozart kugla. Fürst je osmislio jedinstvenu kombinaciju sastojaka: jezgru od zelene smjese od pistacija, obavijenu slojem mekane mase od lješnjaka i prelivenu tamnom čokoladom.

Priznanje nije trebalo dugo čekati. Na Svjetskoj izložbi u Parizu 1905. godine, Fürstova kreacija osvojila je zlatnu medalju, što je označilo početak međunarodnog uspjeha. Međutim, uspjeh je donio i svoje izazove - budući da naziv nije bio zaštićen, brojni proizvođači počeli su izrađivati vlastite verzije Mozart kugli. Zanimljiva je činjenica da su zaposlenici u Fürstovoj slastičarnici morali zviždati tijekom rada kako bi se spriječilo potajno konzumiranje skupocjene čokolade - nemoguće je istovremeno zviždati i jesti! Danas samo Konditorei Fürst smije koristiti naziv "Original Salzburger Mozartkugel", a njihov proizvod prepoznatljiv je po srebrno-plavom omotu.

Fürstova slastičarnica proizvodi oko 3,5 milijuna kugli godišnje, dok industrijski proizvođači postižu znatno veće proizvodne kapacitete. Tvrtka Reber tako proizvodi čak 180 milijuna kugli godišnje, dok je Mirabell u svojim najboljim danima proizvodio 57 milijuna kugli na godišnjoj razini. Nažalost, krajem 2024. godine, tvornica Salzburg Schokolade u Grödigu, koja je proizvodila poznate Mirabell Mozart kugle, zatvorila je svoja vrata nakon 127 godina rada. Rastući troškovi sirovina, energije i transporta doveli su do prestanka proizvodnje. Multinacionalna kompanija Mondelez, vlasnik brenda, planira proizvodnju premjestiti u Poljsku ili Češku.

Originalne Mozart kugle razlikuju se od industrijskih verzija po nekoliko ključnih karakteristika. Ručna izrada rezultira karakterističnim "pupkom" na površini kuglice, a zbog izostanka konzervansa rok trajanja ograničen je na samo osam tjedana. Cijena od približno 1,50 eura po komadu odražava vrhunsku kvalitetu korištenih sastojaka i vrijednost ručnog rada koji se ulaže u izradu svake pojedine kuglice.

Iako je budućnost industrijske proizvodnje Mozart kugli neizvjesna, originalni recept Paula Fürsta i dalje živi u njegovoj slastičarnici u Salzburgu, gdje peta generacija obitelji nastavlja tradiciju ručne izrade ovog jedinstvenog slatkiša. Mozart kugla tako ostaje ne samo simbol austrijske slastičarske tradicije, već i podsjetnik na vrijeme kada su se slastice stvarale s posebnom pažnjom i ljubavlju prema zanatu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VA
VanjaPlank
21:08 07.12.2024.

Kako to kako to!?! Pa ispiru nam mozak da su to predivne države u kojima letu šareni leptiriči i zlatni jednorozi.