NOVA PROCJENA

Kravlje ludilo u Hrvatskoj - moguće

03.07.2002.
u 00:00
* Ta procjena neće imati nikakav utjecaj na izvoz goveđega mesa iz Hrvatske u Europsku uniju
Pogledaj originalni članak

BRUXELLES - Pojava kravljega ludila u Hrvatskoj moguća je, ali nije potvrđena na višoj razini. To je jučer objavilo Europsko povjerenstvo (EC) u svojoj procjeni opasnosti od kravljega ludila za šest europskih zemalja izvan Europske unije - Bugarsku, Hrvatsku, Island, Letoniju, San Marino i Tursku - te za tihooceansku otočnu državicu Vanuatu.

Opasnost od pojave kravljega ludila EU dijeli u četiri pomalo nesustavno poredane skupine: I. - vrlo vjerojatno, II. - malo vjerojatno, ali nije isključeno, III. - vjerojatno, ali nepotvrđeno na višoj, odnosno potvrđeno na nižoj razini, te IV. - potvrđeno na višoj razini.

Hrvatska je u skupini III., zajedno s Bugarskom, Letonijom, San Marinom i Turskom, za koje se dodatno navodi da kod njih ima kravljega ludila, iako to još nije potvrđeno. Island i Vanuatu svrstani su u skupinu I.

- Ova procjena neće imati nikakav utjecaj na izvoz goveđega mesa iz Hrvatske u Europsku uniju. EU ionako pretpostavlja da u trećim zemljama ima pojave kravljega ludila, te je strog nadzor uvoza takvoga mesa već dulje vrijeme na snazi - rekla nam je Beate Gminder, glasnogovornica EC-a za zdravlje, zaštitu potrošača, poljoprivredu i okoliš.

U nas još nije zabilježen ni jedan slučaj kravljeg ludila, a do sada je u Hrvatskom veterinarskom institutu prekontrolirano više od 17.000 uzoraka goveda starijih od 30 mjeseci. Procjenu od ugroženosti Europska komisija je izrađivala više od dvije godine i Hrvatska je svrstana u treću kategoriju i zbog pojave ludila u zemljama u okruženju. Širenje bolesti u Sloveniji, Austriji, Slovačkoj uvelike su kumovali da naša zemlja bude umjesto u drugoj u trećoj rizičnoj grupi. Tako procjenu Europskog povjerenstva tumače u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, gdje dodaju kako se od 1996. godine provode mjere za sprečavanja pojave i unošenja kravljeg ludila.

- Europsko pojverenstvo je zaključilo kako jedino Norveška može biti u prvoj skupini tzv. neugorženih zemalja. Mi smo se zalagali da naša zemlja bude svrstana u drugu kategoriju, ali nažalost, zbog okruženja i sve oštrijih mjera zaštite, svrstani smo u treću kategoriju - objasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Osim kontrole tkiva goveda starijih od 30 mjeseci, Ministarstvo poljoprivrede je do sada zabranilo uvoz govedine i proizvoda od goveđeg mesa iz dvadesetak zemalja, te je zabranilo upotrebu mesno-koštanog brašna za čije je uništenje utrošeno više od 40 milijuna kuna.

S. de Prato

Pogledajte na vecernji.hr