posljednje pripreme

Kreće prodaja narodnih obveznica: Ministar objavio detalje, minimalni ulog bit će 500 eura

Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Kreće prodaja narodnih obveznica: Ministar objavio detalje, minimalni ulog bit će 500 eura
16.02.2023.
u 10:21
Obveznice su, a posebno one državne, jedan od najsigurnijih oblika ulaganja, no svaki oblik ulaganja nosi rizike, pa tako ni obveznica nije u potpunosti nerizična. Rizik se ogleda se u mogućnosti promjene cijene obveznice za vrijeme trajanja roka dospijeća. Oni koji će kupiti državne obveznice ostvarit će prinos ako obveznicu budu držali do isteka roka dospijeća, kazao je ministar Primorac
Pogledaj originalni članak

Na sjednici Vlade ministar financija Marko Primorac iznio je detalje o planiranom pokretanju emisije državnih obveznica. "Pokrećemo nešto što nije bila dosad praksa u Hrvatskoj, premda takva praksa postoji u nizu drugih zemalja, čime želimo dinamizirati domaće tržište kapitala, želimo poslati poruku povjerenja u državne obveznice, u naše javne financije", kazao je premijer Andrej Plenković.  

Obavljaju se posljednje pripreme za emisiju državnih obveznica, kazao je ministar financija. "To je financijski instrument koji jamči kupcu isplatu kuponske kamate predviđenom dinamikom i isplatu glavnice po isteku roka dospijeća obveznice.  Obveznice su, a posebno one državne, jedan od najsigurnijih oblika ulaganja, no svaki oblik ulaganja nosi rizike, pa tako ni obveznica nije u potpunosti nerizična. Rizik se ogleda se u mogućnosti promjene cijene obveznice za vrijeme trajanja roka dospijeća. Oni koji će kupiti državne obveznice ostvarit će prinos ako obveznicu budu držali do isteka roka dospijeća, kazao je ministar Primorac

"Rok dospijeća naše obveznice bit će dvije godine s obzirom na to da participiraju i građani. Smatramo da je rok razuman i omogućuje građanima sudjelovanje i držanje te obveznice do isteka roka dospijeća. U tom trenutku očekivani prinos bit će jednak onom stvarnom iznosu, dakle građani koji budu obveznice držali do dospijeća, ostvarit će sigurno kuponsku kamatnu stopu koja će se isplaćivati na godišnjoj razini i sigurno će ostvariti po isteku roka dospijeća onaj nominalni iznos", kazao je Primorac. 

"Oni koji obveznicu budu htjeli prodati na sekundarnom tržištu, ti građani mogu biti suočeni s promjenama cijena, ona može biti veća ili manja, i u tom slučaju postoji određeni minimalni rizik da neće dobiti onaj iznos koji su inicijalno uložili", dodao je ministar. 

"Minimalni ulog bit će 500 eura, smatrali smo da je to primjeren iznos", dodao je ministar. Što se tiče kamatne stope, ministar je rekao da još sa sigurnošću ne može mnogo reći o tome, ali ono što može reći jest da će ta kamata biti viša od tri posto prema sadašnjim informacijama.

"Građani će prije samog upisa dobiti informaciju o minimalnoj kamatnoj stopi. Prilikom objave javnog poziva koji će biti objavljen na stranicama Ministarstva financija i Zagrebačke burze, a u tom javnom pozivu bit će navedena minimalna kamatna stopa. Znači, prinos može biti takav ili veći", kazao je Primorac.  

"Ciljana je vrijednost milijardu eura, namjeravamo prikupiti milijardu eura. Uz građane sve ono što ostane moći će upisati i institucionalni investitori", kazao je ministar. 

Upis ide u dva kruga za građane te će se obavljati u poslovnicama banaka. Prvi krug za građane trajat će od 22. veljače u 8 sati ujutro do 1. ožujka u 20 sati u poslovnicama banaka koje će biti agenti i suaranžeri, kazao je ministar. Drugi krug nakon toga će trajati samo jedan dan za institucionalne investitore.

Tijekom dana bit će objavljen dokument, a 20. veljače bit će objavljen javni poziv. Oko 500 poslovnica bit će na području cijele Hrvatske. 

povjerenje građana

Narodna obveznica na testu: Što novo zaduživanje donosi narodu, a što financijskim posrednicima?

Pojednostavljeni odgovor mogao bi glasiti da građanima donosi mogućnost izravnog ulaganja u financijski instrument jednako siguran kao štednja, a s bitno višom kamatom i bez visokih naknada koje inače za takva ulaganja plaćaju posrednicima, javnim financijama financiranje duga na domaćem tržištu smanjuje izloženost stranim investitorima i njihovim pritiscima, a bankama, investicijskim fondovima i ostalim financijskim posrednicima izbija dio naknada

 

 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar spremno zidam
spremno zidam
10:31 16.02.2023.

Nagradno pitanje : imam 100.000€ ustedjevine. Hocu li: a) kupiti drzavne obveznice i zaraditi 3.000 EUR godisnje kroz naredne 2 godine i usput se izloziti inflaciji, bankrotu drzave i slicnim rizicima nad kojima nemam kontrolu, ili cu: b) kupiti stan od 40m2 u Zagrebu, iznajmiti ga za 550 € i zaraditi 6.600 EUR godisnje, kroz onoliko godina koliko zelim, bez prakticki ikakvog izlaganja riziku, a zaradu cu dobivati svaki mjesec, u gotovini, u jednakim obrocima, a pritom cu vjerojatno zaraditi i na porastu vrijednosti nekretnine. Stvarno ne znam sto da radim.

EL
elcroata283
10:51 16.02.2023.

Nisam ekonomist, ali ako je kamata 3 posto a inflacija 13 posto kakva je onda tu zarada. Znači za dvije godine ću na 1000 eura zaraditi 60 eura, a zbog inflacije ću izgubiti 230 eura!

Avatar fidelio
fidelio
10:57 16.02.2023.

Znaci, ja dam svoju lovu, oni mi daju papir, pa onda ja poslije platim porez s kojim ce oni vratiti meni tu lovu i nekakvu kamatu. A za to vrijeme, oni ce moju lovu koristiti za izvlacenje iz proracuna. Gdje da potpisem?