NA AKUMULACIJSKOM JEZERU DUBRAVA

Krenula akcija micanja ilegalnih nastamba za odstrel ptica, pronađene i mreže za krivoribolov

Foto: Udruga Biom
Foto: Udruga Biom
Foto: Udruga Biom
Foto: Udruga Biom
Foto: Udruga Biom
Foto: Udruga Biom
Foto: Udruga Biom
15.03.2021.
u 16:21
Zajedničkim nadzorom s lovnim inspektorom utvrđeno je postojanje 7 objekata
Pogledaj originalni članak

Zbog velikog broja pataka i gusaka koje zimuju na području akumulacijskog jezera hidroelektrane Dubrava u blizini Preloga, tamošnji lovci iskoristili su priliku i bespravno gradili čeke koje se koriste za ilegalni odsrel ptica. Nakon prijave udruge Biom, početkom ožujka krenula je akcija micanja čeka, a dosad je maknuto njih već pet.

- Ovaj, kao i nedavni slučaj uklanjanja ilegalnih objekata za krivolov, potiču nas na stvaranje prijedloga službenog protokola za postupanje u sličnim situacijama. Prije dvije godine na akumulaciji Dubrava čulo se više od 150 pucnjeva u jako kratkom roku, znamo i za slučajeve stradanja strogo zaštićenih vrsta kao su siva guska ili patka žličarka. Ponekad bi čeke bile aktivne za ubijanje guski čak i kad lovnih vrsta guski ne bi bilo na jezeru. Hrvatska treba Nacionalni akcijski plan za suzbijanje krivolova da se osnaže institucije za provođenje zakona, izjavio je Boleslaw Slocinski iz udruge Biom.

Foto: Udruga Biom
Foto: Udruga Biom
Foto: Udruga Biom
Foto: Udruga Biom
Foto: Udruga Biom
Foto: Udruga Biom
Foto: Udruga Biom

Akciju je, uz podršku udruge Biom i Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Čakovec (HGSS), te suglasnost HEP-a kao zakonskog upravljača područjem, provela JU Međimurska priroda u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, na čijem je području bio veći dio čeka.

Zajedničkim nadzorom s lovnim inspektorom utvrđeno je postojanje 7 objekata, od kojih 3 na području Međimurske županije, a 4 na području Varaždinske županije.

Iako je  zabranjeno i korištenje mreža na svim slatkovodnim površinama, u prolazu između dvije čeke čuvari prirode su naišli na mrežu za krivoribolov. Ispušteno je deset šarana, a mreža je predana ribočuvaru.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.