USKOK TVRDI DA JE DAVAO MITO

Kreši Peteku iz afere Janaf produljen istražni zatvor za još mjesec dana

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
petek
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
petek
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
petek
17.12.2020.
u 16:30
Prema tvrdnjama USKOK-a, on je osoba koja je 1,9 milijuna kuna mita dao Draganu Kovačeviću, sada već bivšem predsjedniku uprave Janafa kako bi njegova tvrtka dobila 40 kuna milijuna vrijedne poslove s Janafom.
Pogledaj originalni članak

Krešo Petek, vlasnik Elektrocentra Petek, jedini je od osumnjičenika u aferi Janaf, koji je još uvijek u istražnom zatvoru. Istražni zatvor određen mu je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja.

USKOK je za njega tražio produljenje istražnog zatvora, a sudac istrage mu  je istražni zatvor produljio za još mjesec dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Kako je odbijen zahtjev za produljenjem zbog ponavljanja djela, USKOK će se na taj dio žaliti. Petek je inače, barem što se tiče istražitelja, glavna karika afere Janaf.

Prema tvrdnjama USKOK-a, on je osoba koja je 1,9 milijuna kuna mita dao Draganu Kovačeviću, sada već bivšem predsjedniku uprave Janafa kako bi njegova tvrtka dobila 40 kuna milijuna vrijedne poslove s Janafom. Sumnjiči ga se i da je sa 100.000 kuna pokušao podmititi Vinka Grgića, SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške. Nadalje, sumnjiči ga se i da je od Dražena Barišića, HDZ-ovog gradonačelnika Velik Gorice tražio da mu pomogne oko dobivanja poslova u tom gradu.

Tijekom izvida, koji su trajali oko godinu dana Petekovi razgovori bili su tajno snimani, dok je on sam bio tajno praćen. Iz tih tajno snimljenih razgovora proizlazi da je kontaktirao i s Grgićem i s Barišićem te se s njima sastajao. Navodno mito Kovačeviću je predao u Klubu u Slovenskoj. Kovačević niječe da je mito primio, a i Petekov branitelj Veljko Miljević tvrdi da je sporno samo 20 minuta te da istražitelji ne mogu dokazati da je do primopredaje novca došlo. S druge strane, istražitelji su Peteka snimili dok je u svojoj banci naručivao novac, a suma tog novca odgovara navodnom mitu za Kovačevića.

Osim toga, nakon što je podigao novac, našao se s Kovačevićem, a nakon tog sastanka s njim, otišao je u Janaf.  Do sastanka je došlo na Martinje lani, a Petek je u Klub ušao s jednom vrećicom,  a izašao bez nje, pa istražitelji sumnjaju da je tada Kovačeviću predao novac. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

OB
obican
16:42 17.12.2020.

E moj Peto. Da si ti jamio upola ko ovi bio bi danas slobodan. Pa se i ubuduce zadovoljavaj sicom i nemoj dati potrebitima

DU
Deleted user
17:11 17.12.2020.

Ovo kao na Siciliji... ovaj sto je morao potplatiti da bi dobio posao i nahranio obitelj i radnike ostaje u pritvoru, a svi ovi koji su uzimali mito a rade za drzavu, na slobodi i vec daju izjave u medijima i oni ne utjecu na svjedoke ????

Avatar TheJack
TheJack
16:45 17.12.2020.

Znaci Kreso je na..... Na kraju ce biti, ili da su u vrecici bili cvarci, ili da mu se jednostavno zametnula.