IZ VELIKE GORICE

Kuhar s balkona je magistar elektroakustike i neokrunjeni kraj roštilja

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
rostilj
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
rostilj
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
rostilj
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
rostilj
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
rostilj
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
rostilj
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
rostilj
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
rostilj
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
rostilj
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
rostilj
04.08.2020.
u 08:29
U jednoj ulici u Velikoj Gorici svim poznanicima ‘cure sline.’ Tamo, na trećem katu i svom balkonu kuha Davor Šušković.
Pogledaj originalni članak

Znaš da ćeš umrijeti od toliko roštilja, to mi, u polušali, govore prijatelji, a ja odgovaram: “Umrijet ćete i vi, ali ni blizu nećete pojesti toliko finog mesa kao ja” – kroz smijeh kaže 36-godišnji Davor Šušković okrećući na roštilju na svom balkonu pljeskavicu za burger. Davor Šušković u kratkom je vremenu postao poznati kralj roštilja ne samo na području Velike Gorice, gdje živi i roštilja na svom balkonu, već diljem Hrvatske.

Diplomirani FER-ovac

A čim zaokreneš u Ulicu Fausta Vrančića u Velikoj Gorici, osjetiš miris finog roštilja koji dolazi iz improviziranog “balkonskog restorana” s trećeg kata gdje Davor živi s obitelji: suprugom Ivanom i sedmogodišnjim Lukom i trogodišnjom Dunjom. Davor nije školovani kuhar, već je počeo kuhati isključivo iz ljubavi prema roštilju. Ima diplomu Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, trenutačno je na doktoratu i radi u tvrtki koja se bavi prodajom slušnih pomagala. Usto, kao vanjski suradnik predaje na Filozofskom fakultetu i Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Međutim, već više od tri godine strastveno ‘istražuje’ vrhunske komade mesa te je zbog velike ljubavi prema roštilju prošao Weberovu Grill akademiju.

– Imam dva roštilja. Sva je oprema pomična i koristim je i na drugim lokacijama, ali identično izgleda kad kuham na svom balkonu ili na festivalima. Onaj tko naručuje hranu kod mene uvijek može doći i vidjeti kako se radi – kaže Davor i dodaje kako pazi na sve, a čak i za druženja s prijateljima hranu priprema u rukavicama.

– Kada probaju moju hranu, svi se iznenade kako je to moj hobi. Jako volim svoj posao vezan uz elektroakustiku, koju sam magistrirao. Malo je ljudi koji se bave sluhom s tehničke strane i tu ima jako puno mjesta za napredak, i kod nas i u svijetu – objašnjava Davor dok mu supruga Ivana dodaje burgere, a on odmah svoju uspjeh pripisuje njoj: – Na prvu radionicu roštilja prijavila me supruga koja je prva svjedočila mom talentu – kroz smijeh govori Davor. Kada je prijateljima rekao da bi išao na Weberovu radionicu, svi su komentirali “što ću ja tamo, nema mene što netko učiti roštiljati”.

NEVEN PELICARIĆ

Hrvatski veleposlanik u Vatikanu vrsni je kuhar koji sam priprema jela na svečanim primanjima

Na meniju za prvo postkorona okupljanje veleposlanika u Vatikanu za predjelo su bile istarske salame i kobasica od boškarina, istarski pršut, kravlja i kozja skuta s medom, sir s tartufima i istarsko maslinovo ulje, zatim carpaccio od jastoga i vrganja te vinaigrette od agruma, obrazine istarskog goveda boškarina s pireom od krumpira s tartufima, a pila su se vrhunska vina iz Istre.

– Na Weberovoj radionici, iako sam i sam mislio da puno znam, još sam jako puno novog naučio i u samo tri godine postao stručnjak za posebne komade mesa, ugljen, vatru, marinadu, suho zrenje, sporo kuhanje, metode direktnog i indirektnog pečenja… Tamo smo pekli pile na limenci piva, pizzu, burgere, rižoto sa škampima, desert s bananama, ribu i steakove, govori Davor ističući kako su steakovi bili okidač, a onda je krenuo eksperimentirati. Davor je s Goranom Vrabecom, koji vodi brend Volim ljuto i trgovinu u zagrebačkoj Ilici s craft pivom, umacima i začinima iz cijelog svijeta, ali i onima koje sam radi, pokrenuo projekt BBQ Hot Yard, koji dokazuje što sve (osim naše tradicije) roštilj može biti. Aktivan je i na Instagramu gdje, pod imenom Davor’s Quadrillage, objavljuje sve svoje specijalitete.

Prijatelji su često na čekanju

– Kada sam otvarao Instagram, bio sam svjestan da radim nešto što je rijetko kod nas i htio sam odabrati ime koje će trajati. Bilo je mnogo ideja, ali kada sam naišao na Quadrillage, znao sam da je to – to. Otkrio mi je tu riječ Jamie Purviance, poznati Weberov chef s velikim brojem objavljenih kuharica. Gledao sam jedan njegov YouTube video o pripremi Ribeye steaka u kojem se spomenuo Quadrillage, što je oznaka za tragove rešetke na mesu – objašnjava Davor.

– Prijatelji me uvijek zovu kada rade roštilj, volim peći za osobe koje poznajem, ali ne stignem svuda, jer sam tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci stalno po festivalima ili privatnim događanjima uz BBQ Hot Yard team – govori Davor, koji je sada već okupio ekipu s kojom može raditi evente za stotinjak ljudi, s osam sljedova jela, cjelodnevne evente...

– Sve se dobro razvilo. Nikada nismo dobili više pohvala za burger nego za naš Zmajček. Napravili smo ih 100 komada, a kada su ga probali, ljudi su se vraćali pohvaliti nas. To je ono zbog čega radim. To nas tjera naprijed, to je odličan je osjećaj – govori Davor koji ima mnogo planova, a jedan od njih je i otvaranje restorana.

– Naši ljudi zaslužuju mjesto s vrhunskom ponudom roštilja, a trenutačno na našim prostorima nema pravog ‘smoke housea’ unatoč tome što postoje vrhunski ‘steak houseovi’ – uvjeren je Davor ističući kako će do otvaranja restorana svoje specijalitete i dalje pripremati na balkonu. Ljubav prema roštilju Davor je prenio i na svoju djecu. Naime, dok Davor svoj roštilj sprema na balkonu, Luka i Dunja su vrijedni u svojoj” dječjoj kuhinji” te, oponašajući oca, plastičnim hvataljkama okreću svoje “gumene” burgere. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.