Stotinjak profesionalnih kuhara iz Velike Britanije pobunilo se protiv uredbe EU koju nazivaju “birokratskom noćnom morom”.
Riječ je o Uredbi o informiranju potrošača o hrani, koja je stupila na snagu 13. prosinca 2014. i prema kojoj restorani više ne mogu jednostavno napisati da neka od njihovih jela sadrže sastojke na koje neki ljudi mogu biti alergični, već moraju za svako jelo točno izračunati sadrži li i u kojoj količini neki od alergena.
Kuhari se ne žale samo zbog novih troškova koje im to stvara nego i zbog toga što će uredba “umanjiti spontanost, kreativnost i inovativnost u restoranima”.
>> Komisija tuži zemlje članice Sudu EU, ali Hrvatsku nije još nijednom
>> EK će izbaciti Srbiju iz bezviznog režima ne smanji li broj azilanata
Enciklopedijski primjerak dezinformacije u medijima. Naime, nije istina da su restorani dužni "za svako jelo točno izračunati sadrži li i u kojoj količini neki od alergena" (kako se IZRAČUNAVA sadrži li jelo alergen?), već su ih dužni samo s utvrđene liste od 13 najčešćih poimence NAVESTI uz jelo. Umjesto da prenose ovakve svinjarije, mediji bi mogli i trebali pozdraviti odluku koja će pomoći ljudima s prehrambenim alergijama sigurnu konzumaciju hrane izvan svoje kuće. Link na Uredbu u pitanju: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R1169&from=HR