Iako je stota obljetnica tragičnog potonuća Titanica tek za dvije godine, već su naveliko počele pripreme za njeno obilježavanje. Tako se ovih dana na policama knjižara našla kuharica u kojoj su sabrani recepti za sva jela koja su putnici s Titanica jeli na svome putovanju, a osobita pozornost posvećena je posljednjoj večeri koju su pojeli prije nego što je brod udario u santu leda.
Zanimljivo je i to da je kuharicu napisala Yvonne Hume, pranećakinja prvog violinista iz Titanicova orkestra koji nije preživio nesreću. U kuharici su se, uz birana fina jela koja su jeli putnici iz prve klase, našli i recepti za ona jela što su konzumirali oni slabije platežene moći, odnosno putnici iz druge i treće klase. Tako su se u prvoj klasi jele oštrige, mladi pečeni golubovi i piletina à la lyonnaise. Druga klasa sladila se pečenim haringama s ljutim umakom, a treća klasa uživala je u goveđem gulašu i kolaču od šljiva.
No najzanimljivi je je upravo meni posljednje večere na Titanicu. Oni najbogatiji, koji su prema današnjoj vrijednosti izdvojili oko 75 tisuća eura, jeli su filet mignon Lili s paštetom od guščjih jetara, a oni koji su putovali trećom klasom večerali su juhu od povrća sa seljačkim biskvitima.
Autorica kuharice došla je do svih menija i angažirala vrhunske kuhare da vjerno rekonstruraju recepte. Oni će poslužiti i za kuhanje hrane na krstarenju kojim će se obilježiti 100. obljetnica potonuća Titanica. Brod Balmoral krenut će istom putanjom kao Titanic, a za vrijeme plovidbe pokušat će se rekonstruirati ono što se na kobnom putovanju događalo. Više od 60 posto mjesta, kojih ukupno ima 1300, već je rasprodano i to za 6000 funti. Iako mnogi tvrde da se radi o morbidnom pothvatu, interes za njega je ogroman.