Titanic

Kuharica s receptima za jela koja su se posluživala na Titanicu

Foto: arhivska fotografija
Kuharica s receptima za jela koja su se posluživala na Titanicu
15.03.2010.
u 15:52
Autorica kuharice Yvonne Hume pranećakinja je prvog violinista orkestra s Titanica.
Pogledaj originalni članak

Iako je stota obljetnica tragičnog potonuća Titanica tek za dvije godine, već su naveliko počele pripreme za njeno obilježavanje. Tako se ovih dana na policama knjižara našla kuharica u kojoj su sabrani recepti za sva jela koja su putnici s Titanica jeli na svome putovanju, a osobita pozornost posvećena je posljednjoj večeri koju su pojeli prije nego što je brod udario u santu leda.

Zanimljivo je i to da je kuharicu napisala Yvonne Hume, pranećakinja prvog violinista iz Titanicova orkestra koji nije preživio nesreću. U kuharici su se, uz birana fina jela koja su jeli putnici iz prve klase, našli i recepti za ona jela što su konzumirali oni slabije platežene moći, odnosno putnici iz druge i treće klase. Tako su se u prvoj klasi jele oštrige, mladi pečeni golubovi i piletina à la lyonnaise. Druga klasa sladila se pečenim haringama s ljutim umakom, a treća klasa uživala je u goveđem gulašu i kolaču od šljiva.

No najzanimljivi je je upravo meni posljednje večere na Titanicu. Oni najbogatiji, koji su prema današnjoj vrijednosti izdvojili oko 75 tisuća eura, jeli su filet mignon Lili s paštetom od guščjih jetara, a oni koji su putovali trećom klasom večerali su juhu od povrća sa seljačkim biskvitima.

Autorica kuharice došla je do svih menija i angažirala vrhunske kuhare da vjerno rekonstruraju recepte. Oni će poslužiti i za kuhanje hrane na krstarenju kojim će se obilježiti 100. obljetnica potonuća Titanica. Brod Balmoral krenut će istom putanjom kao Titanic, a za vrijeme plovidbe pokušat će se rekonstruirati ono što se na kobnom putovanju događalo. Više od 60 posto mjesta, kojih ukupno ima 1300, već je rasprodano i to za 6000 funti. Iako mnogi tvrde da se radi o morbidnom pothvatu, interes za njega je ogroman.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.