Pišite vladi

Laburisti prikupili 61.600 potpisa za smjenu Vlade

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Laburisti prikupili 61.600 potpisa za smjenu Vlade
22.02.2011.
u 12:35
Lesar je dodao da su u premijerkin ured javili koliko je potpisa skupljeno te su zamolili da ih premijerka primi kako bi joj predali pisma.
Pogledaj originalni članak

U građanskoj akciji laburista pod nazivom "Pišite Vladi – ostavka!" koja se od 1. do 19. veljače odvijala u 49 gradova Hrvatski laburisti prikupili su 61.621 potpis.

– Ovo je prva ovakva politička akcija u Hrvatskoj od osamostaljenja i njome smo jako zadovoljni. Ona nema pravno-formalni učinak, ali se temeljila na ustavnom pravu da građani izraze svoje nezadovoljstvo. Sva ova potpisana pisma za nas znače kao da se pred Vladom na Markovu trgu skupilo više od 61 tisuću prosvjednika koji traže ostavku Vlade na čelu s Jadrankom Kosor. Nismo se skrivali ni iza koga ni čega te, osim građana Hrvatske, nikoga nismo zvali da nas podupre. Zahvaljujemo svima koji su potpisali pismo, ali i onima koji nisu i onima koji su nam rekli da bi rado potpisali, ali ne smiju jer bi njihov potpis i podaci mogli biti jedan od kriterija zbog kojeg bi možda mogli ostati bez posla – kazao je na konferenciji predsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada Dragutin Lesar ispred kojeg je stajala prikupljena hrpa potpisanih pisama.

Obavijestili premijerku o broju nezadovoljnika

Lesar je dodao da su danas u premijerkin ured javili koliko je potpisa sakupljeno te su zamolili da ih premijerka primi kako bi joj predali pisma.

– Ako do četvrtka do 13 sati ne dobijemo odgovor i termin, sva ćemo ova pisma odnijeti u Vladu i tamo ih nekome predati. Taj bismo razgovor iskoristili da damo premijerki dva prijedloga za rješavanje problema u gospodarstvu. Kako u Hrvatskoj postoji 36 milijardi kuna neplaćenih računa, predložili bismo zakon o prebijanju dugova i donošenje zakona o rokovima plaćanja kako dugovi ne bi narasli na ovako velike iznose – kazao je Lesar i dodao da bi on, da je premijer i da je prikupljeno 10 tisuća potpisa nezadovoljnih njegovim radom, iz moralnih razloga podnio ostavku.

Prema riječima čelnika laburista, najviše potpisa, više od 20 tisuća, prikupljeno je u Zagrebu, dok je, uzme li se u obzir veličina područja i broj stanovnika, najveći odziv bio u Međimurskoj županiji. Posebno je napomenuo da je u samo dva dana, koliko im je bilo dopušteno skupljati potpise, u Zadru prikupljeno 611 potpisa.

Otkrio je da su imali problema s dobivanjem dozvola za prikupljanje potpisa i to u onim gradovima gdje je HDZ na vlasti, a i da je ponegdje oko štandova bilo ljudi koji su im govorili da ruše državu. Upitan misli li da je zbog općeg stanja u državi i sve težeg života moguće da nezadovoljstvo građana preraste u masovniji izlazak na ulice i prosvjede, Lesar je uzvratio:

– Kada strah preraste u bunt, dovoljna je i neka sitnica da do toga i dođe. A količina straha sad je tolika da bi se mogla pretvoriti upravo u takav bunt i inat.

Inače, današnju konferenciju i otkrivanje brojke potpisa građana laburisti su održali prvi put u svome novom uredu na zagrebačkoj Ilici. Ured su dobili od države, a ne od Grada Zagreba koji ih je odbio.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

UK
Ugo Kajvez
18:30 22.02.2011.

Prdite na vjetar, ............ mogli ste u sabor poslati tucet rola WC papira, .. ista će biti učinkovitost .......

Avatar bakunjin
bakunjin
16:00 22.02.2011.

ajde zgodno

UT
utatica
19:55 22.02.2011.

ajme debilane!