Izlagači iz cijele Hrvatske, ali i susjednih nam zemalja, njih oko 270, 16. je godinu za redom izložilo svoje proizvode na vrlo uspješnoj manifestaciji "Jesen u Lici" koja se ove godine, po prvi puta, održava tri dana. Program je vrlo bogat, od nastupa tamburaških sastava, mnogih KUD-ova, prezentacije filma "Priča o Lici i Ličanima u Slavoniji, izložbe ovaca, ali i za izlagače domaćih proizvoda najvažnije, ocjenjivanje najboljih sireva, meda i rakije.
Ono što nije moglo promaknuti niti jednom posjetitelju prvoga dana "Jeseni u Lici" su sretna lica izlagača od kojih mnogi dolaze nekoliko godina za redom i svi u glas se slažu da im je u Gospiću najljepše. Tako smo upoznali zaljubljenika u ručno izrađeni nakit koji je došao sa Šolte. Svoj nakit izrađuje od drva masline, ali i kore kokošjeg jajeta, smole te sitnih školjaka koje isplivaju po šoltanskim plažama.
- Dolazimo s otoka Šolte, udruga smo "Šoltaart" i ovdje smo već treću godinu. Ovo mi je definitivno najbolji sajam u Hrvatskoj. Najviše štandova prekriveno je staklenkama i staklenim bocama punih zdravih džemova i sokova od malina, kupina, bazge, drena, šipka... - OPG Žarak iz Perušića bavi se sa svim poljoprivrednim proizvodima koje uberemo kao što su šipak, dren, šljiva, šumski plodovi, a i kolače pečemo na tradicionalan način. Upravo je jedan poseban kolač plijenio pažnju njihovoga štanda - kolač od krumpira. - Krumpir u Lici je jako zastupljen, nema obroka u kojem ga ne koristimo pa sam malo dala mašti na volju da napravim jedan kolač od krumpira na moderniji način s malo dodataka poput čokolade, lješnjaka, oraha. Svi su zadovoljni, ali nitko ne može ocijeniti od čega je, s osmijehom nam priča Ana Žarak.
Štand sa soparnikom OPG-a iz općine Omiš također se nije mogao zaobići. - Soparnik je iz nekadašnje poljičke republike. Došli smo ovdje drugi puta. Lani smo prodali sve tako da su i Ličani oduševljeni poljičkim soparnikom. Ja sam na dosta sajmova od Dubrovnika do Zagreba, a ovo je jedna od boljih organizacija koju sam vidio. - Pravim ručne radove od vune, sve znam, od šišanja ovaca, pranja, češljanja vune, tkanja, cijeli proces. Svake godine izlažem na Jeseni u Lici, kazala nam je Anka Baričević iz Gospića. A na sajmu su i Slavonci sa svojim suhomesnatim proizvodima među kojima za oko zapinju proizvodi od mesa medvjeda i jelena.
- Bavim se tradicionalnom proizvodnjom suhomesnatih proizvoda, od kulena, kobasice, slanine i najprodavanije robe čvaraka ili kako u Gospiću kažu žmare. Prvi puta sam došao prije četiri godine i planiram dolaziti sljedećih 15 jer ovo je najljepši sajam po toplini i dobroti ljudi. U Gospić je stigao i Frane Krpan Brusin iz Lipača, sa stalnom adresom u Americi, lički Amerikanac o kojem smo pisali prije dvije godine. Sa svojom zapregom, ali ovaj puta bez konja, s kojima je prije dvije godine krenuo na putovanje kirijaškim stazama preko Velebita u Benkovac, putevima kojima su njegov otac i djed godinama odlazili na sajam.