novi genijalci

Lista najinteligentnijih morat će se revidirati imenima naših čitatelja

Foto: Marko Prpić/Pixsell
Domagoj Lasić (1)
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Domagoj Lasić (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
ivan ivec
30.11.2012.
u 12:00
Đacima u srednjoj školi općenito treba dati više vremena da promisle i naučiti ih da ne bubaju formule napamet, savjetuje odlikaš koji je nabolje riješio zahtjevni Daster u izazovu na koji smo vas pozvali prije tri tjedna
Pogledaj originalni članak

Domagoju Lasiću tek je 16 godina, a njegov je IQ čak 170! Dokazao je to rješavajući testove za mjerenje kvocijenta inteligencije koje smo objavili u Večernjem listu – i tako otkrili nove hrvatske genijalce.

Nakon što smo vas prije tri tjedna upravo u nedjeljnome izdanju izazvali da se okušate u zadacima što ih je osmislio profesor matematike Ivan Ivec, koji je s IQ-om od 169 uvršten na listu 16 najinteligentnijih Zemljana, rezultati koji su pristigli, a za stotinu Večernjakovih čitatelja testove je ocijenio njihov autor, izazvali su oduševljenje.

Zahtjevan test nazvan Daster najbolje je svladao učenik trećeg razreda II. gimnazije u Zagrebu, pri čemu njegov IQ od 170 premašuje i kvocijent inteligencije prof. Iveca. Domagoj Lasić riješio je i test nazvan Numerus light, a za provjeru inteligencije u oba trebalo mu je nešto više od tjedan dana. I baš nikome nije rekao da testira svoj IQ.

– Ne znam to objasniti. Jednostavno volim misliti – kaže maloljetni genijalac, koji obožava matematiku, fiziku, kemiju i geografiju. Iz svih tih predmeta svake godine odlazi na natjecanja, i tako još od osnovne škole.

Želio bi istraživati

– Matematika je jednostavno predmet koji im smisla. I izvan nastave rješavam teže zadatke kako bih se pripremio za natjecanja. Zadovoljan sam kad uspijem doći do rezultata – ističe Domagoj.

Vijest da je najbolje riješio IQ test podijelio je samo sa svojom obitelji – mlađim bratom Petrom i ocem Damirom, no to priznanje, iako je ugodno, u njegovu životu nije i neće ništa promijeniti. Svjestan je da za razliku od mnogih srednjoškolaca ne mora uložiti baš toliko vremena za svladavanje gradiva ali priznaje da pravu muku muči s odabirom zanimanja.

– Dvoumim se hoću li studirati matematiku ili fiziku. U svakom slučaju, želio bih raditi u znanosti i istraživati – kaže taj šesnaestogodišnjak.

Interes za upijanjem znanja u njemu su poticali profesori, a jedna rečenica još mu odzvanja u glavi: “Samo više vježbe dovodi do savršenstva”. Iako prolazi s odličnim uspjehom, nije mu drago da ga nazivaju “štreberom” jer ističe da uči s razumijevanjem. Njegovi prijatelji i bez mjerenja inteligencije znaju da je Domagoj genij koji im rado objašnjava teže predmete.

Od svega najviše voli – obitelj

– Kada naučim novu formulu, više me zanima kako je ona uopće nastala. Učenicima u srednjoj školi općenito treba dati više vremena da promisle i naučiti ih da formule ne bubaju na pamet. Mislim da je poanta da ih treba poticati da zajednički sudjeluju u svladavanju zadataka – zaključuje Domagoj, koji za razliku od svojih vršnjaka ne voli noćne izlaske. Draže mu je slobodno vrijeme provesti igrajući košarku i nogomet, trenirajući vaterpolo ili se jednostavno prošetati do kina.

– Htio bih ga stalno hvaliti u školi, ali onda shvatim da me zapravo svi pitaju za njega, na koga je on to tako pametan. Nakon svih tih silnih pitanja poželim pohvaliti sebe – uskače mlađi brat Petar, također odlikaš.

A Domagoj tek skromno zaključuje: – Od sve inteligencije, pameti i svega najviše volim svoju obitelj!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.