Loš omjer cijene i kvalitete

Policija radi slabije, a troši milijardu kuna više

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Policija radi slabije, a troši milijardu kuna više
29.01.2014.
u 12:45
– U 2001., najuspješnijoj policijskoj godini, proračun MUP-a iznosio je 3,1 milijardu kuna. Prošle godine, kada je efikasnost smanjena više od 30 posto, potrošena je 4,1 milijarda kuna – kaže Goran Volarević.
Pogledaj originalni članak

Manje ubojstava, imovinskih kaznenih djela i razbojništava, a više otkrivenih koruptivnih kaznenih djela, droge i trgovine ljudima – neki su od podataka koje je Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo u “Statističkom pregledu temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2013. godini”. Jesmo li prošle godine kao narod manje prelazili s druge strane zakona ili je policija efikasnija nego što je ikad bila? Dugogodišnji policijski analitičar Goran Volarević kaže da ništa od navedenog nije točno te da su prošle godine ostvareni nikad lošiji rezultati – kako u otkrivanju tako i uspješnoj razriješenosti kaznenih djela.

Velebit i Medvednica

– Uspješnost svih uređenih policijskih organizacija prati se pomoću efikasnosti u suzbijanju kriminaliteta. Pokazatelj je te efikasnosti zbroj otkrivenih kaznenih djela, uspješno razriješenih kaznenih djela te prijavljenih osoba osumnjičenih za ta kaznena djela. Od tog se zbroja oduzimaju prijave koje su državna odvjetništva odbacila – tumači Volarević metodologiju izračuna policijske efikasnosti. Po tom izračunu, policija je bila najuspješnija 2001. godine kada je ministar bio Šime Lučin. Negativan trend koji je bio na vrhuncu u mandatu Tomislava Karamarka uspio je nadmašiti jedino aktualni ministar Ranko Ostojić. Uostalom, statistike MUP-a o rezultatima rada policije i sigurnosnim pokazateljima prošle su ga godine proglasile najlošijim ministrom unutarnjih poslova od 2001. godine.

– U mandatu Tomislava Karamarka policija je 2011. godine zabilježila najlošiji rezultat u svojoj povijesti. No danas taj rezultat, u odnosu na ovaj od prošle godine, izgleda kao Velebit u odnosu na Medvednicu. Jer, otkrivenih kaznenih djela manje je 14 posto, uspješna razriješenost kaznenih djela u padu je 16,6 posto, a broj prijavljenih osoba manji je 32,9 posto. Usto se broj prijava koje su državna odvjetništva odbacila u odnosu na broj prijavljenih osoba povećao tri posto – uspoređuje Volarević Karamarkove i Ostojićeve rezultate pa kaže da je “ovakav drastičan pad efikasnosti policije ekvivalentan padu godišnje stope BDP-a od osam posto”.

Ogledalo društva

Ni to ne bi bilo najgore na području javne sigurnosti, smatra policijski analitičar, da nije u pitanju cijena tog pada:

– U 2001., najuspješnijoj policijskoj godini, proračun MUP-a iznosio je 3,1 milijardu kuna. Prošle godine, kada je efikasnost smanjena više od 30 posto, potrošena je 4,1 milijarda kuna – kaže Goran Volarević.

U MUP-u kažu da je manje prijavljenih kaznenih djela zato što se prijave “ne friziraju”. Ističu da je prošle godine ubojstava bilo manje nego ikad, naglašavaju povećan broj prijava iz nadležnosti policijskog USKOK-a, navode postotak riješenih silovanja, smanjen broj kaznenih djela koja su počinili maloljetnici...

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić kaže da je policija ogledalo društva: – Kakvo je stanje u državi, takvo je i u policiji. Teško. Nema nas dovoljno i nismo dobro opremljeni kao što se priča – rekao je Jagić.

>> Nabava skupljih terenaca: 'MUP natječaj niti provodi, niti poništava'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
13:05 29.01.2014.

Ma šta kriminal, trice i kučine, bitno da žandarmerijski kaplar Ostojić čuva ćirilične ploče, upošljava djecu krajiških milicionera i uhljebljuje po partijskoj liniji.

OS
osica
13:11 29.01.2014.

" jasno za to je kriv HDZ-" pohvatali su ih i strpali u Remetinac i sad ovi nemaju koga hvatati. Zuje okolo a "ništa ne nađu - a to je trošak."

Avatar tituš
tituš
15:34 29.01.2014.

Koliko je ministar revan, a sudeći prema sinoć emitiranom programu mrežeTV, u zatvorskoj ludari leži i pravednik Marko Francišković. Sloboda svima, sloboda nevinima, sloboda žrtvama sumanutih i ideološki zaslijepljenih vlastodržaca!