HRVATSKA - HAAG

Lučin: Nije istina da smo skrivali Gotovinu od Haaga

02.02.2004.
u 00:00
- Hrvatska je izašla iz turbulentne faze odnosa s haaškim tužiteljstvom - kaže ministrica Vesna Škare-Ožbolt
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je izašla iz turbulentne faze odnosa s haaškim tužiteljstvom, ocjenjuje ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt nakon nastupa glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte na Hrvatskoj televiziji.

Osposobljavanje sudaca

- Čini mi se da je Hrvatska na dobru putu pravne suradnje s Haaškim sudom. Prihvatit ćemo ono što je glavna haaška tužiteljica najavila, a to je mogućnost da hrvatski sudovi sude za ratne zločine. Poradit ćemo na osposobljavanju sudaca, tužitelja i policije kako bi hrvatsko pravosuđe moglo obaviti taj posao - kaže ministrica pravosuđa, ističući da očekuje korektnu suradnju s haaškim tužiteljstvom. Hrvatska će ubuduće redovito pripremati izvještaj o suradnji, koji će biti istinit i korektan. Uskoro će se sastati novoimenovani Savjet za suradnju s Haaškim sudom, najavljuje Vesna Škare-Ožbolt.

Pozdravljajući optimistične najave Carle del Ponte o budućoj hrvatsko-haaškoj suradnji, bivši ministar unutarnjih poslova, a danas SDP-ov saborski zastupnik Šime Lučin, reagira na onaj dio intervjua u kojem glavna haaška tužiteljica kaže da u siječnju nije imala informacije o Gotovini, ali da je "prošlu godinu bio u Hrvatskoj, dobro zaštićen".

- Kad je riječ o legalnim institucijama i tijelima Vlade, vlast ne samo da nije štitila Gotovinu nego je radila sve da ga pronađemo i da ispunimo uhidbeni nalog - kaže Šime Lučin. - Ako je gospođa Del Ponte imala informaciju o tome da je Gotovina u Hrvatskoj, zašto ni u jednom slučaju nije o tome informirala Vladu, nego bi s tom informacijom izlazila post festum, nakon mjesec ili dva kad bi došla u Zagreb ili kad bi njoj to trebalo? A ta njezina post festum informacija do tada bi u pravilu bila provjerena i demantirana.

Lučin smatra da iza spornih riječi glavne haaške tužiteljice stoje dva tumačenja. Moguće je da Carla del Ponte jednostavno ima više povjerenja u novu nego u prijašnju vladu, iako ona traje tek mjesec dana. Druga je mogućnost da su krugovi koji su prošle godine servirali tužiteljstvu informacije o Gotovini u Hrvatskoj također skloniji Sanaderovoj nego Račanovoj vladi.

Nakon mrkve batina?

- U nekoliko smo navrata utvrdili da Gotovina nije bio u Hrvatskoj i dokazali da informacije kojima gospođa Del Ponte raspolaže nisu istinite. Možda ona sada prema Hrvatskoj primjenjuje sistem mrkve, a hoće li na red doći i batina, vidjet ćemo - zaključuje bivši ministar unutarnjih poslova, odbijajući optužbe da je skrivao Gotovinu.

Deana Knežević, Silvana Perica

Pogledajte na vecernji.hr