INTERVJU

Luka Mišetić: Tajnu bijega Gotovina će otkriti u Haagu

Foto: Foto: Patrik Macek
Luka Mišetić: Tajnu bijega Gotovina će otkriti u Haagu
10.08.2007.
u 12:59
Pogledaj originalni članak

Luka Mišetić, dugogodišnji američki odvjetnik zatočenog hrvatskog generala Ante Gotovine, ovih je dana potpisao zahtjev kojim obrana traži od sudskog vijeća u Haagu puštanje generala na privremenu slobodu. No, pod vrlo specifičnim uvjetima, s obzirom na to da je Gotovina dulje od četiri godine bio jedan od najtraženijih haaških bjegunaca.
 Gotovina sam nudi najstroži kućni pritvor, osiguranje putem elektroničkih naprava, prilaže jamstvo Sanaderove vlade i nadbiskupa zadarskog mons. Ivana Prenđe. Mnogi, međutim, sumnjičavo vrte glavom i nisu uvjereni da Gotovina ima šanse izaći na privremenu slobodu. Drugi pak kažu kako su šanse Gotovine dosad bile nikakve, a sada ipak – nekakve. Činjenica je da bi, uspije li taj transfer, očekuje se tijekom rujna, Gotovina postao i predizborni čimbenik, već samom svojom pojavom u Hrvatskoj.    

* Ante Gotovina već je dvadesetak mjeseci u pritvoru u Scheveningenu. Sada želi izaći na privremenu slobodu, jer suđenje neće početi još možda i godinu dana. Da nije bio u bijegu, vjerojatno ne bi bio u ovakvom položaju?
– Svi haaški optuženici završavaju u pritvoru, a onda neke puštaju na privremenu slobodu do početka suđenja. Činjenica je da je bijeg otegotna okolnost i da to tereti naš zahtjev. Vjerojatno bi, da nije bio u bijegu, Gotovina bio sada u istom tretmanu kao i Markač i Čermak, no teško je nagađati. General ima svoje razloge zašto se nije dobrovoljno predao.

* Zašto je Gotovina uopće bježao?
– Govorit će o tome kad sam odluči. Tek će na suđenju u Haagu u detalje objasniti zašto se nije predao. No, način na koji su postupali prema Gotovini, od hrvatske vlade do tužiteljstva u Haagu, stavljajući ga u nejednak položaj s ostalim optuženicima, doveli su do njegova bijega. Od 1998., nakon što je odbio prvi put razgovarati s haaškim istražiteljima, jer mu je to branila odluka Vlade i hrvatski zakoni, pa sve do sada, haaško tužiteljstvo nije zatražilo razgovor s njime. A razgovarali su sa svim ostalim časnicima. Da su, 2000. ili 2001., kada je Vlada skinula zabranu razgovora za časnike HV-a, tražili razgovor, duboko vjerujem da tužiteljstvo nikad ne bi podignulo optužnicu, niti bi Gotovina bježao.

* Tadašnja hrvatska vlada nije bila uključena?
– Dok se za druge časnike pregovaralo s Haagom, general je Gotovina bio potpuno izoliran. Čak ga iz Vlade RH nisu obavijestili da je optužnica protiv njega stigla u Zagreb. U takvim okolnostima, smatram da je Gotovina s razlogom zaključio da nešto tu nije u redu.

* Što to nije bilo u redu?
– Mi znamo što, no to još nije stvar za novine, nego za glavnu raspravu pred Haaškim sudom.  

* Nekome je politički odgovaralo da Gotovina nestane s javne scene?
– To je vaš zaključak. Gotovina će sam iznijeti te činjenice na glavnoj raspravi. Objasnit će da je morao bijegom pokušati se izboriti za mogućnost da se može obraniti od optužaba. Sada smo i Gotovina i mi njegovi odvjetnici sigurni da smo u stanju srušiti optužnicu u Haagu.



* Dakle, njegova je odluka o bijegu imala veze s politikom?

– Naravno da se politika stalno miješa u haaške predmete, pogotovu u Gotovinin, i to još prije podizanja optužnice. Cijeli je slučaj pod političkim pritiscima i politika je nanijela najveću štetu generalu. Da je sve ostalo na činjenicama i pravu, sigurno je da Gotovina ne bi bio optužen.

* Ima li tko u Hrvatskoj razloga strahovati od Gotovinina iskaza o tome?
– Nema se nitko razloga plašiti, Gotovina će svjedočiti o istini, objasnit će okolnosti zašto se nije mogao dragovoljno predati. Reći će da je Oluja bila legalna akcija i da su sve hrvatske institucije poduzele sve moguće mjere da bi zaštitile red i mir poslije Oluje. Ne mislim da se itko treba bojati takvog svjedočenja, no ako je netko lažno svjedočio pred Haaškim sudom, to u najvećem broju slučajeva na kraju ne prolazi...

* Svojedobno je Dražen Budiša, objašnjavajući glavne razloge izlaska iz koalicijske vlade, spomenuo da mu je rečeno kako je Carla del Ponte došla u Zagreb i najavila da će dignuti optužnicu protiv Gotovine te pitala vlast – odgovara li vam to politički?
– Znam za tu izjavu, no nisam bio nazočan, o tome trebaju svjedočiti Dražen Budiša i Goran Granić koji mu je to rekao. Ono što znam jest da ta izjava odgovara atmosferi koja je tada vladala oko Gotovine.

* Je li tada Gotovina, zajedno s generalima, pripremao državni udar?
– To je apsolutna besmislica. U ono su vrijeme generali samo upozoravali na kriminalizaciju Domovinskog rata. Oni nisu tražili vlast, niti povratak HDZ-a na vlast, nego da se spriječi ono što se na koncu i dogodilo – kriminalizacija rata, oslobodilačkih operacija HV-a i najviših časnika. Očito je da su generali shvatili što se događa i priprema i htjeli su upozoriti vlasti da se zaštite časnici, prije podizanja optužnica.

* Gdje je tijekom bijega general bio?
– Vjerujte mi, od njegova uhićenja do danas nismo trošili vrijeme na sporedne stvari, nego na kvalitetnu pripremu za suđenje. Drugo nije relevantno.

* Je li bio u Hrvatskoj?
– Očito da nije bio u Hrvatskoj, tu nije niti uhićen. A na tvrdnje glavne tužiteljice, decidirano kažem – Gotovinu nije skrivala Katolička crkva, niti je bio po samostanima.

* Slažete li se s tvrdnjom da je Carla del Ponte svoju karijeru izgradila na slučaju Gotovina?
– Ne bih se potpuno složio. No, gledajući njezin dosadašnji životopis, može se reći da je, što se tiče velikih haaških predmeta, ovaj jedan od rijetkih njezinih uspjelih. No ne mora i neće takvim i ostati. Godine  2002. događa se njezin najveći uspjeh, Milošević dolazi u Haag, a poslije to je postao upravo njezin najveći neuspjeh i katastrofa za sud. Siguran sam da će tako biti i nakon dovršetka procesa Anti Gotovini u Haagu. Bit će to neuspjeh glavne tužiteljice, jer će se dokazati da je, od 1995. do danas, Gotovina nevin čovjek i da je krivo optužen.
No, mora se priznati da je imala i određenih uspjeha – dokazala je da je u Srebrenici počinjen genocid. Martić je osuđen i dokazala je da je protiv Hrvata počinjen zločinački pothvat. No, gledajući njezin dosadašnji životopis. može se reći da je, što se tiče  haaških predmeta, ovaj je jedan od najvećih, ali sam siguran da tužiteljica neće pamtiti kao uspješan, jer će se dokazati da je, od 1995. do danas, Gotovina nevin čovjek i da je krivo optužen.

* Kako gledate na “prijateljsko-političke” posjete Gotovini u pritvoru?
– Znam sigurno da Gotovina nema namjeru od tih posjeta proizvoditi bilo kakve političke konotacije. Njegova je želja da ti posjeti ostanu prijateljski. Gotovina ima prijatelje u svim segmentima hrvatskog društva, od običnih vojnika pa do prijatelja koji se sada bave visokom politikom. Žao bi mi bilo kad bi on morao odbijati posjete prijatelja samo zato što se oni bave politikom. Ako je potrebno, general će odbiti takve posjete. No, valjda će razum pobijediti i pravilno će se procijeniti da je Ante Kotromanović Gotovinin prijatelj, jer su prošli zajedno sve fronte u Hrvatskoj, ne zato što je sada u politici.



* Zašto tražite kućni pritvor u Pakoštanima?

– Zato što je to najsigurnije mjesto za Gotovinu i obitelj. Uvjeti Haaga su da to treba biti smještaj gdje ne bi dolazilo do javnih okupljanja. U Zagrebu, zbog lokacije kuće, koja je u bliskom susjedstvu i na većoj prometnici, to bi stvaralo probleme i susjedima i Gotovini. Sigurno je da bi brojni ljudi željeli tamo dolaziti zbog posjeta. Osim toga, naš najveći interes je da Gotovina, u Hrvatskoj, može puno aktivnije sudjelovati u pripremi obrane. Vrlo je teško sada, zbog režima i uvjeta u pritvoru, to raditi. Mi, primjerice, ne možemo dovoditi sve članove našeg istražiteljskog tima, ne možemo unositi kompjutore, prikazivati videosnimke i sl. Ako je u Hrvatskoj, s Gotovinom možemo raditi dan i noć. Ono za što nam u Haagu trebaju tri-četiri mjeseca, u Pakoštanima rješavamo za dva tjedna. U Zagrebu to ne bi bilo moguće.

* Kako sada gledate na rat obrana generala koji je uzbudio hrvatsku javnost?
– Ne bih želio ponavljati razloge rata, jer bi to ponovno zaoštrilo situaciju. Cijela ta epizoda nanijela je štetu obranama generala, srušila povjerenje među obranama. Sasvim je sigurno da sada prijeti opasnost da bi to nepovjerenje i dalje moglo utjecati na predmet. Treba vidjeti da li se to povjerenje, kad se formiraju nova dva tima obrana, barem na profesionalnoj razini može vratiti, jer smatram da svi vidimo da je to u interesu generala. Suradnja. I da generali sami međusobno ne budu sukobljeni. I dalje postoji ta opasnost. U skladu s izjavom premijera Ive Sanadera otprije nekoliko mjeseci, Gotovinina obrana bila je i ostaje raspoložena za svaku vrstu suradnje s ostalim obranama. Pomoći ćemo im koliko god možemo. I kad god to oni zatraže.  

* Kako će biti riješen problem drugog vašeg odvjetnika, Grega Kehoea, kojega su Čermakova i Markačeva obrana prijavile za sukob interesa?
– Na način da će sudsko vijeće utvrditi da Kehoe kao tužitelj nije radio u ovom predmetu (Oluja) i da nije u sukobu interesa. I to mogu jamčiti.

* Svi relevantni hrvatski političari sada, uoči izbora, tvrde kako je Gotovina nevin?
– Naravno da je to ohrabrujuće. Ne iznenađuje me jer su svi u Hrvatskoj, koji su prošli rat, znali što se događa, uvidjeli tko je i kakvog je karaktera Ante Gotovina. On je čovjek koji ne bi prihvatio sudjelovanje  u  nečasnim radnjama kakve stoje u optužnici.  

* Pojavljuju se teze da Gotovinu ne mogu pustiti jer su u Hrvatskoj “moćni jataci koji će mu omogućiti novi bijeg”?
– Dakle, tu oni pretpostavljaju, prvo – da Gotovina laže, što je uvredljivo za njega. Nadalje, to bi značilo da su ti moćnici jači od hrvatske vlade i institucija države koja sada tako jako jamči za Gotovinu i sigurnost njegova povratka. To bi bila loša vijest za hrvatske institucije i njezin status kandidata za EU. Mislim da sud takvo što neće zaključiti.    

* Također se tvrdi da su jamstva nadbiskupa Ivana Prenđe ništava i da ništa ne znače u Haagu?
– To je pokušaj minoriziranja uloge nadbiskupa i katoličke crkve kao institucije u hrvatskom društvu.   Oni koji to lansiraju, očito da pored toga što ne poznaju pravo i haašku proceduru, ne poštuju katoličku crkvu, niti ona njima išta predstavlja. No, za razliku od njih Gotovina kao i velika većina Hrvata izuzetno poštuju Crkvu i biskupe kao njene vodeće ljude, a sa time je sigurno upoznat i Sud. Osim toga general Gotovina osobno je zamolio nadbiskupa Prenđu i jamči mu da neće osramotiti niti njega niti Crkvu, time je ne samo  iskazao iskrenost i dodatno poštovanje prema Tribunalu vec je onima koji bi sumnjali u iskrenosti njegovih obecanja sudskom vijecu, dokazao da su njegova obecanja vjerodostojna.
 Vrlo jednostavno, izjava i garancije nadbiskupa Prenđe, možda će biti i odlučujuće za Gotovininu slobodu! Njegova jamstva daju puno veću težinu Gotovininim jamstvima Haagu.


Pripremamo stotine svjedoka

* Koliko je obrana pripremila svjedoka koji će svjedočiti Gotovini u korist?
– Još nismo utvrdili, prvo moramo vidjeti koje će svjedoke izvesti tužiteljstvo. U principu ne izvodimo obranu dok ne vidimo sve njihove dokaze. Pripremili smo nekoliko stotina potencijalnih svjedoka, tu ćemo listu kratiti. Pomaže što je tužiteljstvo kao “neosporne činjenice” spremno prihvatiti sve što su dokazali u postupku Mili Martiću, dakle, da je od 1991. do 1995. postojao zločinački pothvat pobunjenika, da su Hrvati etnički čišćeni.


Obmana je pisanje o Gotovininu čipu

* Jeste li obmanuli javnost kad ste, prije nekoliko tjedana, tvrdili da u zahtjevu za puštanje Gotovine na privremenu slobodu neće biti “elektroničkog nadzora”?
– Ne, nego su jedne dnevne novine objavile poluistinu, a možda je točnije reći polulaž da je riječ o GPS sustavu i čipu koji će se, Gotovini kao i u slučaju kućnih ljubimaca, ugraditi, pod kožu. Riječ je o novinama čiji nas novinari do sada nikada nisu zvali, stoga i ne mogu doći do pravih i provjerenih informacija iz obrane generala Gotovine.

Pogledajte na vecernji.hr