trakošćan

"Magični Krakov“ kao poveznica kulture Poljske i Hrvatske

Foto: presnimila Lj. Risek
"Magični Krakov“ kao poveznica kulture Poljske i Hrvatske
21.10.2011.
u 09:20
Šteta je što se otvaranju izložbe odazvalo vrlo malo posjetitelja; ostali su zakinuti za doživljaj povezanosti sa starom europskom kulturom, za koju tako rado ističemo da joj i sami pripadamo
Pogledaj originalni članak

Šezdeset i tri fotografije poljskog biser-grada Krakova, svjetski poznate turističke destinacije, koja je ujedno sjajan reprezentant tradicije i graditeljskog bogatstva poljske nacije, prikazane su zadivljenoj i, nažalost, malobrojnoj publici, na otvaranju izložbe "Magični Krakov“ u galeriji Muzejske ustanove "Dvor Trakošćan". Prava je šteta što se izložbi nije odazvalo više posjetitelja, jer sigurno je da su ostali zakinuti ne samo za doista poseban prikaz kulturnih i turističkih znamenitosti toga grada nego i doživljaj povezanosti Hrvatske sa starom europskom kulturom, za koju tako rado ističemo da joj i sami pripadamo.

Naime, izložbu je, kao popratni program 41. varaždinskih baroknih večeri, organiziralo poljsko Ministarstvo kulture u suradnji s Veleposlanstvom Poljske u Hrvatskoj i Fondacijom za kulturnu promidžbu Krakova, jer upravo je Poljska bila zemlja-partner ovogodišnjih Baroknih večeri. S obzirom na to da će još ove godine Hrvatska potpisati pristupni ugovor Europskoj uniji, izložba je zamišljena i kao simbolična poveznica kojom se i Hrvatska pridružuje europskoj kulturnoj obitelji.

Uz domaćina Adama Pintarića, ravnatelja Dvora Trakošćan, na svečanosti otvaranja govorio je i predstavnik Veleposlanstva Poljske u Hrvatskoj Michal Rušinski. U ime Ministarstva kulture RH, izložbu je otvorio Željko Trstenjak, pročelnik Konzervatorskog odjela u Varaždinu. Prigodan program izveo je ivanečki mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter.

Izložba, organizirana u suradnji s Fotoklubom Sloboda, sastavljena je od dva dijela: u prvom donosi fotografije kulturnih, turističkih i drugih posebnosti Krakova, dok su u drugom dijelu izložene autorske fotografije, pristigle na redoviti natječaj pod nazivom Portret grada. Izložba se može razgledati do 28. listopada.

 

 

 

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.