NASILJE

Mali Lošinj traži da se odgojni dom zatvori

12.02.2004.
u 00:00
Najstarijem zlostavljaču jučer je određen jednomjesečni pritvor
Pogledaj originalni članak

Zlostavljani šesnaestogodišnjak Mario Gluhaković, štićenik lošinjskog Odgojnog doma, oporavlja se - potvrdio nam je jučer prof. dr. Šime Vučkov, predstojnik Kirurškog odjela Dječje bolnice Kantrida u Rijeci. Osim saniranja teških tjelesnih ozljeda koje su mu nanijela četvorica starijih štićenika, zbog jake psihičke traume s dječakom intenzivno radi i psiholog, a danas bi ga trebala posjetiti i teta Delfa Blažević iz Rogoznice.

Obrana šutnjom

Najstarijem od četvorice napadača Jovanu Lončariću iz Selca istražna sutkinja riječkog Županijskog suda Ksenija Zorc odredila je jučer mjesec dana pritvora zbog utjecaja na svjedoke i mogućeg ponavljanja kaznenog djela. Lončarić je u domu bio na izdržavanju kazne za krađe i razbojstva. Na jučerašnjem saslušanju branio se šutnjom jer je u šoku, kazao je njegov branitelj odvjetnik Ljubo Kostič. Osumnjičen je zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda, a upravo je on metalnom šipkom udarao dječaka po stopalima i oštrim metalnim predmetom i cigaretom urezao "druker" na leđima.

Ravnatelj Odgojnog doma u Malom Lošinju Marijan Kašner upozorio je na sve izraženije nasilje među štićenicima.

- M. Gluhaković bio je pobjegao iz doma. Nakon dva tjedna vratio se u Dom i tada je zlostavljan - kazao je Kašner.

Psihijatrijski slučajevi

Prema riječima Jasminke Dević, ravnateljice osječkog Doma za odgoj djece i mladeži u kojem je 2002. 10 mjeseci boravio Mario Gluhaković, mladić je imao problema s prilagodbom.

- Svuda se osjećao strancem, pa je često bježao kući, a otac ga je uvijek vratio - kazala je J. Devčić.

U lošinjskom domu ovo nije prvi slučaj teškog zlostavljanja. Prije nekoliko godina štićeniku D. Š. slomljena su rebra i danas je na psihijatriji. Zlostavljao je druge, pa su mu se štićenici odlučili osvetiti - kazao je Kašner i dodao da se svakodnevno susreću s psihijatrijskim slučajevima,a u ponedjeljak su četiri štićenika upućena na psihijatriju u Rijeku. Gradske vlasti Malog Lošinja od Ministarstva socijalne skrbi zahtijevaju zatvaranje doma, a da se do konačnog zatvaranja u dom upućuju korisnici s blažim intenzitetom poremećaja u ponašanju.

- Tražimo zabranu primanja djece s teškim poremećajima u ponašanju i počinitelja kaznenih djela - rekao je gradonačelnik Dragan Balija te dodao da mnogo kaznenih djela u mjestu počine štićenici doma.

T. Opačak-Klobučar, E. Čuljat, M. Marić

Pogledajte na vecernji.hr