Ruke mijem, brašno sijem, s kapicom na glavi mijesim tijesto tako vješto kao pekar pravi – poručili su mališani iz požeškog Dječjeg vrtića Radost, koji su se pod budnim okom svojih teta okušali u pravljenju kruha i peciva.
– Zdraviji je crni, ali ja više volim bijeli – objasnila je šestogodišnja Sara Tomičić, dok nam se njezin vršnjak Luka Mršić povjerio kako mu se baš sviđa igra s kruhom te je poželio da, kada odraste, bude pravi pekar. A od čega i kako se pravi kruh objasnila nam je Ana Raštegorac, koja će sljedeće jeseni krenuti u prvi razred.
– Za kruh nam treba brašno, sol, šećer, kvasac i topla voda, koja pomaže da se tijesto podigne. Onda se to treba rukama dobro izmijesiti, ostaviti da se diže i potom se peče – kazala je Ana i dodala da zna napraviti i kolač od jabuka.
Šestogodišnja Hana Ivanković pohvalila se kako su kruh i peciva koje su ispekli u vrtiću puno ukusniji od onih koje kupuju u trgovini. Dodala je da kod kuće mami pomaže u pečenju kolača, posebno slanih kiflica, koje najviše voli. Čak nam je otkrila i recept za kiflice.
– One se prave od brašna, jaja, mlijeka i još se doda svašta, a posipaju se jajetom – objasnila je Hana, koja obožava kod kuće mutiti kolače.
Nina Obradović, pak, ustvrdila je da kruh služi za jelo i mazanje te da ga ona najviše voli jesti s paštetom.
– Kruh ne smijemo bacati jer je on jako koristan i jer ga neka djeca nemaju. Ako ga ne možemo pojesti, onda ga trebamo dati ptičicama – poručila je Nina. (ljm)